Breaking News

Μητσοτάκης: «Να ερμηνεύσουμε σωστά τη στάση των ψηφοφόρων που επέλεξαν άλλες λύσεις» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε - μεταξύ άλλων - την Τετάρτη (26/6) στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος:

«Η σημερινή μας συνεδρίαση συμπίπτει ουσιαστικά με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Ιουνίου του 2023. Αυτή την ηχηρή εντολή που μας έδωσαν οι πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν να κάνουμε πράξη το σχέδιό μας, δίνοντάς μας μάλιστα κι ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό το οποίο μας είχαν δώσει στις εκλογές του 2019.
 
Μας έδωσαν μία εντολή: να εδραιώσουμε τις κατακτήσεις μας και παράλληλα να συνεχίσουμε αυτή την επίπονη προσπάθεια για μια Ελλάδα ισχυρή και παραγωγική, κοινωνικά δίκαιη και ψηφιακή.
 
Η εντολή αυτή ισχύει στο ακέραιο και μετά τις ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα σίγουρα δεν καταγράφει πλήρως τον στόχο τον οποίο είχαμε θέσει. Καταγράφει, όμως, την καθαρή ιδεολογική και πολιτική υπεροχή της παράταξής μας, της Νέας Δημοκρατίας.
 
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το δεύτερο και το τρίτο κόμμα δεν συμπληρώνουν τα ποσοστά μας, ακόμα και αν αθροίσουν το σύνολο των δικών τους.
 
Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας και ειλικρινείς με τους πολίτες. Η αριθμητική της κάλπης κρύβει πολλά μηνύματα.  Μηνύματα τα οποία αξίζει να τα μελετήσουμε, να τα συζητήσουμε και κυρίως να τα αξιοποιήσουμε ως ένα σημείο δυναμικής επανεκκίνησης.
 
Να ερμηνεύσουμε σωστά τη στάση των ψηφοφόρων που επέλεξαν άλλες λύσεις, αλλά κυρίως όσων απείχαν. Απείχαν πολλοί για λόγους διαδικαστικούς, υπήρχαν και πολλοί, όμως, οι οποίοι απείχαν στο όνομα δικών μας αδυναμιών.
 
Εκτιμώντας όμως ταυτόχρονα και το γεγονός ότι και αυτοί οι συμπολίτες μας που επέλεξαν την αποχή, συνειδητά επέλεξαν να μην εμπιστευτούν κάποια άλλη πολιτική δύναμη...

 
Αναμφίβολα το πρώτο συμπέρασμα είναι αυτονόητο: οι πολίτες έχουν πολλές απαιτήσεις από εμάς. Μας ζητούν λιγότερα λάθη και περισσότερη προσπάθεια, μεγαλύτερη ταχύτητα και μικρότερη αδράνεια, χειροπιαστά αποτελέσματα αντί για ανέξοδα λόγια.
 
Όλα αυτά με σιγουριά και με αυτοπεποίθηση, πολύ περισσότερο όταν στην Ευρώπη αναμένονται σημαντικές αναταράξεις, ενώ στην ευρύτερη γειτονιά μας διαρκούν ακόμα πόλεμοι με αβέβαιη έκβαση.
 
Επιμένω σε αυτό γιατί πολλή συζήτηση έγινε όταν εμείς μιλούσαμε για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας ως διαμορφωτή της επόμενης μέρας. Γι’ αυτό και θα ήταν χρήσιμο, όσοι αμφισβήτησαν τότε τη σημασία αυτής της πολυπόθητης πολιτικής σταθερότητας που έχουμε πια κατακτήσει, να δούμε λίγο τι συμβαίνει σήμερα στη Γαλλία, να δούμε το ύψος του spread των γαλλικών ομολόγων.
 
Ή να αναλογιστούν τη σύνθετη κατάσταση που διαμορφώνεται στο κομματικό σκηνικό όχι μόνο της Γαλλίας αλλά και της Γερμανίας, των δύο πιο ισχυρών χωρών της ευρωζώνης, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα έχει ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα, παρουσιάζει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη και μειώνει διαρκώς το χρέος της.
 
Αυτές είναι κατακτήσεις που έρχονται να δικαιώσουν μία συνετή οικονομική πολιτική, η οποία μπορεί να οικοδομεί ένα καλύτερο παρόν χωρίς ταυτόχρονα να υπονομεύει το μέλλον.
 
Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν, όμως, και την πρόοδο η οποία συντελείται και στο επίπεδο των θεσμών».