Ολυμπιακοί Αγώνες - Δώρα Γκουντούρα: «Μόνο πιο δυνατή θα βγω από αυτό για τη συνέχεια» (videos+photos)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η Δώρα Γκουντούρα έφτασε τη Δευτέρα (29/7) πολύ κοντά στην πρόκριση για τα ημιτελικά της Ολυμπιακής διοργάνωσης μέσα στο Grand Palais του Παρισιού, όμως τελικά κατέκτησε την πολύ τιμητική, αλλά και πικρή, 5η θέση.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας, η αθλήτρια του Θανάση Δελενίκα ξεκίνησε απευθείας στο ταμπλό των 32 και νίκησε άνετα με σκορ 15-3 την Καναδέζα Πάμελα Μπριντ’ Αμούρ (FIE No42). Στη φάση των 16 μπόρεσε να ξεπεράσει και το εμπόδιο της Γαλλίδας Σεσίλια Μπερντέρ (FIE No15) με σκορ 15-7.
Έχοντας εξασφαλίσει με την είσοδο στην οκτάδα τον τίτλο της Ολυμπιονίκη, η Γκουντούρα πήρε θέση στην πίστα κοντά στην Γαλλίδα Μανόν Απίτι Μπρουνέ (FIE No5) για να προκριθεί στα ημιτελικά. Στην ιδιαίτερα αμφίρροπη αναμέτρηση που είχε δύσκολες αποφάσεις από τη διαιτησία, η Ελληνίδα ηττήθηκε με 15-13, αφού είχαν προηγηθεί δύο ταυτόχρονα χτυπήματα στα οποία, μετά από εξέταση, δεν δόθηκε πόντος από τον διαιτητή...
Η 27χρονη κατέκτησε τελικά την 5η θέση στον κόσμο, μία διάκριση που είχε καταφέρει και η Βασιλική Βουγιούκα στο Λονδίνο το 2012. Στη τετράδα προκρίθηκαν η Σάρα Μπαλζέρ (Γαλλία), η Όλγκα Καρλάν (Ουκρανία), η Μανόν Απίτι Μπρουνέ (Γαλλία) και η Σεμπίν Τσόι (Ν. Κορέα)...
Η Δώρα Γκουντούρα και ο προπονητής της είχαν σοβαρά παράπονα από τη διαιτησία, καθώς ο ρέφερι του ματς ακύρωσε δύο πόντους με το σκορ στο 14-13 υπέρ της Γαλλίδας...
Η Δώρα Γκουντούρα κατέκτησε μετά από δύσκολες αναμετρήσεις την πέμπτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και παρά την εύλογη πικρία, κρατά μόνο όσα αξίζουν.
Με δάκρυα στα μάτια, η Δώρα Γκουντούρα δήλωσε: «Σίγουρα η μικρή Δώρα όταν ξεκινούσε ξιφασκία θα ήταν περήφανη. Έχω την πίεση και τη συγκίνηση της στιγμής, θα μου περάσει. Ήμουν σίγουρα μία τελείως διαφορετική Δώρα σε σχέση με το Τόκιο και αυτό είναι ήταν μεγάλος στόχος. Είχα πει ότι θέλω να μπω μέσα, να παίξω ξιφασκία χωρίς να σκέφτομαι το αποτέλεσμα και να το ευχαριστηθώ. Και αυτό έκανα. Όλα καλά. Έκλεισα αυτή την τριετία με πολλές χαρές, πολλές νέες ευκαιρίες, πολλούς καλούς αγώνες, πολλές στεναχώριες, πολλές πιέσεις. Μόνο πιο δυνατή θα βγω από αυτό για τη συνέχεια».
Για την κρίσιμη μονομαχία κόντρα στην Γαλλίδα Μανόν Απίτι Μπρουνέ, που ολοκληρώθηκε 15-13 υπέρ της «γηπεδούχου» και κρίθηκε στις λεπτομέρειες, με αμφιλεγόμενες αποφάσεις από τη διαιτησία, τόνισε: «Είναι άθλημα το οποίο παίζουμε με διαιτησία. Και ποιος αθλητής δεν έχει αδικηθεί όταν υπάρχουν διαιτητές και κριτές; Δεν μου αρέσει να το χρησιμοποιώ ως δικαιολογία. Θέλω να λέω στο τέλος της μέρας ότι εγώ δεν έκανα κάτι σωστά και πρέπει να το διορθώσω αυτό κι όχι να ρίχνω τις ευθύνες αλλού. Δεν μου αρέσει καθόλου γιατί με κάνει να νιώθω άοπλη, είναι σαν να περιμένεις οι άλλοι να φτιάξουν την μοίρα σου. Προχωράμε λοιπόν».
Σε όλη την πορεία της μέχρι το Παρίσι είχε δίπλα της πολλούς δικούς της ανθρώπους που ευχαριστεί από καρδιάς, ενώ αυτές τις μέρες απέκτησε πολλούς ακόμα θαυμαστές: «Αφιερώνω αυτή την εμφάνιση στους δικούς μου ανθρώπους και σε όλο αυτόν τον κόσμο που έχει κάνει από το πρωί το κινητό να μην σταματά. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την αγάπη που δείχνουν. Δεν ήξερα καν ότι παρακολουθούν ξιφασκία τόσοι πολλοί στην Ελλάδα. Χαίρομαι πάρα πολύ αν σήμερα έκανα έστω και έναν Έλληνα να δει αυτό το άθλημα και να το γνωρίσει».
Δεν θα μπορούσε να μην κάνει ξεχωριστή αναφορά στον προπονητή της, Θανάση Δελενίκα, με τον οποίο έχουν κατακτήσει πάρα πολλές κορυφές σε μία σταθερή αθλητική πορεία που έχει διαρκέσει περισσότερο από μία δεκαετία: «Με τον Θανάση είμαστε οικογένεια. Είναι πολύ σημαντικός άνθρωπος για μένα. Όλες τις δυσκολίες μαζί τις περάσαμε και τα καλά και τα κακά. Είναι πάρα πολύ δύσκολες οι ανθρώπινες σχέσεις και η σχέση αθλητή-προπονητή, ειδικά όταν οι πιέσεις και απαιτήσεις είναι τόσο μεγάλες. Έχουμε και εμείς τα πάνω και τα κάτω μας, αλλά η αγάπη μας είναι τεράστια και αυτό δεν αλλάζει. Από εδώ και πέρα έχει ξεκούραση, να ξεθυμάνω λίγο, να πάω διακοπές και θα δούμε από τη νέα χρονιά για τη συνέχεια».
Για τα όσα έχει ζήσει μέσα από το άθλημα της ξιφασκίας μέχρι αυτή τη στιγμή καταξίωσης: «Αξίζει 100 φορές να ξεκινήσει ένα παιδάκι ξιφασκία, αξίζει 100 φορές να ξεκινήσει γενικά αθλητισμό για όλα όσα μπορεί αυτός να προσφέρει. Ο πρωταθλητισμός είναι κάτι άλλο, αλλά πρέπει να το λέει η ψυχούλα σου και μπορείς να αντέξεις τις αντιξοότητες. Πρέπει το θέλω σου να είναι μεγαλύτερο για να φτάσεις μέχρι την κορυφή».