Breaking News

Pavel Durov: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο επικεφαλής του Telegram (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και εγγύηση 5 εκατ. ευρώ ο Pavel Durov, ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εφαρμογής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, χθες, το βράδυ της Τετάρτης (28/8), οδηγήθηκε ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης και του αποδόθηκαν προκαταρκτικές κατηγορίες ότι επέτρεψε εγκληματική δραστηριότητα, καθώς μέσω της εφαρμογής φέρεται να επικοινωνούν άτομα που διακινούν - μεταξύ άλλων - ναρκωτικά και υλικό σeξουαλικής κακoπoίησης παιδιώv.

Στη συνέχεια ο 39χρονος - γεννημένος στη Ρωσία - επιχειρηματίας αφέθηκε ελεύθερος, καλούμενος να πληρώσει  εγγύηση 5 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη Γαλλία μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης - η οποία μπορεί να διαρκέσει από μήνες έως χρόνια -, ενώ είναι υποχρεωμένος να παρουσιάζεται σε αστυνομικό τμήμα δύο φορές την εβδομάδα.

Οι προκαταρκτικές κατηγορίες, σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, σημαίνουν ότι οι δικαστές έχουν ισχυρούς λόγους να πιστεύουν ότι διαπράχθηκε έγκλημα, αλλά αφήνουν περισσότερο χρόνο για περαιτέρω έρευνα.

Η σύλληψη του Durov στη Γαλλία έχει προκαλέσει οργή στη Ρωσία, με ορισμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους να τη χαρακτηρίζουν πολιτικά υποκινούμενη και απόδειξη του διπλού ρόλου της Δύσης στην ελευθερία του λόγου. Να σημειωθεί ότι το 2018 οι ίδιες οι ρωσικές αρχές προσπάθησαν να μπλοκάρουν την εφαρμογή Telegram αλλά απέτυχαν, αποσύροντας την απαγόρευση το 2020.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι η σύλληψη του Durov δεν ήταν πολιτική κίνηση αλλά μέρος μιας ανεξάρτητης έρευνας.

Εκτός από τη Ρωσία και τη Γαλλία, ο Durov είναι επίσης πολίτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του νησιωτικού έθνους του Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις της Καραϊβικής. Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του υπολογίζεται σε 15,5 δισεκατ. δολάρια.

Ο Durov και ο αδελφός του Nikolai ίδρυσαν το 2013 την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, η οποία έχει περίπου 900 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Έφυγε από τη Ρωσία το 2014 αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις να κλείσουν κοινότητες της αντιπολίτευσης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VK, την οποία πούλησε.


Με πληροφορίες από: Associated Press