Breaking News

Κίνα: Το Chang'e 6 προσσεληνώθηκε στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η Κίνα ανακοίνωσε ότι το σκάφος (ανιχνευτής) της προσσεληνώθηκε με επιτυχία στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, ένα ανεξερεύνητο μέρος που σχεδόν κανείς δεν επιχείρησε να πάει.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του BBC, η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA) ανακοίνωσε ότι το Chang'e 6 προσσεληνώθηκε στη λεκάνη του Νότιου Πόλου-Aitken, στις 06:23 (ώρα Πεκίνου) το πρωί της Κυριακής (01:23 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας).

Η αποστολή διάρκειας 53 ημερών, που ξεκίνησε στις 3 Μαΐου, στοχεύει στη συλλογή πολύτιμων πετρωμάτων και χώματος από αυτήν την περιοχή για πρώτη φορά στην ιστορία.

Ο ανιχνευτής θα μπορούσε να εξάγει μερικούς από τους παλαιότερους βράχους της Σελήνης από έναν τεράστιο κρατήρα στον Νότιο Πόλο της.

Η προσσελήνωση ήταν γεμάτη κινδύνους, γιατί είναι πολύ δύσκολη η επικοινωνία με τα διαστημόπλοια μόλις φτάσουν στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης.

Μετά την εκτόξευση από το διαστημικό κέντρο Wenchang, το Chang'e 6 βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη περιμένοντας να προσσεληνωθεί.

Το βασικό στοιχείο της αποστολής στη συνέχεια διαχωρίστηκε από το τροχιακό για να αγγίξει την πλευρά της Σελήνης που βλέπει μόνιμα μακριά από τη Γη.

Το σκάφος θα αφιερώσει έως και τρεις ημέρες, συλλέγοντας υλικά από την επιφάνεια. Εάν η αποστολή πετύχει, το σκάφος θα επιστρέψει στη Γη με το πολύτιμο υλικό, το οποίο θα διατηρηθεί σε ειδικές συνθήκες.

Η Κίνα είναι η μόνη χώρα που πέτυχε το κατόρθωμα στο παρελθόν, προσγειώνοντας το Chang'e-4 το 2019 στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, ωστόσο τότε δεν προχώρησε στη συλλογή δειγμάτων.

Τον επόμενο χρόνο, το 2020, το Chang'e 5 έφερε πίσω 1,7 κιλά υλικού από μια περιοχή που ονομάζεται Oceanus Procellarum, αλλά η αποστολή είχε γίνει στην κοντινή πλευρά της Σελήνης.

Σύμφωνα με το BBC, η Κίνα σχεδιάζει άλλες τρεις αποστολές χωρίς πληρώματα την τρέχουσα δεκαετία, καθώς αναζητά νερό στη Σελήνη και ερευνά τη δημιουργία μιας μόνιμης βάσης εκεί. Η ευρύτερη στρατηγική του Πεκίνου στοχεύει να δει έναν Κινέζο αστροναύτη να περπατά στο φεγγάρι μέχρι το 2030 περίπου.

Επίσης, οι ΗΠΑ στοχεύουν να δουν ξανά αστροναύτες στη Σελήνη. Η NASA αναμένεται να ξεκινήσει την αποστολή Artemis 3 το 2026.
 


Πληροφορίες από: BBC