Breaking News

Έφυγε από τη ζωή η Anouk Aimée (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός Anouk Aimée, που ήταν γνωστή για την κομψότητα της σε ταινίες όπως "A Man and a Woman", "La Dolce Vita", "8½" και "Lola".

Η ηθοποιός έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 18 Ιουνίου. Τη δυσάρεστη είδηση γνωστοποίησε η κόρη της, Manuela Papatakis, η οποία έγραψε στο Instagram:

«Με την κόρη μου, Galaad, και την εγγονή μου, Mila, με μεγάλη λύπη ανακοινώνουμε τον θάνατο της μητέρας μου Anouk Aimée. Ήμουν δίπλα της όταν "έφυγε" σήμερα το πρωί στο σπίτι της στο Παρίσι...».


Η Anouk Aimée (το πραγματικό της όνομα ήταν Nicole Françoise Florence Dreyfus) γεννήθηκε στο Παρίσι στις 27 Απριλίου 1932.

Στα πρώτα της βήματα σπούδασε υποκριτική και χορό, παράλληλα με τη βασική της εκπαίδευση. Αν και τα περισσότερα έργα στα οποία πρωταγωνίστησε ή συμμετείχε ήταν γαλλικά, εντούτοις έλαβε επίσης μέρος και σε ταινίες που παρήχθησαν σε μια σειρά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως σε Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία και Γερμανία, αλλά και στην Αμερική.

Εμφανίσθηκε σε 70 κινηματογραφικές ταινίες από το 1947, έχοντας πραγματοποιήσει το ξεκίνημα της καριέρας της από την ηλικία των 14 ετών.

Μεταξύ των γνωστότερων ταινιών της περιλαμβάνονται το "Lola" (1961) του Jacques Demy και τα κλασικά του Fellini "La Dolce Vita" (1960) και "8½" (1963).

Με την ταινία "A Man and a Woman" (Un homme et une femme) του Claude Lelouch, που κυκλοφόρησε το 1966, κατέκτησε την παγκόσμια αναγνώριση. Η ταινία τιμήθηκε με Όσκαρ, ενώ η ίδια κέρδισε μια υποψηφιότητα.

Το 1967, βραβεύθηκε με τον "Χρυσό Σκούφο" σαν καλύτερη δραματική ηθοποιός και επιπλέον της απονεμήθηκε το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού του Φεστιβάλ των Καννών το 1980. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του 1995 που διενέργησε το περιοδικό Empire, έχει καταγραφεί ως μια από τους 100 πιο ελκυστικούς ηθοποιούς στην ιστορία του κινηματογράφου. Το 2002, τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Κινηματογράφου (César) της Γαλλίας.

Η Anouk Aimée παντρεύτηκε και χώρισε τέσσερις φορές. Απέκτησε ένα παιδί, την Manuela Papatakis (Μανουέλα Παπατάκη) από τον δεύτερο γάμο της με τον ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη Nίκο Παπατάκη.


Με πληροφορίες από: wikipedia