Breaking News

Πέθανε ο παραγωγός γνωστών ταινιών Martin Starger (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Πέθανε σε ηλικία 92 ετών ο Martin Starger, παραγωγός γνωστών ταινιών όπως το "Nashville" του Robert Altman και το "Mask" του Peter Bogdanovich.

Σύμφωνα με το Deadline, ο Martin Starger πέθανε από φυσικά αίτια την περασμένη Παρασκευή 31 Μαΐου, στο σπίτι του στο Λος Άντζελες. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από την ανιψιά του και διευθύντρια κάστινγκ, Ilene Starger.

«Ήταν ένας λαμπρός, κομψός, αξιόλογος άνθρωπος. Είχε υπέροχο γούστο στα έργα και, σε άκρως προσωπικό επίπεδο, ήταν σαν πατέρας για μένα, δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος αδερφός του, ο πατέρας μου, πέθανε πολύ ξαφνικά όταν ήμουν έφηβη», ανέφερε η Ilene Starger...


Ο Martin Starger γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1932 στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Έλαβε πτυχίο Bachelor of Science στις Τεχνικές Κινηματογράφου από το City College και αποφοίτησε με έπαινο. Εξελέγη στην ένωση αριστούχων Phi Beta Kappa όταν ήταν φοιτητής.

Το 1953, κλήθηκε στον στρατό, όπου ασχολήθηκε ως φωτογράφος κινηματογράφου στο Signal Corps Pictorial Center (το στούντιο παραγωγής ταινιών του στρατού).

Στάλθηκε στο Αρχηγείο του Στρατού των ΗΠΑ στη Χονολουλού της Χαβάης και εργάστηκε εκεί σε όλες τις φάσεις της παραγωγής ταινιών. Έγραψε, σκηνοθέτησε, φωτογράφισε και επιμελήθηκε διάφορες ταινίες - ντοκιμαντέρ και μεγάλου μήκους - για την τηλεόραση, το Υπουργείο Άμυνας και τις ειδήσεις. Έκανε επιπλέον έργο παραγωγής στη Χαβάη ως συγγραφέας και σκηνοθέτης.

Μετά τον στρατό εργάστηκε στη Νέα Υόρκη στο διαφημιστικό πρακτορείο BBDO. Στη συνέχεια πέρασε αρκετά χρόνια στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Διετέλεσε αντιπρόεδρος προγραμμάτων από το 1969 έως το 1972 και στη συνέχεια ήταν ο πρώτος πρόεδρος της ABC Entertainment από το 1972 έως το 1975.

Υπό τη διαχείρισή του, το ABC, ένα αουτσάιντερ της τηλεθέασης, βρήκε τα πατήματά του με τη δημιουργία της Ταινίας της Εβδομάδας, των μίνι σειρών - όπως "Roots" και "Rich Man, Poor Man" - και επιτυχημένων σειρών όπως "Marcus Welby", "M.D." και "Happy Days".

Τα επόμενα χρόνια, ο Starger επέκτεινε την καριέρα του στον κινηματογράφο και το θέατρο. Ενώ ήταν στο ABC, υποστήριξε ως εκτελεστικός παραγωγός - μαζί με τον Jerry Weintraub - το έργο του Robert Altman, σκηνοθέτη της ταινίας "Nashville" (1975).

Μετά το "Nashville" ξεκίνησε την καριέρα του ως παραγωγός, πρώτα σε συνεργασία με τον Sir Lew Grade (αργότερα Lord Grade), στην εταιρεία Marble Arch Productions. Στη συνέχεια ίδρυσε τη δική του εταιρεία παραγωγής, τη Marstar Productions.

Έκανε παραγωγή ή εκτελεστική παραγωγή πολλών τηλεοπτικών ταινιών, όπως "Friendly Fire" (1979, βραβευμένη με Emmy), "Escape from Sobibor" (1987), "All Quiet on the Western Front" (1979) και "The Elephant Man" (1982)...


Ως εκτελεστικός παραγωγός ή παραγωγός εργάστηκε σε ταινίες όπως "Movie Movie" (1978), "Autumn Sonata" (1978), "The Muppet Movie" (1979), "The Great Muppet Caper" (1981), "On Golden Pond" (1981), "The Last Unicorn" (1982), "Sophie’s Choice" (1982) και "Mask" (1985, η Cher κέρδισε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στις Κάννες), 

Ο Martin Starger εργάστηκε και σε παραγωγές του Broadway, όπως "Sly Fox", "Lend Me a Tenor", "Starlight Express" και "Merrily We Roll Along".