Breaking News

«Τίγρης και δράκος»: Πέθανε η ηθοποιός Cheng Pei-pei (videos+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Πέθανε σε ηλικία 78 ετών η Cheng Pei-pei (Τσενγκ Πέι-πέι), η οποία έπαιξε στη βραβευμένη με 4 Όσκαρ ταινία του Ang Lee, "Crouching Tiger, Hidden Dragon" (Τίγρης και δράκος). Η Κινέζα ηθοποιός θεωρήθηκε η πρώτη γυναίκα ήρωας δράσης του κινηματογράφου.

Σύμφωνα με το Deadline, η Cheng Pei-pei έφυγε από τη ζωή στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, από εκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου...


Η Cheng Pei-pei γεννήθηκε στη Σαγκάη το 1946, ενώ μετακόμισε στο Χονγκ Κονγκ το 1962. Εκεί άρχισε να συνεργάζεται με το εμβληματικό στούντιο Shaw Brothers, το οποίο είναι ευρέως αναγνωρισμένο για τις δημοφιλείς ταινίες kung fu. 

Η ηθοποιός έκανε το ντεμπούτο της το 1964 σε μεγάλου μήκους ταινία. Συγκεκριμένα εμφανίστηκε στη δραματική ταινία "Lovers' Rock". Χρησιμοποιώντας την εκπαίδευσή της στο μπαλέτο και τον χορό, έγινε σύντομα μεγάλη σταρ στις πολεμικές τέχνες, τη δράση και τις ταινίες με σπαθιά.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος ήρθε στην ταινία δράσης "Come Drink with Me" (1966), σε σκηνοθεσία King Hu. Ονομάστηκε ως υποψήφια του Χονγκ Κονγκ για τα Όσκαρ, αλλά τελικά δεν προτάθηκε...


Η ηθοποιός μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο τη δεκαετία του 1970, παρακολουθώντας τη σχολή επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Irvine, ενώ μεγάλωνε παράλληλα τέσσερα παιδιά. Τα παιδιά ακολούθησαν τη δική τους καριέρα στη showbiz.

Ο μεγαλύτερος ρόλος της ήταν το 2000 στην ταινία "Crouching Tiger, Hidden Dragon" (Τίγρης και δράκος) του Ang Lee. Η Cheng Pei-pei υποδύθηκε την κακοποιό Jade Fox.

Η ταινία έγινε η πρώτη ξενόγλωσση ταινία με εισπράξεις πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ.

Η ταινία κέρδισε 4 βραβεία Όσκαρ (Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής, Καλύτερων Σκηνικών), ενώ ήταν υποψήφια σε άλλες έξι κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της Καλύτερης Ταινίας. 

Απέσπασε επίσης 4 βραβεία BAFTA - μεταξύ των οποίων και βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Ξενόγλωσσης Ταινίας -, Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας και βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας από την Ένωση Σκηνοθετών Αμερικής (DGA)...


Το 2002, η Cheng Pei-pei έπαιξε στο "Νaked Weapon", ενώ εμφανίστηκε και σε πολλές άλλες ταινίες. Τελευταία της εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν στην ταινία "Mulan" (2020).

Η ηθοποιός έπαιξε και σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές. Η τελευταία της συμμετοχή σε σειρά ήταν στο "The Sleeping Beauty" (2016, 44 επεισόδια).

Πληροφορίες από: Deadline (και wikipedia)