Breaking News

Bill Anders: Έχασε τη ζωή του ο αστροναύτης του Apollo 8 που τράβηξε την εμβληματική φωτογραφία «Earthrise» (videos+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έχασε τη ζωή του σε ηλικία 90 ετών ο Bill Anders, ο αστροναύτης του Apollo 8, ο οποίος τράβηξε τη φωτογραφία «Earthrise - Ανατολή της Γης», μια από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες της διαστημικής εποχής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CBS News, ο Bill Anders έχασε τη ζωή του την Παρασκευή (7/6) όταν το μικρό αεροπλάνο, που οδηγούσε μόνος του, συνετρίβη στη θάλασσα, στα ανοιχτά της πολιτείας της Ουάσιγκτον.

Ο γιος του, Greg Anders, επιβεβαίωσε τη θλιβερή είδηση στο CBS News, λέγοντας ότι το αεροπλάνο που συνετρίβη ανήκε στον πατέρα του.

Σε δήλωση που έκανε στο CBS News, η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) ανέφερε ότι το μικρό αεροσκάφος Beech A45, με μόνο επιβαίνοντα τον πιλότο, κατέπεσε στη θάλασσα ανοιχτά του λιμανιού Roche, που βρίσκεται στο νησί San Juan, περίπου στις 11:40 π.μ. (τοπική ώρα)...


Ο Bill Anders (William Alison "Bill" Anders), ο οποίος γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1933, ήταν Αμερικανός πρώην αξιωματικός της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, ηλεκτρολόγος μηχανικός, πυρηνικός μηχανικός, αστροναύτης της NASA και επιχειρηματίας. 

Φοίτησε στη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Πολεμικής Αεροπορίας, πριν επιλεγεί ως αστροναύτης στο διαστημικό πρόγραμμα της NASA το 1964, καταγράφοντας περισσότερες από 6.000 ώρες πτήσης. Εκτός από το να υπηρετήσει ως πιλότος στο Apollo 8, ήταν και εφεδρικός πιλότος στις αποστολές Gemini XI και Apollo 11...


Στις 21 Δεκεμβρίου 1968, μαζί με τους Frank Borman και Jim Lovell, υπήρξε μέλος του πληρώματος του Apollo 8, το οποίο εκτοξεύθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα και αποτέλεσε την πρώτη αποστολή ανθρώπων προς τη Σελήνη. 

Ο Anders τράβηξε την εμβληματική φωτογραφία «Earthrise - Ανατολή της Γης», μια από τις διασημότερες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τον 20ό αιώνα. 

Η φωτογραφία τραβήχτηκε την παραμονή των Χριστουγέννων του 1968, καθώς οι τρεις τους περιφέρονταν γύρω από το φεγγάρι. Πρόκειται για μια πρώτη στο είδος της ματιά στον πλανήτη Γη, που αιωρείται στην απεραντοσύνη του διαστήματος.


Πληροφορίες από: CBS News (και wikipedia)