88η ΔΕΘ: Τα μέτρα που ανακοίνωσε o Κυριάκος Μητσοτάκης (video)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
O Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε το βράδυ του Σαββάτου (7/9) στο Βελλίδειο, στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. O Πρωθυπουργός εξήγγειλε μία σειρά από μέτρα. Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
• Από την 1η Ιανουαρίου του 2025 αυξάνονται εκ νέου περισσότερες από 2 εκατομμύρια συντάξεις, με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ, από 2,2% ως 2,5%. Ενώ από τον Απρίλιο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα με στόχο να ανέλθει, όπως έχουμε δεσμευτεί, στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027. Είναι μία εξέλιξη που θα συμπαρασύρει αυτόματα προς τα πάνω τριετίες και πολλά επιδόματα.
• Από την έκτακτη εισφορά των διυλιστηρίων, αυτόν τον Δεκέμβριο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, θα διατεθούν 243 εκατομμύρια ευρώ, ως έκτακτη ενίσχυση σε σχεδόν 2 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας: 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα ως 1.600 ευρώ που έχουν ακόμα προσωπική διαφορά θα λάβουν ως 200 ευρώ, ενώ 767.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιού θα εισπράξουν μια επιπλέον δόση του, 220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ και από τον ΕΦΚΑ θα ενισχυθούν με 200 ευρώ. Το ίδιο θα ενισχυθούν και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες. Και 205.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα το λάβουν τον Δεκέμβριο αυξημένο κατά 50%.
• Στο δημόσιο, τέλος, από την επόμενη άνοιξη σχεδόν 700.000 υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν νέες ετήσιες αυξήσεις, οι οποίες σταδιακά θα φτάσουν και τα 100 ευρώ το μήνα, ώστε οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων να μην υπολείπονται του κατώτατου μισθού. Γιατί το εισόδημα πρέπει να ενισχύεται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.
Παράλληλα, όμως, πρέπει να εκδηλώνεται και με στοχευμένες πρωτοβουλίες εκεί που απαιτείται. Έτσι, αυτή η συγκεκριμένη δέσμη συμπληρώνεται με δύο ακόμα μέτρα που αφορούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους της πρώτης γραμμής στην υγεία και την ασφάλεια.
• Στο εξής, λοιπόν, και ανταποκρινόμενοι σε ένα πάγιο αίτημα των γιατρών του ΕΣΥ, η αμοιβή των εφημεριών στο ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, κάτι που θα αυξήσει μεσοσταθμικά τις αποδοχές των γιατρών 130 ευρώ, ενίοτε και περισσότερο.
Σημειώνω, επίσης, ότι μόλις προχθές υπεγράφη κοινή υπουργική απόφαση που δίνει μεγάλη πρόσθετη οικονομική ενίσχυση, προσέξτε, έως 7.200 ευρώ ετησίως, σε γιατρούς που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.
• Ταυτόχρονα, ανταποκρινόμενοι σε ένα πάγιο αίτημα των ενστόλων μας, αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο Λιμενικό, στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική.
• Καλύτερο εισόδημα σημαίνει και λιγότερα βάρη, γι’ αυτό και θεωρώ ξεχωριστή μία ακόμα παρέμβαση που ανακοινώνω: τη μείωση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών αντί της μισής που σχεδιάζαμε αρχικά.
Ένα σημαντικό μέτρο που ανακουφίζει εργαζόμενους και εργοδότες. Το 2027 η Ελλάδα θα έχει περιορίσει τα μη μισθοδοτικά βάρη κατά έξι μονάδες. Έξι μονάδες μέσα σε οκτώ χρόνια. Θα είμαστε κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.
• Όπως είχαμε δεσμευτεί, καταργείται το 2025 πλήρως το τέλος επιτηδεύματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση.
• Ενώ έρχονται και κάποιες βελτιώσεις στο ελάχιστο φορολογητέο ποσό. Ανταποκρινόμενοι σε πολλά αιτήματα που είχαμε από την ελληνική Περιφέρεια, κυρίως από μικρότερους οικισμούς, μειώνεται στο μισό το ελάχιστο φορολογητέο ποσό σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500, κάτι το οποίο θα στηρίξει σημαντικά χωριά, κωμοπόλεις στην ελληνική ύπαιθρο. Και το κριτήριο του μέγιστου μισθού του εργαζόμενου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά, αλλά μόνο συγκριτικά.
• Καταργείται ο ειδικός φόρος σταθερής τηλεφωνίας που ανέρχεται σε 5% σε συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες πάνω από 100Mbps.
• Θέλω να θυμίσω ότι για την οικογένεια ήδη αυτή η κυβέρνηση έχει αυξήσει το επίδομα γέννησης έως τις 3.500 ευρώ. Να θυμίσω ότι το επίδομα μητρότητας διαρκεί πλέον εννέα μήνες και κυμαίνεται στο ύψος του κατώτατου μισθού. Να θυμίσω ότι αυτή είναι η κυβέρνηση που κατάργησε το φόρο γονικών παροχών. Αυτή είναι η κυβέρνηση που αύξησε παράλληλα το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Τα μέτρα αυτά, λοιπόν, πλαισιώνονται τώρα με κίνητρα σε τρία επίπεδα. Από τη μια μια πλευρά, ενισχύοντας με ακόμα 20 εκατομμύρια τα επιδόματα προς νέους γονείς, με περισσότερα vouchers από κάθε άλλη φορά: 173.000 vouchers, 20.000 νέες θέσεις παιδικών σταθμών. Και από την άλλη, θέλουμε να δώσουμε και κίνητρα στις επιχειρήσεις να φροντίζουν και αυτές για την αρμονική συνύπαρξη εργασιακής και οικογενειακής ζωής.
Έχω δει πολλές επιχειρήσεις, μεγάλες κυρίως, που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον να στηρίξουν εργαζόμενούς τους που κάνουν παιδιά. Από φέτος οι εργοδότες οι οποίοι διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από φόρο για το ποσό αυτό -γιατί θέλουμε τις επιχειρήσεις συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια-, το οποίο μάλιστα θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.
Σε ένα άλλο επίπεδο, τα δικαιώματα των τριτέκνων συγκλίνουν πλέον επιτέλους με αυτά των πολυτέκνων, ανεξάρτητα πια από το εισόδημα: ο διορισμός στο δημόσιο και η εισαγωγή στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Με τις υπάρχουσες δράσεις, βέβαια, σε ισχύ, όπως οι «Νταντάδες της γειτονιάς», που θα επεκταθούν με vouchers ως 500 ευρώ για κάθε παιδί.
• Τέλος, μια νέα δέσμη επιχειρεί να τονώσει την οικογένεια με μέτρα σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Το αρμόδιο Υπουργείο θα τα παρουσιάσει αναλυτικά την επόμενη εβδομάδα.
Επιτρέψτε μου να ξεχωρίσω κάποια όμως τα οποία θεωρώ ότι έχουν ιδιαίτερη αξία: την άμεση κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση της υγείας για παιδιά έως 18 ετών, τον δωρεάν έλεγχο γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως 35 ετών, όπως επίσης και την απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Ένα πολύ πιο ευρύ πρόγραμμα από αυτό που παρουσιάζω σήμερα, κοστολογείται συνολικά στα 250 εκατομμύρια ευρώ, και θα συνδυαστεί με την προσεκτική αναμόρφωση της επιδοματικής μας πολιτικής.
• Το βάρος μας, επίσης, στρέφεται στην παραγωγή της χώρας και ειδικά στον πρωτογενή τομέα για τον οποίον έχουμε κάνει πολλά. Έχουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Επιτρέψτε μου να μιλήσω εν τάχει για τέσσερις, νομίζω, σοβαρές παρεμβάσεις.
Η πρώτη, την οριστική μονιμοποίηση της επιστροφής του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο. Από το 2025 -και για όλα τα επόμενα χρόνια- τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται. Πώς όμως; Με δίκαιο και αναλογικό τρόπο, ακούγοντας και τις ίδιες τις προτάσεις των αγροτών.
Δεύτερον, θεσμοθετούμε ένα ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι, να καταργείται μέρος του ωφελούμενου κεφαλαίου και σε βάθος χρόνου να γίνεται η αποπληρωμή με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης των όποιων εμπράγματων βαρών. Οι συνεταιρισμοί της χώρας γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι αυτή η πρωτοβουλία.
Τρίτον, θέλουμε, με τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και του τραπεζικού συστήματος, να δρομολογήσουμε ένα γενναίο πρόγραμμα που θα φτάσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια.
Και τέταρτον, θα δουλέψουμε μαζί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο, όπως ξέρετε, έχει πολλές αδρανείς δημόσιες γαίες, και θα εγκαινιάσουμε ένα καινοτόμο σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής αυτών των αδρανών δημόσιων γαιών με επενδυτές που θα αναλάβουν να τις καλλιεργούν, κατασκευάζοντας -προσέξτε- θερμοκήπια πολύ μεγάλης κλίμακας. Έχουμε τέτοια στη χώρα μας ήδη, αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
• Να έρθω λίγο στο ζήτημα του στεγαστικού, θέμα για το οποίο μπορώ σήμερα πια και επίσημα να ανακοινώσω ότι μετά από πολύ κοπιώδεις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινάει άμεσα το δεύτερο Πρόγραμμα «Σπίτι Μου», ύψους 2 δισ. ευρώ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Για να αποκτήσουν ακόμα 15.000, μπορεί και περισσότεροι νέοι, νέα ζευγάρια ηλικίας, τώρα θα διευρύνουμε την περίμετρο, θα το πάμε μέχρι τα 50 έτη, γιατί ακούω συχνά παράπονα από τη γενιά των σαραντάρηδων οι οποίοι έφαγαν όλο το βάρος της κρίσης, ότι τους αποκλείσαμε από το πρόγραμμα και έχουν δίκιο. Η περίμετρος θα πάει μέχρι τα 50 έτη και το επιτόκιο θα είναι το μισό από το εμπορικό.
Ήταν μεγάλη επιτυχία το πρώτο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» και συναντώ συχνά συμπολίτες μας, οι οποίοι αισθάνονται αυτή τη μεγάλη ικανοποίηση ότι μπόρεσαν και απέκτησαν το δικό τους σπίτι, πληρώνοντας μία δόση στεγαστικού δανείου που είναι χαμηλότερη από όσο θα πλήρωναν αν νοίκιαζαν ένα σπίτι αντίστοιχων προδιαγραφών.
Κάνουμε και κάτι ακόμα όμως: πάλι εξασφαλίσαμε 400 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να κάνουμε τι; Προσέξτε, δάνεια ύψους έως και 20.000 ευρώ, με μηδενικό επιτόκιο, με στόχο και μόνο την ενεργειακή αναβάθμιση σχεδόν 20.000 παλαιών κατοικιών, ένα πρόγραμμα που τρέχει παράλληλα με το «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» και τις υπόλοιπες δράσεις του Υπουργείου Ενέργειας.
• Παράλληλα, θέλω να θυμίσω ότι το επίδομα στέγης έχει ουσιαστικά διπλασιαστεί, η ενίσχυση της φοιτητικής στέγης έχει αυξηθεί και για τη νέα χρονιά, ενώ βέβαια ισχύει και το 2025 η αναστολή του ΦΠΑ σε νέες οικοδομές.
Σε αυτό το πλαίσιο προστίθεται τώρα και ένα νέο διπλό σχήμα κινήτρων και αντικινήτρων που αφορά πρωτίστως τα κλειστά διαμερίσματα -και έχουμε πολλά κλειστά διαμερίσματα στην πατρίδα μας-, τα οποία αν μπορέσουμε και τα αξιοποιήσουμε, θα μπορέσουμε να αυξήσουμε σημαντικά την προσφορά διαμερισμάτων και να μειώσουμε τις πιέσεις στα ενοίκια.
Ταυτόχρονα, όμως, οι παρεμβάσεις αυτές απευθύνονται και στην εκρηκτική εξέλιξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Πρόθεση της πολιτείας, βεβαίως, να υπάρχει ένα καθαρό πλαίσιο. Και σε καμία περίπτωση, να το τονίσω αυτό, δεν έχουμε διάθεση να δαιμονοποιήσουμε τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία, εξάλλου, αποφέρει και στους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και στο δημόσιο σημαντικά έσοδα.
Ανταποκρινόμενοι, όμως, σε πάγια αιτήματα των ενώσεων ιδιοκτητών, ανακοινώνω σήμερα ότι όποιος ιδιοκτήτης νοικιάζει ένα διαμέρισμα το οποίο σήμερα είναι κλειστό, θα απαλλάσσεται από το φόρο ενοικίου για τρία χρόνια.
Το ίδιο ισχύει και αν μετατρέψει σε μακροχρόνια μια βραχυχρόνια μίσθωση. Αλλά και αντίστροφα, στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών, θα ισχύσει ένα νέο αυξημένο τέλος, ενώ αμέσως θα απαγορευτεί κάθε τέτοια νέα μίσθωση στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας για τουλάχιστον ένα χρόνο.
• Είναι καιρός να ισχύσει μια νέα οπτική για την ουσία της ακίνητης περιουσίας, με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Σε αυτή τη συγκυρία, λοιπόν, της κλιματικής κρίσης, αυξάνουμε σε 20% την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από φυσικές καταστροφές.
Υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, όμως, ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση του 10% αν ασφαλιστούν, διότι για τις μεγάλες περιουσίες που πληρώνουν μεγάλο ΕΝΦΙΑ, η έκπτωση του 10% ουσιαστικά καλύπτει πρακτικά και το ασφάλιστρο. Αν, όμως, δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.
Και στο ίδιο διάστημα, όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 θα πρέπει πλέον υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Και κάτι το οποίο θα ισχύει και για κάθε νέο συμβόλαιο, όπως και για την ανανέωση παλαιάς σύμβασης οχημάτων ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης. Ναι, και τα οχήματά μας πρέπει να είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένα κατά φυσικών καταστροφών, γιατί η κλιματική κρίση μας θέτει ενώπιος ενωπίω με την ατομική και τη συλλογική ευθύνη.
• Το κράτος θα κάνει τη δική του παρέμβαση σε έναν ακόμα κρίσιμο τομέα. Αναφέρομαι στα σχολικά κτίρια και ξέρω καλά ότι οι Δήμοι έχουν, κ. Δήμαρχε, δυσκολία να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις.
Θέλω, λοιπόν, σήμερα να ανακοινώσω ένα νέο πρόγραμμα 250 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακαίνιση εκατοντάδων σχολείων και θα ήθελα αυτό το πρόγραμμα να το ονομάσουμε «Πρόγραμμα Μαριέττας Γιαννάκου», για να τιμήσουμε μία εμβληματική φυσιογνωμία της παράταξής μας, που υπηρέτησε τη δημόσια παιδεία με πάθος, αυταπάρνηση και αγάπη.
Δεν μιλάμε, κ. Υπουργέ, για συγκλονιστικές αλλαγές, αλλά βαψίματα, σοβατίσματα, τουαλέτες, αθλητικές εγκαταστάσεις. Αναλογιστείτε σε πόσα σχολεία πηγαίνω στην περιφέρεια και βλέπω εγκαταλελειμμένα γήπεδα μπάσκετ ή ποδοσφαίρου, τα οποία με λίγα χρήματα μπορούν να φτιαχτούν. Θα αλλάξει η όψη χιλιάδων σχολείων με ένα τέτοιο πρόγραμμα.