Ρ. Χαραλαμπίδης: «Ο 50άρης κάνει μοιραία μία ανασκόπηση - Δεν έχει να λογοδοτήσει στην κοινωνία, αλλά στον εαυτό του» (video)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
«Κατάφερα και διαχρονικά να συγκεντρώσω διαφορετικές γενιές μπροστά στη φωτεινή οθόνη, σε μία σκοτεινή αίθουσα που δεν είναι το σπίτι τους. Το ό,τι καθυστέρησα να ξανακάνω για χρόνια σινεμά είναι γιατί δεν είχα τι να πω.
Έχω περάσει πλέον τα 50. Η ερώτηση σχετικά με το τι αλλάζει στους άνδρες μετά τα 50 πρέπει να επαναπροσδιοριστεί για τον 50άρη του 21ου αιώνα. Σήμερα πολλοί άντρες μετά τα 50 δεν έχουν παντρευτεί. Δεν είναι το συνηθισμένο, αλλά αυτό δεν τους βάζει την ταμπέλα του γεροντοπαλήκαρου. Δεν έχει να λογοδοτήσει στην κοινωνία, αλλά στον εαυτό του.
Στα 50 κάνεις μοιραία μία ανασκόπηση. Ειδικά εκείνα τα βράδια του καλοκαιριού που δεν σε παίρνει ο ύπνος, λες "Τα έκανα καλά όλα; Μήπως άφησα πίσω πληγές και προσπαθήσω να ζητήσω κάποια συγγνώμη;". Υπάρχουν βέβαια και συγγνώμες που δεν μπορούν να ζητηθούν.
Αν τα έκανα όλα καλά στη ζωή μου, θα έπαιρνα το Νόμπελ Φιλοσοφίας και ευ ζην, θα πήγαινα στη Μητρόπολη Αθηνών να αγιοποιηθώ και η κάρα μου να προσκυνηθεί στους αιώνες των αιώνων. Όχι βέβαια, είμαι θνητός. Έκανα πολλά λάθη και πολλά σωστά. Ένα σωστό που έκανα σε αυτή τη δουλειά είναι ότι, όταν ήμουν 29 χρονών, έκανα τα "Φτηνά Τσιγάρα" έτσι όπως ακριβώς το πίστευα.
Θεωρώ ότι με τα "Φτηνά Τσιγάρα" πήρα ένα ιδιότυπο Όσκαρ, όταν ένα βράδυ σε μία προβολή ήρθε ένα ζευγάρι τυφλών. Έκατσα από πίσω τους. Τα παιδιά ήταν αγκαλιασμένα, άκουγαν την ταινία και την έβλεπαν βαθιά κι εγώ από πίσω "σήκωνα" όλα τα Όσκαρ του κόσμου...
Όπου έβλεπα σήριαλ στα 90s και στις αρχές του 2000 που μπορούσαν να δώσουν λεφτά για να τα επενδύσω στο σινεμά, τα έκανα. Ίσως έπρεπε να προσέξω λίγο τον εαυτό μου και να κρατήσω κάτι. Έκανα καλό κουμάντο, αλλά θα μπορούσα να είμαι λιγότερο σπάταλος απέναντι στο σινεμά.
Όπως όλες οι ωραίες ιστορίες, χάνονται στο διάστημα. Οι ταινίες δεν έχουν τέλος, όλα είναι ανοιχτά. Τα "Φθηνά Τσιγάρα" περιμένουν τους επόμενους νέους που θα γράψουν τη δική τους ιστορία».