Breaking News

ΕΡΤ3: Σαββατοκύριακο με ελληνικό κινηματογράφο

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ταινίες της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής παρουσιάζει η ΕΡΤ3 το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιουλίου.

Σάββατο 20 Ιουλίου, στις 22:00

«Με τον Ορφέα τον Αύγουστο»

Δραματική ταινία, παραγωγής 1996

Μια σύγχρονη εκδοχή του μύθου του Ορφέα και της Ευρυδίκης, η ταινία, με γυρίσματα στην Κόνιτσα, αποτελεί το κλείσιμο της σκηνοθετικής καριέρας του Γιώργου Ζερβουλάκου, καθώς και την επιστροφή στη μεγάλη οθόνη για τον Νίκο Ξανθόπουλο.

Υπόθεση: Η Ευρυδίκη είναι τραγουδίστρια συγκροτήματος που παίζει μουσική σε λαϊκά πανηγύρια του καλοκαιριού. Πείθεται να ακολουθήσει στην Αθήνα τον Πάνο, έναν πλούσιο έμπορο, πρόθυμο να χρηματοδοτήσει την καριέρα της και να την κάνει διάσημη. Πολύ σύντομα, απογοητευμένη από τη συμπεριφορά του, επιστρέφει στην παλιά της δουλειά. Εκεί διαπιστώνει ότι ο Ορφέας, ο μουγκός βοσκός που παίζει κλαρίνο, έχει κάνει το παραδοσιακό συγκρότημα δημοφιλές με τη δύναμη της τέχνης του. Ωστόσο, ο Πάνος, εξοργισμένος από την εγκατάλειψη και κατεστραμμένος οικονομικά, την ακολουθεί, έτοιμος να τη διεκδικήσει με κάθε τίμημα.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζερβουλάκος
Σενάριο: Νικηφόρος Μαρκάκης, Γιώργος Ζερβουλάκος

Ηθοποιοί: Βάνα Μπάρμπα, Νίκος Ξανθόπουλος, Μιχάλης Παπαγγελίδης, Χρήστος Καλαβρούζος, Ανέστης Βλάχος, Δημήτρης Πουλικάκος, Νέλλη Γκίνη, Τάκης Χρυσικάκος, Βασίλης Τσάγκλος, Μιχάλης Γιαννάτος, Μενέλαος Ντάφλος, Δημήτρης Ασπιώτης, Βαγγέλης Δημητρίου, Δημήτρης Κατσιμάνης, Πάνος Παπακυριακόπουλος, Δήμητρα Ζέζα, Ηλίας Τσέχος, Ευθύμης Δημητρίου, Ευδοκία Εξάρχου, Λάμπρος Έξαρχος, Σπυριδούλα Χατζηεφραιμίδη, Γιώργος Πλεμμένος, Γιώργος Προβιάς, Χριστίνα Παναγιωτοπούλου, Γεωργία Κακαβά, Αλέκα Μίσσιου, Βασίλης Χατζηεφραιμίδης, Δημήτρης Αλαμπασίνης, Ντένης Κανελιώτης, Γιάννης Σουκούλης, Κώστας Βάντζος, Παύλος Μεθενίτης, Βασίλης Κιουρτσόγλου, Νίκος Αλατζάς, Παναγιώτης Μποτίνης, Γιάννης Αστρακάκης, Χρήστος Σαπουντζής, Μαριάννα Καστανιά, Μαρία Θάνογλου, Λαμπρινή Μηλιαράκη, Αντωνία Γκούβη

Τραγούδι: Πίτσα Παπαδοπούλου, Βανέσσα Βακάλη
Φωτογραφία: Ηλίας Κωνσταντακόπουλος, Τάκης Ζερβουλάκος Μουσική σύνθεση: Θύμιος Παπαδόπουλος
Μοντάζ: Πάνος Παπακυριακόπουλος, Κώστας Ραφτόπουλος
Εταιρία παραγωγής: Lumiere Productions Ltd, Μύθος Ε.Π.Ε., Σινεφίλ Ε.Π.Ε., Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Αντέννα TV

Σάββατο 20 Ιουλίου, στις 00:00

«Οι Προστάτες»

Δραματική ταινία, παραγωγής 1973

Η ταινία του Παύλου Τάσιου «Οι προστάτες», με θέμα τη ζωή του Κωνσταντίνου Παρθένη και τη διαχείριση του έργου του μετά τον θάνατό του, σκιαγραφεί ένα διαχρονικό πορτρέτο του ανυπότακτου καλλιτέχνη, ο οποίος, για να διατηρήσει την ελευθερία του, συγκρούεται με τους θεσμούς και τους φορείς της εξουσίας.

Υπόθεση: Ο ζωγράφος Παρθένης έρχεται στην Ελλάδα από τη Γαλλία, φέρνοντας νέες ιδέες για την Τέχνη του. Κοντράρεται γι’ αυτόν το λόγο με την αρτηριοσκληρωμένη κάστα των κλασικών ζωγράφων της εποχής του, και βάλλεται απ’ όλες τις πλευρές. Αντιστέκεται όσο μπορεί, αλλά δεν αντέχει, γιατί τα εμπόδια μπαίνουν ακόμα και από την ίδια την οικογένειά του. Τον κατηγορούν για τρελό… Αντιδρά με μια πρωτότυπη διαμαρτυρία: κτίζει τα παράθυρα του σπιτιού του και απομονώνεται από τον έξω κόσμο. Ζει μέσα στη φυλακή του, αυτός, η γυναίκα του και η κόρη του Σοφία για είκοσι χρόνια και δημιουργεί έναν ολόκληρο μύθο γύρω από το μυστήριο του σπιτιού με τα κτισμένα παράθυρα… 

Όταν πεθαίνει, οι έμποροι εκμεταλλεύονται αυτόν το μύθο, όπως και τη διαμάχη των κληρονόμων για την απόκτηση των έργων του, και ανεβάζουν τις τιμές τους. Η κατηγορία της τρέλας πέφτει τώρα στη μοναδική κληρονόμο, κόρη του ζωγράφου, Σοφία, και αρχίζουν δικαστικοί αγώνες. Η Σοφία απομονώνεται σε ψυχιατρείο με απόφαση του δικαστηρίου. Η παρέμβαση του κράτους σ’ αυτή τη συγκλονιστική υπόθεση δίνει τελικά τη λύση. Η Σοφία χαρίζει το μεγαλύτερο μέρος των έργων του πατέρα της στην Εθνική Πινακοθήκη και το κράτος τής χαρίζει την ελευθερία της.

Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1973.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Παύλος Τάσιος
Διάλογοι: Γιώργος Σκούρτης

Παίζουν: Μάνος Κατράκης, Μαργαρίτα Λαμπρινού, Νικήτας Τσακίρογλου, Ζωρζ Σαρή, Όλγα Τουρνάκη, Γιώργος Μοσχίδης, Γιώργος Μπαλής, Λεωνίδας Μπρατάκος, Βασίλης Μπουγιουκλάκης, Γιώργος Ζορμπάς, Κώστας Τσιάνος, Τάσος Λέρτας, Ρένα Βενιέρη, Γιώργος Μιχαλάκης, Βαγγέλης Εμμανουήλ, Λάμπρος Κοτσίρης, Θωμάς Χαλβατζής, Καίτη Πηλίδη, Γιώργος Νέζος

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κώστας Νάστος
Μουσική: Μιχάλης Γρηγορίου
Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος
Ηχοληψία: Θανάσης Αρβανίτης

Κυριακή 21 Ιουλίου, στις 00:00

«Λιούμπη»

Δραματική ταινία, παραγωγής 2005

Η «Λιούμπη», μια ταινία για το πώς η συνήθεια νοθεύει τους πόθους και εξαχρειώνει τον έpωτα, διακρίθηκε με το πλατινένιο βραβείο καλύτερης ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Χιούστον και έλαβε το βραβείο Β΄ ανδρικού ρόλου στο 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Υπόθεση: Η Λιούμπη (Αγάπη στα ρώσικα), μια όμορφη νεαρή μετανάστρια μπαίνει στη ζωή μιας τυπικής μεσοαστικής οικογένειας, αναλαμβάνοντας τη φροντίδα της άρρωστης ηλικιωμένης μητέρας. Ο Δημήτρης (γιος) είναι το στήριγμα της οικογένειας, ενώ παράλληλα προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή του. Μαζί τους μένουν και η Άννα με τον άντρα της, Πέτρο, που προσπαθούν επανειλημμένα να φέρουν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί. Η Λιούμπη, αγκαλιάζει την μάνα, στέκεται με ευαισθησία και στο δράμα της Άννας, απωθεί με αξιοπρέπεια τον Πέτρο και γνωρίζει τον έpωτα στο πρόσωπο του Δημήτρη.

Ο Δημήτρης εpωτεύεται τη Λιούμπη και αποφασίζει να διαλύσει τον κάπως αταίριαστο αρραβώνα του για χάρη της. Ωστόσο, η οικογενειακή πίεση για μια «καλύτερη τύχη» και ο κοινωνικός ρατσισμός για τους μετανάστες, καταφέρνουν να υπερισχύσουν του έpωτα και να χωρίσουν το ζευγάρι. Ο Δημήτρης αδύναμος να διεκδικήσει τη θέση της Λιούμπη στη ζωή του και να κερδίσει την ευτυχία του, συμβιβάζεται στο όνομα του χρήματος και εγκλωβίζεται στο ρόλο του στυλοβάτη της οικογένειας.

Διακρίσεις: Πλατινένιο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ του Χιούστον / Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου (Νίκος Γεωργάκης) στο 46ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Σενάριο - Σκηνοθεσία: Λάγια Γιούργου

Παίζουν: Αλέξης Γεωργούλης, Ευγενία Καπλάν, Λένα Κιτσοπούλου, Νίκος Γεωργάκης, Κατερίνα Παπαδάκη

Φωτογραφία: Δημήτρης Κατσαΐτης
Μοντάζ: Αλέξης Πεζάς
Ηχοληψία: Δημήτρης Αθανασόπουλος
Σκηνογραφία: Γιούλα Ζωιοπούλου