Αντώνης Παπαδημητρίου για Αθηνά Ωνάση: «Δεν τη γνώρισα ποτέ, δε θέλει να έχει καμία σχέση με το Ίδρυμα Ωνάση» (videos)
Διαφήμιση - Advertisement
Ο Νίκος Χατζηνικολάου φιλοξένησε στο «Ενώπιος Ενωπίω» τον Αντώνη Παπαδημητρίου. O πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση είπε, μεταξύ άλλων:
Διαφήμιση - Advertisement
«H Αθηνά Ωνάση είναι η εγγονή του Ωνάση και τη σεβόμαστε με αυτή την ιδιότητα. Δεν είχα την ευκαιρία να τη γνωρίσω ποτέ και νομίζω ότι κανένα από τα άλλα μέλη του συμβουλίου μας δεν την έχει γνωρίσει ποτέ.
Η ίδια δε θέλησε ποτέ να έχει καμία σχέση με εμάς, είναι όμως σεβαστό πρόσωπο για το ίδρυμα Ωνάση γιατί είναι εγγονή του ιδρυτή και φέρει το όνομα του...
Η Χριστίνα Ωνάση πέθανε το '88, όταν η Αθηνά ήταν τριών ετών. Στη διαθήκη της, θέλοντας να προστατεύσει την κόρη της και έχοντας επίγνωση του τι έκανε προφανώς, γιατί ο θάνατος της ήταν αναπάντεχος αλλά ήταν ώριμη η σκέψη της, επέβαλε στη διαχείριση της περιουσίας της ανήλικης κόρης της να είναι μια πενταμελής επιτροπή: τέσσερις Έλληνες και ο πατέρας της κόρης, ο Τιερί Ρουσέλ.
Στην αρχή τα πράγματα ήταν κάπως βατά, στη συνέχεια ο Ρουσέλ είχε απαιτήσεις από τους άλλους τέσσερις συνδιαχειριστές της περιουσίας, με τις οποίες οι τέσσερις Έλληνες δεν συμφωνούσαν. Θεωρούσαν ότι δεν ήταν προς το συμφέρον της αvήλικης.
Από αυτό προέκυψε μια μεγάλη δικαστική διαμάχη, που κράτησε περίπου δέκα χρόνια, όπου τα δικαστήρια κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα... Το ελβετικό δικαστήριο κατέληξε ότι δεν υπήρχε τίποτα μεμπτό στη διαχείριση που έκαναν οι Έλληνες διαχειριστές στην περιουσία της μικρής τότε Αθηνάς και του ιδρύματος. Δεν υπήρχε απολύτως τίποτα μεμπτό, αντίθετα από τις αιτιάσεις του κ. Ρουσέλ. Παράλληλα, ο Ρουσέλ καταδικάστηκε από τα ελληνικά δικαστήρια για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση των τεσσάρων Ελλήνων. Οπότε αυτή η αντιδικία η μεγάλη κατέληξε σε αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο κρίνω και εκτιμώ ως πολύ θετικό για εμάς».
Σχόλια