Breaking News

Πέθανε ο Νικ Γκραβενίτης (videos+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών ο Nick Gravenites (Νικ Γκραβενίτης), ο  ελληνικής καταγωγής Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και κιθαρίστας μπλουζ, ροκ και φολκ.

Ο Nick Gravenites γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1938 στο Σικάγο σε ελληνόφωνη οικογένεια. Οι γονείς του ήταν από το Παλαιοχώρι Λεωνιδίου Αρκαδίας. Μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο τη δεκαετία του 1960 και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανερχόμενη ροκ σκηνή της πόλης.

Σύμφωνα με το Deadline, άφησε την τελευταία του πνοή στις 18 Σεπτεμβρίου, μετά από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε εδώ και πολλούς μήνες.

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από την οικογένειά του στη σελίδα του στο Facebook. «Η οικογένεια Gravenites εκτιμά όλους τους θαυμαστές και τους αγαπημένους που ήταν εκεί για εμάς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Μια σελίδα GoFundMe για την κάλυψη των ιατρικών εξόδων του είχε δημιουργηθεί τον Απρίλιο, εν μέρει από τον μακροχρόνιο φίλο και συνάδελφό του, Barry Melton, των Country Joe and the Fish...


Ο Nick Gravenites έγραψε το τραγούδι "Born in Chicago" (1965) - το πιο γνωστό τραγούδι του - το οποίο ήταν το εναρκτήριο κομμάτι στο ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος Paul Butterfield Blues Band...


Ήταν περισσότερο γνωστός για τη δουλειά του με τους Electric Flag (frontman του συγκροτήματος), τη Janis Joplin, τον Mike Bloomfield και πολλά επιδραστικά συγκροτήματα και άτομα της γενιάς που ξεπήδησαν από τις δεκαετίες του 1960 και του 1970...


Η πρώην σύζυγός του, η σχεδιάστρια ρούχων Linda Gravenites, είχε συμβάλει σημαντικά στο εκρηκτικό στυλ της Janis Joplin.

Λίγο μετά τον θάνατο της Joplin, παρήγαγε το τραγούδι "One Toke Over the Line" (1970) για το φολκ ροκ ντουέτο Brewer & Shipley. Το κομμάτι έφτασε το 1971 στο Νο. 10 στο Billboard Hοt 100.


Πληροφορίες από: Deadline - wikipedia