Breaking News

Θλίψη για την απώλεια της Maggie Smith (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Πέθανε σε ηλικία 89 ετών η Βρετανίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, Maggie Smith, η πρωταγωνίστρια του «Downton Abbey» και του «Harry Potter» που είχε στο ενεργητικό της δύο Όσκαρ, τρία Έμμυ και αμέτρητα θεατρικά βραβεία.

Σύμφωνα με το Variety, η Maggie Smith άφησε την τελευταία της πνοή στο Λονδίνο, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου. Οι δύο γιοι της, Toby Stephens και Chris Larkin, ανέφεραν σε δήλωσή τους:

«Με μεγάλη θλίψη πρέπει να ανακοινώσουμε τον θάνατο της Dame Maggie Smith. Έφυγε από τη ζωή ειρηνικά στο νοσοκομείο νωρίς το πρωί της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου. Ένας έντονα κλειστός άνθρωπος, ήταν μαζί με τους φίλους και την οικογένειά της στο τέλος. Αφήνει δύο γιους και πέντε αγαπημένα εγγόνια που είναι συντετριμμένα από την απώλεια της εξαιρετικής μητέρας και της γιαγιάς τους. Θα θέλαμε με αυτήν την ευκαιρία να ευχαριστήσουμε το υπέροχο προσωπικό του Νοσοκομείου Chelsea and Westminster για τη φροντίδα και την αμέριστη ευγένειά τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών της...».


Η μακρά της καριέρα, που μέτρησε περίπου 60 χρόνια, κατέστησε τη Maggie Smith ως μια από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της Μεγάλης Βρετανίας. 

Σύμφωνα με τη wikipedia, ήταν κάτοχος δυο βραβείων Όσκαρ (ενός Α' Γυναικείου Ρόλου κι ενός Β' Γυναικείου Ρόλου), ενός Βραβείου Τόνυ, επτά Βραβείων BAFTA, τριών Βραβείων Έμμυ, δύο Χρυσών Σφαιρών, δυο Βραβείων Σωματείου Ηθοποιών κι ενός Βραβείου Λόρενς Ολίβιε. Είχε τιμηθεί, επίσης, από τη Βασίλισσα της Αγγλίας με τον ανώτερο τίτλο τιμής της Βρετανίας,.

Οι σημαντικότερες ταινίες στις οποίες είχε συμμετάσχει είναι οι: Οθέλλος (Othello, 1965), Η Δεύτερη Νιότη της Τζιν Μπρόντι (The Prime of Miss Jean Brodie, 1969), Ταξίδια με τη Θεία μου (Travels With My Aunt, 1972), Καλιφόρνια Οτέλ (California Suite, 1978), Η Σύγκρουση των Τιτάνων (Clash of the Titans, 1981), Δωμάτιο με θέα (Room with a View, 1985) κι Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ (Gosford Park, 2001), οι οποίες έχουν μείνει κλασικές και έχουν λάβει ευνοϊκές κριτικές.

Τα τελευταία χρόνια είχε συμμετάσχει και σε εμπορικότερες ταινίες όπως οι: Κάπτεν Χουκ (Hook, 1991), Τρελές Αδελφές (Sister Act, 1992) και στη σειρά ταινιών «Harry Potter».

Μεταξύ άλλων, εμφανίστηκε και στη δραματική σειρά εποχής «Downton Abbey» (52 επεισόδια, 2010-2015).