Breaking News

Μητσοτάκης: «Είμαστε υπερήφανοι για την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
H Ελλάδα εξελέγη χθες (6/6), για τρίτη φορά στην ιστορία της, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Η ελληνική υποψηφιότητα συγκέντρωσε 182 ψήφους, σε σύνολο 184 χωρών που ψήφισαν. Η θητεία ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2025 και είναι διετής (2025-26)...


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, σε ανάρτησή του στα social media: «Είμαστε υπερήφανοι για την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι μια εθνική επιτυχία που αναγνωρίζει τον ρόλο της πατρίδας μας ως δύναμης σταθερότητας, με πίστη σε αρχές και αξίες, όπως η Δημοκρατία και το Διεθνές Δίκαιο».


Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Η εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26 αποτελεί διεθνή αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της, καθώς και της προσήλωσής της στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη σημερινή, εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη διεθνή ασφάλεια, η πατρίδα μας θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ».

Η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στο χθεσινοβραδινό (6/6) κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1:

«Η Ελλάδα για τη διετία 2025-2026 καθίσταται συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής. Βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, αυξάνει το γεωπολιτικό και το διπλωματικό της αποτύπωμα και καθίσταται μεταξύ των χωρών εκείνων, οι οποίες αποφασίζουν σε διεθνές επίπεδο για όλα τα κρίσιμα ζητήματα αιχμής.

Θέλω ιδιαιτέρως, να τονίσω ότι σε μία συγκυρία κατά την οποία έχουμε στη γειτονιά μας δύο πολέμους, οι οποίοι μαίνονται με τεράστιες διαχυτικές συνέπειες, οι οποίες αγγίζουν και την Ελλάδα - το μεταναστευτικό, την οικονομία, την ασφάλεια των πλόων - αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο μεγάλη σημασία έχει η Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ των δεκαπέντε χωρών, όπου άγονται όλα τα ζητήματα και λαμβάνονται οι μείζονες αποφάσεις σε επίπεδο Διεθνούς Δικαίου.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι σε σχέση με την Ελλάδα, πλέον η χώρα μας θα μπορεί ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας να θέτει θέματα στην ημερήσια διάταξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία αφορούν κατ’ εξοχήν τα δικά μας ζητήματα. Να πω, για παράδειγμα, ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων - όπως ακριβώς τα θέσαμε για να καταφέρουμε να πείσουμε τη συντριπτική πλειονότητα των κρατών, τα οποία υπερψήφισαν την ελληνική υποψηφιότητα - είναι η κλιματική κρίση, είναι η ασφάλεια, της ναυτιλίας, που έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς, είναι η ειρηνική επίλυση των διαφορών, είναι η προστασία των ευάλωτων γυναικών και παιδιών.

Άρα, για την επόμενη διετία η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του διπλωματικού ενδιαφέροντος. Η Ελλάδα θα βρίσκεται εκεί όπου λαμβάνονται οι μείζονες αποφάσεις. Και πλέον η Ελλάδα θα μπορεί να θέτει και στην ατζέντα, στο διεθνές προσκήνιο, στη διεθνή πολιτική, τα ζητήματα τα οποία την αφορούν».