Breaking News

16 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου - Γιώργος Κακούσης: «Θυμάμαι εκείνο το βράδυ...» (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Στη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου αναφέρθηκαν το πρωί της Παρασκευής (6/12) ο Γιώργος Κακούσης και η Άννα Λιβαθυνού, μέσα από την εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του Action 24.

Δεκαέξι χρόνια έχουν περάσει από το βράδυ του Σαββάτου της 6ης Δεκεμβρίου 2008, όταν ο 15χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου μετά από πυροβολισμό ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος, καθώς σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο.

«Σαν σήμερα δολοφονήθηκε στα Εξάρχεια ο Αλέξης Γρηγορόπουλος. Μετά ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία κράτησαν μέρες. Ένα παιδί που έπεσε νεκρό από σφαίρες αστυνομικού, η ποινική μεταχείριση του οποίου σήκωσε μεγάλη συζήτηση», είπε αρχικά ο Γιώργος Κακούσης.

Και συνέχισε: «Θυμάμαι εκείνο το βράδυ, μόλις ακούσαμε ότι ένα παιδί δολοφονήθηκε στα Εξάρχεια, το πρώτο πράγμα που μου ήρθε να κάνω είναι να φύγω από το σπίτι μου - γιατί όλοι οι δημοσιογράφοι ψυλλιαστήκαμε τι θα γίνει - και να πάω προς τα Εξάρχεια».

«Ακόμα δεν είχαν πάρει το σώμα του από τη Ναυαρίνου και ξαφνικά ακούω στους δρόμους των Εξαρχείων ένα βουητό και μετά από το πουθενά σκάει μία συγκέντρωση που είχε γίνει μέσα σε 20 λεπτά 2.000 - 2.500 ανθρώπων. Και μετά ποδοβολητά και μετά κυνηγητό και μετά δακρυγόνα και μετά γκλοπ και μετά βιτρίνες να σπάνε. Για να φτάσουμε στο δικαστήριο να ακούσουμε από δικηγόρο τη φράση "κ. πρόεδρε αυτά τα παιδιά δεν είναι σαν τα δικά μας. Τα παιδιά μας και τα παιδιά τους δεν είναι το ίδιο"», πρόσθεσε ο δημοσιογράφος...


Η δολοφονία του νεαρού μαθητή προκάλεσε τότε αντιδράσεις από πολίτες σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, όπως την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, τα Ιωάννινα, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, την Κομοτηνή, τον Βόλο, τη Ρόδο, τη Μυτιλήνη, την Κέρκυρα και το Αγρίνιο. Πορείες διαμαρτυρίας, που διοργανώθηκαν το ίδιο βράδυ του περιστατικού και την επομένη, οδήγησαν σε μεγάλες υλικές καταστροφές γραφείων, καταστημάτων, δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην Αθήνα. Οι ταραχές έλαβαν μεγάλη έκταση, ώστε χαρακτηρίσθηκαν από μερίδα του τύπου και των πολιτικών κομμάτων ακόμη και ως εξέγερση.