Breaking News

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός James Earl Jones (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Πέθανε σε ηλικία 93 ετών ο Αμερικανός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Τζέιμς Ερλ Τζόουνς (James Earl Jones), ο οποίος δάνεισε τη φωνή του στον Darth Vader (τον κακό της σειράς "Star Wars"), πρωταγωνίστησε στο "Field of Dreams" και σε πολλές άλλες ταινίες, όπως και σόου στο Broadway, ενώ κατέκτησε μία θέση στο περίφημο EGOT.

Ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς ήταν ένας από τους σπουδαίους ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου και ένας από τους λίγους που κέρδισαν το περίφημο EGOT (Emmy, Grammy, Oscar, Tony). Συγκεκριμένα έλαβε δύο βραβεία Primetime Emmy, ένα βραβείο Grammy και τρία βραβεία Tony, ενώ του απονεμήθηκε και το Τιμητικό Όσκαρ.

Σύμφωνα με το Deadine, o Τζέιμς Ερλ Τζόουνς άφησε την τελευταία του πνοή χθες το πρωί (9/9) στο σπίτι του, στην κομητεία Dutchess της Νέας Υόρκης.

Τη δυσάρεστη είδηση επιβεβαίωσαν στο Deadline οι εκπρόσωποι του ηθοποιού στην εταιρία Independent Artist Group...


Όπως αναφέρει η wikipedia, ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1931. Γιος του Ρόμπερτ Ερλ Τζόουνς και μεγαλωμένος στο Δουβλίνο του Μίσιγκαν από τους γονείς της μητέρας του, ο Τζόουνς ήταν αφρικανικής καταγωγής, ενώ είχε και ιρλανδικές και τσερόκι ρίζες.

Μετακόμισε στο Μίσιγκαν στην ηλικία των 5, όπου εκδήλωσε ένα τραύλισμα τόσο σοβαρό, που έφτασε στο σημείο να αρνείται να μιλήσει. Παρέμεινε λειτουργικά αμίλητος για 8 χρόνια ώσπου έφτασε στο γυμνάσιο. Ο Τζόουνς επαίνεσε έναν καθηγητή του γυμνασίου, ο οποίος ανακάλυψε ότι είχε ένα χάρισμα να γράφει ποιήματα βοηθώντας τον να σταματήσει την σιωπή του. Ο καθηγητής πίστεψε ότι η αναγκαστική ομιλία δημόσια θα τον βοηθούσε να κερδίσει την αυτοπεποίθηση του και επέμεινε να απαγγέλλει ένα ποίημα στην τάξη κάθε μέρα. Ο Τζόουνς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ήμουν μουγκός. Δεν μπορούσα να μιλήσω. Έτσι η πρώτη χρονιά στο σχολείο ήταν η πρώτη βουβή χρονιά, και τα άφωνα χρόνια συνεχίστηκαν ώσπου έφτασα στο Γυμνάσιο». 

Η εξέλιξη ήταν ανατρεπτική, καθώς ο ηθοποιός ήταν γνωστός για τη βαθιά, επιβλητική φωνή του (ιδιαίτερα γνωστή ως η φωνή του Darth Vader στο "Star Wars" και ως η φωνή στο χαρακτηριστικό τηλεοπτικό σήμα του CNN: "This... is CNN").

Ο Τζόουνς αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Επίσης γράφτηκε μέλος στην οργάνωση ROTC στο Μίσιγκαν και ήταν αξιωματικός στην Αλάσκα στα τέλη του 1950.

Ο πρώτος κινηματογραφικός ρόλος του ήταν στο "S.O.S. Πεντάγωνο καλεί Μόσχα" το 1964. Η πρώτη επαφή του με την διασημότητα ήρθε όταν υποδύθηκε τον πυγμάχο Jack Jefferson στην ταινία "The Great White Hope" (1970). Για τον ρόλο του, προτάθηκε για το βραβείο Οσκαρ καλύτερου ηθοποιού, χάνοντας όμως από τον George C. Scott.

Εκτός από τη φωνή του Darth Vader, δάνεισε τη φωνή του και στον Mufasa στην ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney "Ο βασιλιάς των λιονταριών" (1994).

Επίσης, ήταν η φωνή στο χαρακτηριστικό τηλεοπτικό σήμα "This... is CNN", όπως και στη φράση που άνοιγε την ειδησεογραφία του NBC για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 και του 2004. Ακόμη ήταν η φωνή του Θεού στο βιντεοπαιχνίδι "Under a Killing Moon", ενώ είχε και αρκετές συμμετοχές στη σειρά "The Simpsons".

Ο ηθοποιός υποδύθηκε αρκετούς ρόλους σε σειρές, αλλά και σε ταινίες, όπως στο "Field of Dreams - Ο ξυπόλητος Τζο" (1989), "Cry, the Beloved Country" (1995), "The Hunt for Red October" (1990), "Patriot Games" (1992), "Clear and Present Danger" (1994) κ.α...


Ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς παντρεύτηκε δύο φορές. Η πρώτη του γυναίκα ήταν η ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζουλιέν Μαρί. Το 1982 παντρεύτηκε την ηθοποιό Σεσίλια Χαρτ, με την οποία απέκτησε έναν γιο. Έμειναν μαζί μέχρι τον θάνατό της το 2016.

Πληροφορίες από: Deadline - wikipedia