Μητσοτάκης στην «Αυτοψία» για τη διαγραφή Σαμαρά: «Yπάρχουν όρια τα οποία ξεπεράστηκαν» (videos)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Συνέντευξη στην εκπομπή «Αυτοψία» του Alpha και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε, μεταξύ άλλων, να απαντήσει για την πρόσφατη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία.
Δείτε το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης, όπως δημοσιεύεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.
Αντώνης Σρόιτερ: Η προηγούμενη εβδομάδα σημαδεύτηκε από την απόφασή σας να διαγράψετε τον πρώην Πρωθυπουργό, πρώην Πρόεδρο του κόμματος, τον κ. Σαμαρά. Τον διαγράψατε για πράγματα που, όπως λέει ο ίδιος, έλεγε έτσι και αλλιώς εδώ και πολύ καιρό. Δεν άλλαξε τίποτα στη ρητορική του, λέει, αλλά εσείς τον διαγράψατε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, είναι πάντα δυσάρεστο όταν διαγράφεται οποιοσδήποτε από ένα κόμμα, πόσω μάλλον ένας τέως Πρωθυπουργός. Εγώ δεν ξεχνώ ότι ήμουν Υπουργός επί της Πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο θεωρώ κι έναν καλό Πρωθυπουργό, ο οποίος κράτησε τη χώρα σε μία σταθερή κατεύθυνση σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία.
Αλλά θα σας έλεγα ότι ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ένας Πρωθυπουργός που βίωσε το πιο σκληρό πρόσωπο του λαϊκισμού και θα περίμενα από τον ίδιο σήμερα να κοιτάξει μπροστά και να μην αναπαράγει θεωρίες, οι οποίες ουσιαστικά υπονομεύουν και το δικό μου κύρος και το κύρος του Υπουργού Εξωτερικών, υπονομεύουν τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτά τα οποία ειπώθηκαν σε αυτή την συνέντευξη ξεπέρασαν κατά πολύ αυτά τα οποία είχαν ειπωθεί στο παρελθόν.
Κατά συνέπεια έκρινα ότι δεν είχα καμία άλλη επιλογή, για να διαφυλάξω και την ενότητα της παράταξης αλλά και για να εξηγήσω με τον πιο σαφή τρόπο ότι δεν μπορώ εγώ να επιτρέπω να διακινούνται τέτοιες θεωρίες, οι οποίες να με κατηγορούν εμένα και τον Υπουργό Εξωτερικών ότι δήθεν «κάνουμε μυστική διπλωματία», ότι «είμαστε ενδοτικοί απέναντι στην Τουρκία». Αυτά είναι πράγματα τα οποία, επιτρέψτε μου, δεν μπορώ να τα ανεχτώ και νομίζω ότι κανείς δεν θα τα ανεχόταν, αν ήταν στη θέση μου.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι ένα κεφάλαιο δυσάρεστο, το οποίο για εμένα και για την παράταξη έχει κλείσει και τώρα θα προχωρήσουμε μπροστά...
Αντώνης Σρόιτερ: Κύριε Πρόεδρε, τι είναι αυτό που σας ενόχλησε περισσότερο στα όσα είπε ο κ. Σαμαράς;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν ήταν και λίγα, αλλά μιας και με ρωτάτε θα σας απαντήσω. Νομίζω η φράση η οποία ειπώθηκε για τα «χαριεντίσματα» με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μία άτυπη συνάντηση που έγινε με τον κ. Erdoğan, στην τελευταία συνάντηση την οποία είχαμε, στη Βουδαπέστη.
Αντώνης Σρόιτερ: Ωραία. Θέλετε να δώσετε, λοιπόν, μια διευκρίνιση γι’ αυτή τη συνάντηση; Ήταν μια συνάντηση η οποία ήταν προγραμματισμένη;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, δεν ήταν προγραμματισμένη, αλλά τις διευκρινίσεις τις έδωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Διότι, όπως ξέρετε πολύ καλά, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, ούτε τον Πρόεδρό της, άρα το γεγονός ότι υπήρξε έστω και μια άτυπη συνάντηση είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ θετικό για το status της Κύπρου, όπως το είπε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Άρα, επιτρέψτε μου να πω ότι αυτή η αναφορά από μόνη της ήταν τόσο απαράδεκτη, που δεν μου άφησε κανένα άλλο περιθώριο πέραν αυτού το οποίο έκανα, το οποίο, επαναλαμβάνω, ήταν δυσάρεστο πλην όμως απαραίτητο.
Αντώνης Σρόιτερ: Άρα, απλά βρεθήκατε ως ηγέτες όλοι στον ίδιο χώρο, φαντάζομαι περιμένατε κάτι να ξεκινήσει, η Σύνοδος ή οτιδήποτε, κι έγινε ένα πηγαδάκι το οποίο δεν ήταν προσχεδιασμένο να γίνει.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ακριβώς.
Αντώνης Σρόιτερ: Βρεθήκατε δίπλα στον κ. Rama, δεν έχουμε και τις καλύτερες σχέσεις, βρεθήκατε δίπλα στον κ. Erdoğan, δεν λέω εσείς προσωπικά, ήταν κάτι το οποίο προέκυψε, έγινε τυχαία.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτές οι συναντήσεις κορυφής έχουν κι αυτή τη χρησιμότητα, δεν είναι μόνο αυτά τα οποία συζητιούνται μέσα και επίσημα. Κατεξοχήν θα σας έλεγα ότι οι ανεπίσημες συζητήσεις είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη αξία.
Εξάλλου, για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε ευθέως και ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συντασσόμενος απόλυτα με τη θέση μου....
Αντώνης Σρόιτερ: Γιατί άλλαξε η θέση σας ότι ένας πρώην Πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να λέει αυτό το οποίο πιστεύει, χωρίς να κρίνεται και χωρίς να έχει συνέπειες;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Διότι υπάρχουν όρια τα οποία ξεπεράστηκαν.
Αντώνης Σρόιτερ: Στα όσα είπε ο κ. Σαμαράς;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω. Νομίζω ότι και οι εξηγήσεις που δόθηκαν και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ήταν απολύτως σαφείς. Αυτή τη στιγμή, αν θέλετε, μπορούμε να μπούμε σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια στα ζητήματα που αφορούν τα ελληνοτουρκικά…
Αντώνης Σρόιτερ: Θα το κάνουμε στην πορεία.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπορώ τότε να σας απαντήσω στη συνέχεια της συζήτησης γιατί τέτοιου είδους αναφορές που υπονομεύουν ουσιαστικά, περίπου κατηγορούν εμένα και τον Υπουργό Εξωτερικών για μειοδοσία, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές.
Και, εν πάση περιπτώσει, δεν μπορεί κάποιος να υποδεικνύει στον Πρωθυπουργό να απολύσει ουσιαστικά τον Υπουργό Εξωτερικών. Ο Υπουργός Εξωτερικών δεν ασκεί τη δική του ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Εκφράζει και δεσμεύει και εμένα και ολόκληρη την κυβέρνηση. Και, εν πάση περιπτώσει, όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία έχουμε συζητήσει και στη Βουλή και δημόσια και δεν έχει γίνει τίποτα το οποίο να επιτρέπει σε κανέναν να αφήνει υπονοούμενα ότι η Ελλάδα αποκλίνει από τη σταθερή, πάγια θέση της όσον αφορά στις σχέσεις της με την Τουρκία.
Αντώνης Σρόιτερ: Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων, βουλευτών, στελεχών, οι οποίοι διεγράφησαν και επέστρεψαν στο κόμμα. Θέλω να ρωτήσω αν είστε ανοιχτός για την επιστροφή του κ. Σαμαρά κάποια στιγμή, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τώρα με πάτε πολύ μακριά. Δεν είμαι σε θέση να προβλέψω τι μπορεί να γίνει στο μέλλον, δεν νομίζω, όμως, ότι είναι ένα ενδεχόμενο που βραχυπρόθεσμα φαίνεται ορατό...
Αντώνης Σρόιτερ: Ο κ. Καραμανλής διαφώνησε με την απόφασή σας. Δεν χρειάζεται να σας επαναλάβω τις δηλώσεις του, αλλά είπε ότι τέτοιες αποφάσεις δεν συμβάλλουν στην εθνική ομοψυχία που χρειάζονται τα εθνικά μας θέματα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Διαφωνώ. Εξ ου και πήρα την απόφαση την οποία έλαβα. Αντίθετα, θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο προστάτευσα και το κύρος της κυβέρνησης και το κύρος της παράταξης.
Αντώνης Σρόιτερ: Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε κιόλας ότι δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Δεν ξέρω αν σας ενόχλησε η πρόταση του κ. Σαμαρά να είναι ο κ. Καραμανλής υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό το οποίο με ενοχλεί, κ. Σρόιτερ, είναι να ανοίγει αυτή η συζήτηση πριν από την ώρα της. Έχω πει πολλές φορές ότι έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι προσβολή για τον θεσμό να εμφανίζεται οποιοσδήποτε και να προτείνει ονόματα, όποιο και αν είναι το όνομα. Δεν κρίνω το όνομα το οποίο προτάθηκε, κρίνω την πρωτοβουλία να προτείνεται ένα όνομα τη στιγμή που έχουμε εν ενεργεία Πρόεδρο της Δημοκρατίας και που όλοι γνωρίζουμε ότι έχω πει δημόσια ότι η διαδικασία αυτή θα ανοίξει τον Ιανουάριο του 2025.
Άρα, για εμένα αυτό το οποίο νομίζω ότι είναι ενοχλητικό, και σε έναν βαθμό προσβλητικό για τον θεσμό, είναι η άκαιρη ανακίνηση αυτού του θέματος.
Αντώνης Σρόιτερ: Είναι κάτι το οποίο εσείς αυτή τη στιγμή δεν συζητάτε με τους συνεργάτες σας; Δεν έχετε ξεκινήσει αυτή τη συζήτηση για το ποια θα είναι η πρόταση του κόμματός σας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πρόταση του κόμματός μας θα ανακοινωθεί στην ώρα της.
Αντώνης Σρόιτερ: Να πούμε αν αυτό το οποίο συνέβη, η απόφαση σας να διαγράψετε τον κ. Σαμαρά, έχει κάποια συνέπεια στην πολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι έχει να κάνει με τις εκλογές; Υπάρχει ένα ζήτημα πρόωρων εκλογών αυτή την στιγμή στη χώρα;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κανένα απολύτως. Και επιτρέψτε μου με την αφορμή αυτή να κάνω και μια γενικότερη παρατήρηση. Ζούμε σε πολύ ταραγμένες εποχές, με έναν πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας ο οποίος μπαίνει σε μια καινούργια φάση, πάρα πολύ επικίνδυνη, με μια κρίση στη Μέση Ανατολή -ελπίζουμε τουλάχιστον να υπάρξει μια εκεχειρία άμεσα στο μέτωπο του Λιβάνου- με μεγάλες προκλήσεις, μεγάλες αναταραχές, την Ευρώπη να προσπαθεί να βρει τον βηματισμό μας, μια νέα κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Και εμείς, στην Ελλάδα, έχουμε κάτι το οποίο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι αρκετά ασυνήθιστο: έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση, με ορίζοντα τετραετίας, με ισχυρή λαϊκή εντολή, η οποία πιστεύω -προσωπική μου εκτίμηση- ότι κρατάει σταθερά το τιμόνι της χώρας. Αυτή τη στιγμή, οποιαδήποτε συζήτηση μπορεί να παραπέμπει σε μία ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της χώρας με, ενδεχομένως, σκέψεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες απορρίπτεται κάθετα, οριζόντια και διαγώνια από εμένα.
Διότι ας κοιτάξουμε λίγο γύρω μας τι ακριβώς συμβαίνει. Για δείτε λίγο τι γίνεται στην Γερμανία: ένας πολυκομματικός σχηματισμός, μια συμμαχική κυβέρνηση κατέρρευσε. Στη Γαλλία η κυβέρνηση είναι επί ξύλου κρεμάμενη, εξαρτημένη από τις ψήφους της ακροδεξιάς. Σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι κυβερνήσεις έχουν μεγάλη δυσκολία να παίρνουν βασικές αποφάσεις.
Εμείς στην Ελλάδα, επειδή έτσι αποφάσισε ο ελληνικός λαός, έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση με εντολή τετραετίας. Αυτό δεν υπάρχει περίπτωση, ειδικά αν δει κανείς τις συνθήκες γύρω μας, να το θέσω σε κίνδυνο και να πειραματιστώ με οποιαδήποτε σκέψη μπορεί να διακινδυνεύσει την πολιτική σταθερότητα.
Αντώνης Σρόιτερ: Για να το κλείσουμε αυτό το θέμα, εσείς δεν το σκέπτεστε, αλλά θεωρείτε ότι υπάρχει ένα ζήτημα, πιθανότητα, να αποχωρήσουν από την Νέα Δημοκρατία κάποιοι βουλευτές που ίσως είναι φίλα προσκείμενοι στον κ. Σαμαρά και να κινδυνέψει η κυβέρνηση σας;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καμία πιθανότητα τέτοια δεν βλέπω.
Αντώνης Σρόιτερ: Δεν το βλέπετε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καμία. Καμία.