Breaking News

Έφυγε από τη ζωή ο Jerry Miller (videos+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο τραγουδοποιός και κιθαρίστας Jerry Miller, ένας από τους μουσικούς με τη μεγαλύτερη επιρροή στη μουσική σκηνή του Σαν Φρανσίσκο της δεκαετίας του 1960.

Σύμφωνα με το Deadline, ο Jerry Miller άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (20/7), στην Τακόμα της Ουάσιγκτον.

Ο θάνατός του γνωστοποιήθηκε από τη σελίδα θαυμαστών του συγκροτήματος Moby Grape στο Facebook, όπως και από τον δημοσιογράφο Eric Brenner...


Η καριέρα του Jerry Miller ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, παίζοντας και ηχογραφώντας με δημοφιλή ροκ συγκροτήματα της ευρύτερης περιοχής του Northwest.

Συνέβαλε ως κιθαρίστας στην έκδοση του επιτυχημένου δίσκου "I Fought the Law" των The Bobby Fuller Four και αργότερα περιόδευσε με το συγκρότημα.

Ο Miller ήταν σύγχρονος του Jimi Hendrix και του Larry Coryell και συχνά μαζεύονταν για να παρακολουθήσουν συγκροτήματα που περιόδευαν στην περιοχή του Σιάτλ.

Οι Moby Grape σχηματίστηκαν στο Σαν Φρανσίσκο το 1966 με τον Miller να είναι ο βασικός κιθαρίστας στο συγκρότημα που είχε τρεις κιθάρες. Οι Moby Grape υπέγραψαν με την Columbia και ηχογράφησαν τέσσερα άλμπουμ για την εταιρεία μεταξύ 1967 και 1969.

Ο Miller έγραψε μαζί με τον Don Stevenson τρία από τα πιο γνωστά τραγούδια του συγκροτήματος, τα "Hey Grandma", "8.05" και "Murder In My Heart for The Judge".

Μάλιστα, το "Hey Grandma" συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας "The Interpreter" (2005), με πρωταγωνιστές τον Sean Penn και τη Nicole Kidman...


Οι Moby Grape περιόδευσαν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά διαλύθηκαν το 1970. Τα μέλη του συγκροτήματος επανενώθηκαν για ένα άλμπουμ το 1971, ενώ κατά διαστήματα έπαιζαν και ηχογραφούσαν σε διάφορες περιστάσεις.

Μετά τους Moby Grape, ο Miller σχημάτισε τους The Rhythm Dukes, μαζί με τον τραγουδιστή και μουσικό Bill Champlin.

Η κιθάρα του Miller θαυμάστηκε πολύ από τους συγχρόνους του κιθαρίστες. Ο Eric Clapton τον αποκάλεσε τον «καλύτερο κιθαρίστα στον κόσμο». Επίσης, ο Robert Plant είπε ότι ο Miller ήταν σημαντική επιρροή για τους Led Zeppelin, οι οποίοι έπαιξαν τραγούδια των Moby Grape στην πρώτη τους πρόβα.

Ο Jerry Miller ψηφίστηκε στη θέση 68 στη λίστα του περιοδικού Rolling Stone με τους 100 καλύτερους κιθαρίστες.