Breaking News

Jon Landau: Έφυγε από τη ζωή ο παραγωγός του «Τιτανικού» και του «Avatar» (videos+photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Πέθανε σε ηλικία 63 ετών ο Jon Landau, ο βραβευμένος με Όσκαρ παραγωγός που έκανε πραγματικότητα τα όνειρα του James Cameron, ο οποίος σκηνοθέτησε τις υπερπαραγωγές "Τιτανικός", "Avatar" και 
"Avatar: The Way of Water".

Tη θλιβερή είδηση επιβεβαίωσε στο The Hollywood Reporter ο γιος του Jamie Landau. Εκπρόσωπος της Disney ανέφερε ότι πέθανε την περασμένη Παρασκευή (5/7) στο Λος Άντζελες, μετά από μάχη 16 μηνών με τον καρκίνο...


Γεννημένος στη Νέα Υόρκη από τους παραγωγούς Ely και Edie Landau {"Long Day's Journey Into Night" (1962), "The Pawnbroker" (1964)}, ο Landau ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως διευθυντής παραγωγής σε ταινίες όπως "Key Exchange" (1985), "F/X" (1986), "Manhunter" (1986) και "Making Mr. Right" (1987). 

Πιστώθηκε τις πρώτες του παραγωγές στις ταινίες "Campus Man" (1987), "Honey, I Shrunk the Kids - Αγάπη μου, συρρίκνωσα τα παιδιά" (1989) και "Dick Tracy" (1990), στις οποίες ήταν συμπαραγωγός με τον Warren Beatty.

Σε ηλικία 29 ετών, ο Landau είχε υψηλόβαθμη θέση στην 20th Century Fox, όπου επέβλεψε πολλές ταινίες, όπως "Home Alone "(1990), "Home Alone 2" (1992), "Mrs. Doubtfire" (1993), "Speed" ​​(1994) και "Waiting to Exhale" (1995). 

Διετέλεσε για περίπου πέντε χρόνια στέλεχος στο Fox, όπου επέβλεψε την παραγωγή των ταινιών "Die Hard 2" (1990), "The Last of the Mohicans" (1992), "Mrs. Doubtfire" (1993) και "True Lies" (1994).

Στο "True Lies", ο Landau ξεκίνησε την επαγγελματική του σχέση με τον  James Cameron. Όταν αποφάσισε να φύγει από το Fox, ο Cameron τον ρώτησε αν ήθελε να διαβάσει το σενάριο για ένα έργο με την ονομασία "Planet Ice", το οποίο κυκλοφόρησε τελικά ως "Τιτανικός" (1997). Η ταινία έλαβε 14 υποψηφιότητες για Όσκαρ κερδίζοντας 11, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας.

Επίσης, συνεργάστηκε ως παραγωγός με τον James Cameron στην υπερπαραγωγή "Avatar" (2009, Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Φωτογραφίας και Οπτικών Εφέ), όπως και στη συνέχεια της ταινίας "Avatar: The Way of Water" (2022,  Όσκαρ Καλύτερων Οπτικών Εφέ)...


Ως επικεφαλής της Lightstorm Entertainment, ο Landau ήταν υπεύθυνος για την επέκταση της επωνυμίας και της εμβέλειας της εταιρείας μέσω της ανάπτυξης νέων ταινιών, όπως το "Alita: Battle Angel" (2019) του Robert Rodriguez. 

Επίσης, συνέβαλε καθοριστικά στην επέκταση του franchise του "Avatar" σε τομείς όπως τα βιντεοπαιχνίδια (Avatar: Frontiers of Pandora) και το "Toruk - The First Flight" (η περιοδεύουσα θεατρική παραγωγή του Cirque du Soleil's). Ακόμη, ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από το δημοφιλές αξιοθέατο "Pandora - The World of Avatar" του Walt Disney Resort...


Ο James Cameron δήλωσε: «Η κληρονομιά του δεν είναι μόνο οι ταινίες που παρήγαγε, αλλά το προσωπικό παράδειγμα που έθεσε: αδάμαστος, περιποιητικός, χωρίς αποκλεισμούς, ακούραστος, διορατικός και εντελώς μοναδικός. Παρήγαγε σπουδαίες ταινίες, όχι χρησιμοποιώντας δύναμη, αλλά σκορπίζοντας ζεστασιά και τη χαρά του να κάνεις σινεμά. Μας ενέπνευσε όλους να φέρνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, κάθε μέρα. Έχω χάσει έναν αγαπημένο μου φίλο και τον πιο στενό μου συνεργάτη εδώ και 31 χρόνια. Ένα κομμάτι του εαυτού μου έχει ξεριζωθεί».

Ήταν αδερφός του Les Landau (είχε σκηνοθετήσει επεισόδια στη σειρά "Star Trek), της Tina Landau (διευθύντριας του Broadway) και της Kathy Landau (εκτελεστικής διευθύντριας του θεάτρου Symphony Space στη Νέα Υόρκη).

Ο Jon Landau άφησε πίσω του τη - σχεδόν για 40 χρόνια - σύζυγό του Julie και τους δύο γιους τους Jamie και Jodie.


Πληροφορίες από: The Hollywood Reporter - Deadline