Breaking News

Μητσοτάκης: «Έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ρεύματος για να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς τον Αύγουστο» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης (16/7), στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, για τα «τσουχτερά» τιμολόγια του ρεύματος.

Σία Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε να πάρω κάποια θέματα έτσι επιμέρους να σας ρωτήσω και να ξεκινήσω από αυτό με το οποίο νομίζω και εσείς ξεκινήσατε σήμερα τη μέρα σας: τα τιμολόγια του ρεύματος που αρχίζουν πάλι να «τσουρουφλίζουν». Θα βάλετε πλάτη; Θα υπάρξουν μέτρα; Τι αποφασίσατε σε αυτή την έκτακτη σύσκεψη που κάνατε το πρωί;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, να περιγράψουμε το πρόβλημα για να σας πω στη συνέχεια ποια είναι η λύση την οποία προκρίνουμε. Τις τελευταίες 10 μέρες είδαμε μία τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη, μέχρι και την Ουγγαρία, χώρες με τις οποίες είμαστε ηλεκτρικά διασυνδεδεμένοι, όχι στον βαθμό που θα θέλαμε -αυτή είναι και μία αιτία του προβλήματος.

Το τελικό αποτέλεσμα, όμως, από αυτή τη στρέβλωση της αγοράς, γιατί περί στρέβλωσης πρόκειται, είναι ότι καθώς ανεβαίνει πολύ η τιμή της χονδρικής, αυτό θα «χτυπήσει», εάν δεν κάνουμε κάτι, τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος του Αυγούστου. Ταυτόχρονα, δημιουργεί ουρανοκατέβατα κέρδη για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Απόφαση της κυβέρνησης, λοιπόν, είναι να επιβάλει για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τον μήνα Αύγουστο. Διότι αυτή τη στιγμή, με την πορεία των τιμών, πράγματι οι πολίτες τον Αύγουστο θα έβλεπαν μία απότομη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος...


Σία Κοσιώνη: Άρα, τι τέλος είναι αυτό; Είναι τέλος στα κέρδη; Στα υπερκέρδη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το τέλος πάντα είναι ένα φόρος. Δείτε το ουσιαστικά ως μία έκτακτη προσωρινή φορολόγηση των υψηλών κερδών, γι’ αυτούς τους δύο μήνες, των παραγωγών…

Σία Κοσιώνη: Με σκοπό να επιδοτήσετε, για δύο μήνες δηλαδή, τιμολόγιο ρεύματος;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με σκοπό να επιδοτήσουμε σε πρώτη φάση τον μήνα Αύγουστο. Το τέλος θα επιβληθεί για δύο μήνες. Αύριο το πρωί ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος θα δώσει αναλυτική συνέντευξη Τύπου στην οποία θα εξηγήσει τι συμβαίνει ακριβώς στην αγορά και θα δώσει παραπάνω πληροφορίες για το πώς θα επιβληθεί το τέλος και ποιο θα είναι το όφελος, τελικά, στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τονίζω ότι το πρόβλημα αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει και ευρωπαϊκή διάσταση. Επιμένουμε πάρα πολύ στην ενίσχυση των διασυνδέσεων, διότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εισάγουμε και να εξάγουμε ενέργεια όταν οι τιμές -το λέω με απλοϊκό τρόπο- είναι πιο συμφέρουσες για εμάς. Έχουμε εδώ να αντιμετωπίσουμε μία προσωρινή στρέβλωση της ευρωπαϊκής, της περιφερειακής ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά επειδή δεν μπορούμε να καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα μέχρι η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό…

Σία Κοσιώνη: Ναι, αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Γιατί θα σας πει ο πολίτης, «κι επειδή έχουμε στρέβλωση στην αγορά ενέργειας, κάθε φορά που θα υπάρχει ένα πρόβλημα θα πληρώνω εγώ το μάρμαρο»;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρώτον, δεν το πληρώνει ο πολίτης γιατί θέλω να θυμίσω ότι δώσαμε παραπάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ τις εποχές της μεγάλης αύξησης των τιμών του ρεύματος.

Πώς το κάναμε αυτό; Φορολογώντας ουσιαστικά, προτιμώ το «ουρανοκατέβατα» από το «υπερκέρδη», διότι είναι απρόοπτα κέρδη για τα οποία δεν δούλεψε κανείς για να τα κερδίσει -αναφέρομαι στις εταιρείες. Το κάναμε αυτό και γι’ αυτό και συγκρατήσαμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Εκτιμώ ότι αυτή η διαταραχή θα είναι προσωρινή. Παρά ταύτα, και ένας μήνας υψηλών λογαριασμών για ένα νοικοκυριό το οποίο σήμερα δοκιμάζεται, ειδικά τον μήνα Αύγουστο, όταν τα κλιματιστικά δουλεύουν στο φουλ -ελπίζω να συνεργαστεί λίγο ο καιρός και συνολικά να μην έχουμε συνθήκες περιφερειακού καύσωνα, διότι κι αυτές προκαλούν τις υψηλές τιμές ενέργειας- και για έναν μήνα να μπορούμε να ανακουφίσουμε τα τιμολόγια, γι’ αυτόν τον έναν μήνα που έχουμε μία στρέβλωση στην αγορά, είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε.

Θέλω να θυμίσω ότι και με τα διυλιστήρια πήραμε την απόφαση να φορολογήσουμε τα κέρδη του 2023, είναι ένα σεβαστό ποσό, γύρω στα 300 εκατομμύρια αυτό το οποίο έχουμε να εισπράξουμε…

Σία Κοσιώνη: Θα τα δώσετε στους συνταξιούχους αυτά στο τέλος της χρονιάς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ένα μεγάλο μέρος τους θα το χρησιμοποιήσουμε για να στηρίξουμε χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι δεν είδαν αύξηση στη σύνταξή τους, επειδή ακόμα επιβαρύνονται με προσωπική διαφορά.

Σία Κοσιώνη: Με την προσωπική διαφορά, μάλιστα. Άρα, αύριο περιμένουμε και περισσότερες διευκρινίσεις από τον κ. Σκυλακάκη από ό,τι καταλαβαίνω.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύριο παραπάνω λεπτομέρειες, ναι.

Σία Κοσιώνη: Να υπολογίσουμε και το όφελος, αφού υπολογίσουμε και την κεραμίδα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η εκτίμησή μου είναι ότι θα δούμε λογικές τιμές, αντίστοιχες με αυτές που πληρώναμε στο παρελθόν.