9 - 22 Σεπτεμβρίου: Aφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή στην ΕΡΤ2
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή, το ιστορικό γεγονός που σημάδεψε ανεξίτηλα τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, παρουσιάζει η ΕΡΤ2 από τη Δευτέρα 9 έως και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024.
Καθημερινά, η ΕΡΤ2 θα μεταδίδει ντοκιμαντέρ, αφιερωματικές εκπομπές, καθώς και ιστορικές σειρές από το πολύτιμο Αρχείο της ΕΡΤ, αλλά και συναυλίες, που παρουσιάζουν την ιστορία και τον πολιτιστικό πλούτο του μικρασιατικού ελληνισμού και εξιστορούν τα δραματικά γεγονότα των αρχών του 20ου αιώνα που οδήγησαν στον ξεριζωμό και την προσφυγιά από την προαιώνια πατρίδα.
Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024
Από τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024 και καθημερινά, στις 11:00, η ΕΡΤ2 μεταδίδει την κοινωνική σειρά εποχής «Λωξάντρα» που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Μαρίας Ιορδανίδου.
Υπόθεση: Η Λωξάντρα ζει στην Κωνσταντινούπολη στα μέσα του 19ου αιώνα. Ορφανή από παιδούλα, φορτώθηκε το μεγάλωμα και την ανατροφή των μικρότερων αδερφών της και στα τριάντα χρόνια της παντρεύεται με προξενιό έναν μεγαλύτερό της χήρο άντρα -τον Δημητρό- και στήνει το καινούργιο της σπιτικό στο Μακρυχώρι, ένα προάστιο κοντά στον Γαλατά. Η ζωή τους κυλάει ήρεμα, καθώς η Λωξάντρα, που είναι και σπουδαία μαγείρισσα, αγάπησε τα τέσσερα παιδιά του Δημητρού από τον πρώτο του γάμο σαν τα δύο δικά της παιδιά, τον Αλέκο και την Κλειώ, τα οποία απέκτησε ύστερα από πολλά ταξίματα στην Παναγιά την Μπαλουκλιώτισσα. Καθώς τα χρόνια περνούν, οι μακρινοί απόηχοι των μεγάλων ιστορικών γεγονότων της εποχής και των διώξεων των Ελλήνων, διαταράσσει, όχι σπάνια, την οικογενειακή τους γαλήνη. Όταν πεθαίνει και ο άντρας της ο Δημητρός και μένει χήρα, εγκαθίσταται για λίγο στο Ταξίμ και ύστερα ξεριζώνεται και έρχεται στην Αθήνα για να ζήσει ανάμεσα σε παιδιά και εγγόνια. Μετά τον θάνατο του γιου της Αλέκου, αποξενωμένη από τα εγγόνια της, επιστρέφει και πεθαίνει πάμπτωχη στην Πόλη.
Στις 12:00, μεταδίδεται το ντοκιμαντέρ «Από τη Μικρασία χαίρε». Μικρασιάτες πρόσφυγες πρώτης γενιάς μιλούν για τη ζωή στις Χαμένες Πατρίδες και θυμούνται τις φρικτές στιγμές της Καταστροφής του 1922, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό.
Ακολουθεί, στις 12.40, το επεισόδιο «Λιβίσι» από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Επί τα ίχνη», στο οποίο ο ηθοποιός Γιώργος Κυρίτσης αφηγείται την ιστορία της ερειπωμένης πόλης του Λιβισίου που εγκαταλείφθηκε από τους Έλληνες κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή και δεν ξανακατοικήθηκε.
Στις 19:00, μεταδίδεται το επεισόδιο «Σμύρνη» από τη δραματοποιημένη σειρά ντοκιμαντέρ «Ιστορία γραμμένη με νότες». Το επεισόδιο παρουσιάζει τη Σμύρνη των αρχών του 20ού αιώνα, πριν και μετά την τραγική προσφυγιά, ενώ παρεμβάλλονται πλάνα από επιθεωρήσεις που δίνουν το στίγμα της εποχής.
Στις 20:00, παρακολουθούμε από το Αρχείο της ΕΡΤ, το επεισόδιο «Διδώ Σωτηρίου - Έλλη Παππά» της σειράς ντοκιμαντέρ κοινωνικού περιεχομένου «Άνθρωποι». Η παρουσιάστρια και δημοσιογράφος Σεμίνα Διγενή, με τη βοήθεια της δημοσιογράφου Σοφίας Αδαμίδου, επισκέπτεται στο σπίτι τους, τις δύο σημαντικές γυναίκες της νεότερης ελληνικής ιστορίας και λογοτεχνίας, τη συγγραφέα Διδώ Σωτηρίου και τη δημοσιογράφο και αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και ενεργό μέλος της ΕΔΑ και του ΚΚΕ Έλλη Παππά, οι οποίες σχολιάζουν τον 20ο αιώνα και τα γεγονότα που τον σημάδεψαν.
Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024
Στις 12:00, η ΕΡΤ2 μεταδίδει το ντοκιμαντέρ «Προσφυγική Ελλάδα», σε αφήγηση του Γιώργου Γεωγλέρη. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την πορεία των Μικρασιατών προσφύγων μετά την Καταστροφή του 1922. Οι πρόσφυγες μιλούν για τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής τους στην Ελλάδα μέχρι να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία.
Στις 19:00, μεταδίδεται σε μαγνητοσκόπηση η πρωτότυπη μουσική παράσταση «Οι σπόροι της Σμύρνης» του Νίκου Πλατύραχου, με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής και της Χορωδίας της ΕΡΤ. Η μουσική παράσταση, η οποία δόθηκε στο Ωδείο Αθηνών, τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023, δημιουργήθηκε από τον συνθέτη για τα σημαντικά έτη 2022-23, επέτειο των 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης και τη Συνθήκη της Λωζάνης και αποτελεί μια «κινηματογραφική» διαδρομή από το σμυρναίικο στο ρεμπέτικο και στο λαϊκό.
Τέταρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024
Στις 12:00, μεταδίδεται το επεισόδιο «Λεωφόρος Αλεξάνδρας: Ένα γήπεδο θυμάται, από την Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι το Γουέμπλέϊ» της εκπομπής «Παρασκήνιο». Με άξονα το ιστορικό γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ή αλλιώς γήπεδο του Παναθηναϊκού, η εκπομπή ψηλαφεί την αθλητική, κοινωνική, πολιτική, ιστορική και πάνω απ’ όλα ανθρώπινη μνήμη. Παρακολουθούμε διάφορα συμβάντα της ιστορίας του γηπέδου, αρχίζοντας από την περίοδο που χτιζόταν και πρόσφυγες της Μικρασίας, μην έχοντας κάπου αλλού να πάνε, εγκαταστάθηκαν στο γήπεδο που τότε ήταν γιαπί. Ακολούθησαν δύο χρόνια έντονων αντεγκλήσεων και τελικά τους παραχωρήθηκαν οι προσφυγικές κατοικίες απέναντι, για να απελευθερώσουν τον χώρο.
Στις 19:00, μεταδίδεται η συναυλία που έδωσε το 2022 η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ στο Λιμανάκι Κερατσινίου, με τίτλο «Συμφωνικό ρεμπέτικο -Από τη Σμύρνη και την Πόλη στον Πειραιά». Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της Γιώργου Αραβίδη, συνάντησε τους πρόσφυγες συνθέτες του ρεμπέτικου, σε μια μουσική διαδρομή από την Πόλη και τα παράλια της Μικράς Ασίας στον Πειραιά, με ήχο συμφωνικό.
Η μουσική παράδοση της Μικράς Ασίας συνεχίζεται στις 20:10, με τη μετάδοση του επεισοδίου «Η Σμύρνη με τα περίχωρα» από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Τραγούδια που έγραψαν ιστορία». Το επεισόδιο αναφέρεται στο τραγούδι «Σμύρνη με τα περίχωρα», που ηχογραφήθηκε το 1935 σε στίχους και μουσική του Σταύρου Παντελίδη και πρώτη εκτέλεση της Γεωργίας Μηττάκη. Μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό, αλλά και τις μαρτυρίες δημιουργών και μελετητών, η εκπομπή ανιχνεύει το «πορτρέτο» του τραγουδιού-ύμνου στη ζωή και στην ομορφιά της Σμύρνης, που ταυτόχρονα αποτελεί και μια έκφραση νοσταλγίας για τόπους, ανθρώπους και καταστάσεις που χάθηκαν για πάντα.
Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024
Στις 12:00, μεταδίδεται το επεισόδιο «Βασίλης Αναστασάκης και Γραμματική Καζαντζίδη» από την εκπομπή «Παρασκήνιο». Οι πρόσφυγες Βασίλης Αναστασάκης και Γραμματική Καζαντζίδη περιγράφουν τις σφαγές των Τούρκων στην επαρχία της Σμύρνης.
Στις 17:50, παρακολουθούμε το επεισόδιο «Μουσικό Σχολείο Βόλου-Αφιέρωμα στην Καταστροφή της Σμύρνης» της εκπομπής «Στην υγειά μας» με τον Σπύρο Παπαδόπουλο. Πρωταγωνιστές 150 παιδιά του σχολείου, που συνοδεία των μουσικών συνόλων τους και παρουσία των δασκάλων τους, μας χαρίζουν ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην καταστροφή της Σμύρνης. Συμπράττουν μάλιστα με τον μεγάλο μας Χρόνη Αηδονίδη, ενώ εκλεκτοί καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων ο Κώστας Κουτσομύτης, η Ελένη Γερασιμίδου και ο Παναγιώτης Κουνάδης, απολαμβάνουν ένα ξεχωριστό αφιέρωμα.
Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024
Στις 12:00, μεταδίδεται το επεισόδιο «Σμύρνη - Κωνσταντίνος Πολίτης» από τη σειρά «Οι εκπομπές που αγάπησα», στην οποία ο δημοσιογράφος Φρέντυ Γερμανός παρουσιάζει μια ανθολογία από τις παλαιότερες εκπομπές του. Με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης της Σμύρνης, στις 2 Σεπτεμβρίου 1919, ο Φρέντυ Γερμανός θυμάται την παλαιότερη εκπομπή του «Πορτραίτου της Πέμπτης» (1976-77) με καλεσμένο τον Κωνσταντίνο Πολίτη, στρατιώτη στη Μικρά Ασία και μετέπειτα συγγραφέα. Λοχίας του ελληνικού στρατού στη Μικρασιατική Εκστρατεία, ο Κωνσταντίνος Πολίτης διηγείται με συγκίνηση τα συγκλονιστικά βιώματά του, τα οποία καταγράφει στο βιβλίο του «Μικρά Ασία».
Στις 17:50, απολαμβάνουμε ένα ακόμη επεισόδιο της εκπομπής «Στην υγειά μας», το «Ανατολή-Σμύρνη, Ματωμένα Χώματα», στο οποίο οι σπουδαίοι ερμηνευτές Ξανθίππη Καραθανάση, Μαρία Σουλτάτου, Αντώνη Αινίτη, Ζαχαρία Καρούνη, Ειρήνη Τουμπάκη και Φιντέ Κοκτσάν και οι συντελεστές της σειράς «Ματωμένα χώματα», Κώστας Κουτσομύτης, Βασίλης Δημητρίου, Γιώργος Καραμίχος, Φιλαρέτη Κομνηνού, Δήμητρα Ματσούκα, Μαρίσα Τριανταφυλλίδη, Γιώτα Φέστα κ.ά. τραγουδούν αγαπημένα ακούσματα που έχουν «γεύση» Μικράς Ασίας.
Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024
Στις 12:00, παρακολουθούμε το επεισόδιο «Από την Πόλη έρχομαι» της σειράς ντοκιμαντέρ «Σαν παραμύθι», που μας μεταφέρει στη δύσκολη για τον Ελληνισμό περίοδο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, όπου κάθε τι ελληνικό τελούσε υπό συνεχή διωγμό στο νέο κεμαλικό κράτος. Παρ’ όλα αυτά, η διασκορπισμένη και κατακερματισμένη γνώση, εμπειρία και οι παραδόσεις των Ελλήνων της Ανατολίας συνέχισαν να επιζούν στα βιβλία, στις εφημερίδες, καθώς και σε περιοδικά της εποχής. Μεγάλο κομμάτι αυτού του πνευματικού έργου βρίσκεται στη συλλογή του Νίκου Κιουρκτσόγλου, η οποία αριθμεί περί τα 7.500 βιβλία.
Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024
Στις 12:00, και πάλι από τη σειρά «Σαν παραμύθι», μεταδίδεται το επεισόδιο «Φιλιώ Χαϊδεμένου», το οποίο παρουσιάζει τη ζωή της γυναίκας που αγωνίστηκε για να διατηρήσει άσβεστη τη φλόγα του μικρασιατικού πολιτισμού. Η Φιλιώ Χαϊδεμένου αφηγείται με νοσταλγία τα χρόνια της παιδικής και εφηβικής της ηλικίας στα Βούρλα, καθώς και την υποδοχή που επεφύλαξαν οι Μικρασιάτες στον Ελληνικό Στρατό, που έφτασε στα Βούρλα, τον Μάιο του 1919. Οι συγκλονιστικές διηγήσεις της από τη Μικρασιατική Καταστροφή αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής, την αγριότητα των Τούρκων, τα βάσανα και τον πόνο των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024
Στις 12:00, μεταδίδεται το επεισόδιο «Δημήτριος Γούναρης - Ίων Δραγούμης: Μικρά, αλλ’ έντιμος Ελλάς» από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Βίοι παράλληλοι». Ο Δημήτριος Γούναρης και ο Ίων Δραγούμης υπήρξαν δύο εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής της Ελλάδας στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο μεν Γούναρης πρέσβευε ότι η Ελλάς έπρεπε να περιορισθεί στα νεοαποκτηθέντα όρια των Βαλκανικών Πολέμων, ο δε Δραγούμης ότι η Μικρασιατική επέκταση δεν έπρεπε να έχει στρατιωτικό, αλλά πολιτιστικό, χαρακτήρα. Ως εκ τούτου αμφότεροι τάχθηκαν κατά της πολιτικής του Ελευθερίου Βενιζέλου, και κατέληξαν τραγικά θύματα του διχασμού, καθώς μετά την επιστροφή τους από την κοινή εξορία, κατά τη βενιζελική διακυβέρνηση, στην Κορσική, ο μεν Δραγούμης εκτελέστηκε εν ψυχρώ από Βενιζελικούς, ο δε Γούναρης, αφού διετέλεσε πρωθυπουργός, έως τη Μικρασιατική Καταστροφή, παραπέμφθηκε από τους Βενιζελικούς κινηματίες του 1922 στη γνωστή δίκη των Εξι, κρίθηκε ένοχος και εκτελέστηκε στο Γουδή.
Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024
Στις 12:00 παρακολουθούμε το επεισόδιο «Αριστείδης Στεργιάδης - Άγιος Χρυσόστομος (Καλαφάτης) Σμύρνης» και πάλι από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Βίοι παράλληλοι». Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας Χρυσόστομος, μητροπολίτης Σμύρνης και ο προκαθήμενος της ελληνικής πολιτείας, Ύπατος Αρμοστής της Σμύρνης Αριστείδης Στεργιάδης συνυπήρξαν κατά τα έτη 1919-1922, καθόρισαν την τύχη του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και υπήρξαν μάρτυρες, ο μεν Χρυσόστομος με τη ζωή του, ο δε Στεργιάδης με την αυτοεξορία του μέχρι το τέλος της ζωής του, της μέγιστης καταστροφής που γνώρισε ο Ελληνισμός κατά τον 20ό αιώνα, όταν λόγω της ήττας του ελληνικού στρατού από τους Τούρκους εθνικιστές του Κεμάλ εκατομμύρια Ελλήνων, είτε έχασαν τη ζωή τους, είτε εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους, εγκαταλείποντας για πάντα το ενδεχόμενο εκπλήρωσης του οράματος της Μεγάλης Ιδέας.
Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024
Στις 12:00, παρακολουθούμε το ντοκιμαντέρ «Η Μικρασιατική Καταστροφή» που παρουσιάζει τα τραγικά γεγονότα του 1922 μέσα από προφορικές μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων. Αποτελεί μια έρευνα πάνω στη ζωή του Ελληνισμού της Ανατολής πριν από την καταστροφή, στα αίτια της Καταστροφής, καθώς και στη ζωή των προσφύγων στην Ελλάδα, στην προσφορά τους στον οικονομικό τομέα και στην οδυνηρή διαδικασία της ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία. Περιέχονται, τέλος, αφηγήσεις για την Μικρασιατική Εκστρατεία όπως την έζησαν αυτόπτες μάρτυρες.
Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
Στις 12:00, η ΕΡΤ2 μεταδίδει το επεισόδιο «Οι γυναίκες της Σμύρνης» από την εκπομπή «Προσωπικά» με την Έλενα Κατρίτση. Στη Σμύρνη, η εκπομπή συνάντησε γυναίκες διαφορετικών ηλικιών, θρησκευμάτων, απόψεων. Γεμάτες μνήμες και εικόνες από το παρελθόν αλλά και με σκέψεις και όνειρα για το μέλλον. Κάποιες αναζητούν με αγωνία τις ρίζες τους, ενώ κάποιες άλλες αγωνιούν να κρατήσουν ζωντανή την ελληνική γλώσσα και παράδοση. Κάθε μία από αυτές τις γυναίκες έχει τη δική της ξεχωριστή ιστορία να μας αφηγηθεί. Όλες, όμως, τις ενώνει η αγάπη που νιώθουν για τη Σμύρνη.
Ακόμα, τέσσερις μαρτυρίες γυναικών, μεγάλων προσωπικοτήτων, που γεννήθηκαν στο «Λουλούδι της Ιωνίας», όπως αποκαλούσαν τη Σμύρνη οι Έλληνες, σε μια κατάθεση ψυχής που θα συγκλονίσει και θα ξυπνήσει εικόνες και μνήμες της παλιάς κοσμοπολίτικης Σμύρνης. Η μεγάλη συγγραφέας του συγκλονιστικού βιβλίου «Ματωμένα Χώματα», Διδώ Σωτηρίου, η Ιωάννα Σεφερειάδη-Τσάτσου, αδελφή του νομπελίστα ποιητή μας Γιώργου Σεφέρη, η Χρύσα Κοσκέρογλου, κόρη καπνέμπορα και η Φανή Καρακατσάνη-Βαρσακέλη, κόρη βιομηχάνου υποδημάτων της Σμύρνης, συγκινούν με τα λόγια τους και αναμοχλεύουν θύμισες, κόντρα στη λησμονιά του χρόνου.
Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
Στις 12:00, παρακολουθούμε το επεισόδιο «Οι προσφυγικοί συνοικισμοί» από τη σειρά ντοκιμαντέρ «ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΣΤΥ - Ιστορίες της πόλης». Με τη Μικρασιατική Καταστροφή, φτάνουν στη χώρα περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, με μεγάλο μέρος εξ αυτών να καταφεύγει στην Αθήνα και τον Πειραιά. Δώδεκα μεγάλοι και 34 μικρότεροι συνοικισμοί δημιουργήθηκαν την περίοδο εκείνη, κάποιοι δε σε περιοχές που οι σημερινοί κάτοικοι της πρωτεύουσας δεν θα συνέδεαν ποτέ με τη δραματική έλευση των εκδιωγμένων Ελλήνων Μικρασιατών, όπως ο Συνοικισμός Πολυγώνου μπροστά από τη σχολή Ευελπίδων.
Βύρωνας, Νέα Ιωνία, Καισαριανή, Κοκκινιά, «Κρεμμυδαρού», «Τσουβαλάδικα»… Συνοικίες και τοπωνύμια που θα γίνουν ένα με την αγωνία για στέγη πάμφτωχων προσφυγικών οικογενειών, αλλά και με το κοινωνικό ζήτημα που εγκαινιάζει στην Ελλάδα η έλευσή τους.
Το επεισόδιο σεργιανάει τις προσφυγογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, πριν χαθούν οριστικά από την κοινή μας μνήμη, ακολουθώντας τα εναπομείναντα υλικά τους ίχνη, τις υποδείξεις ιστορικών και αρχιτεκτόνων που φωτίζουν το πλαίσιο της εποχής και τις πολύτιμες μαρτυρίες όσων ακόμη τις θυμούνται, τις έζησαν ή άκουσαν γι’ αυτές.
Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024
Το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024, η ΕΡΤ2 μεταδίδει στις 12:00, το α’ και β’ μέρος, αντίστοιχα, του επεισοδίου «Μικρασιατικά παράλια» από την εκπομπή «Ταξιδεύοντας με τη Μάγια» με τη Μάγια Τσόκλη.
Το ταξίδι ξεκινά από το στενό των Δαρδανελίων και στη συνέχεια η Μάγια φεύγει προς τον νότο. Πρώτη της στάση είναι η μυθική Τροία. Λίγα χιλιόμετρα μακριά βρισκόταν η Αλεξάνδρεια Τρωάδα, που άκμασε ως το μεγαλύτερο εξαγωγικό κέντρο του διάσημου τρωαδικού γρανίτη. Λίγο πιο δυτικά, η εκπομπή επισκέπτεται μέσα σε ένα απρόσωπο χωριό έναν ελληνιστικό ναό αφιερωμένο στον Απόλλωνα Σμινθέα πριν φτάσει στην υπέροχη Άσσο που στέκει ακριβώς απέναντι από τη Λέσβο.
Από τα μέσα του 19ου αιώνα, η Τουρκία θα προσπαθήσει να πλησιάσει τη Δύση και οι γνωστές μεταρρυθμίσεις του Τανζιμάτ που δίνουν ίσα πολιτικά δικαιώματα στους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους και ξεχωριστά προνόμια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο θα ευνοήσουν τη ραγδαία ανάπτυξη των ελληνικών κοινοτήτων στην περιοχή των παραλίων. Ο κόλπος του Αδραμυτίου με τους ελαιώνες είναι μια τέτοια περιοχή. Η Μάγια ανεβαίνει στον Καζνταγί, το Όρος Ίδη όπου έγινε ο γάμος μεταξύ της Θέτιδος και του Πηλέα. Πάνω στο βουνό βρίσκεται και το Αντά Τεπέ που ήταν χωριό ακραιφνώς ελληνικό. Οι κάτοικοί του, Μυτιληνιοί οι περισσότεροι, είχαν εμπορικές σχέσεις με το κοντινό Αϊβαλί. Από το Αϊβαλί και τα Μοσχονήσια θα περάσει το «Ταξιδεύοντας» πριν σταματήσει στη Σμύρνη χάρις στη μαρτυρία της κυρίας Καλλιόπης Ρήγα, κόρης του γνωστού νευροπαθολόγου της Σμύρνης Ταστζόγλου.
Το δεύτερο επεισόδιο αρχίζει από τον περίφημο Κιρκιντζέ, το χωριό της Διδώς Σωτηρίου. Η Έφεσος, η σημαντικότερη αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας, δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες στην Τουρκία μετά το τέμενος Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης. Επόμενη μεγάλη πόλη είναι το Κουσάντασι, η Νέα Έφεσος των Ελλήνων και κυρίως των Σαμιωτών που ζούσαν από τα αγροτικά προϊόντα των πεδιάδων του Καΰστρου και του Μαιάνδρου. Συνεχίζοντας νότια, η Μάγια επισκέπτεται το Κελεμπέσι, το μεγαλύτερο από τα ελληνικά χωριά του Μαιάνδρου.
Επόμενη στάση, ένα από τα ωραιότερα μέρη της Τουρκίας: η λίμνη Μπάφα που κάποτε ήταν ο Λατμικός Κόλπος. Οι προσχώσεις του Μαιάνδρου απομάκρυναν, όμως, το Αιγαίο Πέλαγος και δημιούργησαν τη λίμνη στα νησάκια της οποίας στέκουν ακόμη οχυρωμένα βυζαντινά κτίσματα που χρονολογούνται στην εποχή που η περιοχή φιλοξενούσε μια μεγάλη μοναστική κοινότητα, από τον 7ο έως και τον 14ο αιώνα δηλαδή.
Το «Ταξιδεύοντας» θα σταματήσει στον Εύρωμο και τα Λάβρανδα, θα περάσει από το θορυβώδες Μπόντρουμ, την Αλικαρνασσό και θα συνεχίσει για το Φετχιέ, την αρχαία Τελμησσό, τη βυζαντινή Μάκρη που διαθέτει μια από τις ωραιότερες θάλασσες της Τουρκίας, την Οludeniz. Εκεί κολυμπούσαν και οι Έλληνες που κατοικούσαν στο περίφημο Λυβίσι, όπως είχε διηγηθεί παλιότερα στη Μάγια ο κ. Μιχάλης Γιαμάνης.