Breaking News

Αλέξανδρος Λυκουρέζος για υπόθεση Λύτρα: «Η παρέμβαση του Αρείου Πάγου παραβιάζει την ανεξαρτησία των δικαστών» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την υπόθεση Απόστολου Λύτρα, το πρωί της Δευτέρας (24/6). Ο γνωστός ποινικολόγος αναφέρθηκε στον ξυλοδαρμό της Σοφίας Πολυζωγοπούλου, όπως και στην παρέμβαση του Αρείου Πάγου, τονίζοντας ότι παραβίασε την ανεξαρτησία των δικαστών. Συγκεκριμένα, δήλωσε:

«Όσον αφορά στο θέμα του άγριου ξυλοδαρμού και όσα συνέβησαν μεταξύ του ζευγαριού, είναι θλιβερά και απαράδεκτα. Δεν έχω λόγια να πω οτιδήποτε, έχει εξαντληθεί το θέμα. 

Θα ήθελα να επικεντρωθώ στην ξαφνική παρέμβαση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Οι δικαστές, όπως ξέρετε, απολαμβάνουν μιας προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Ένας δικαστικός λειτουργός, είτε ανακριτής είτε εισαγγελέας, όταν εκφέρει μια άποψη γύρω από ένα θέμα που χειρίζεται, δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο πειθαρχικού ελέγχου.

Όλοι κρίνουμε τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά οι κρίσεις είναι απλώς για να μπορεί να κάνει κάποιος έναν διάλογο γύρω από τα θέματα που δημιουργούνται. Όταν έρχεται, όμως, ξαφνικά την επομένη της απόφασης η ηγεσία του Αρείου Πάγου, να καταγράφει τη διαφωνία της για την απόφαση, πιστεύω ότι είναι μια παρέμβαση, η οποία ήταν άστοχη. Ήταν μια παρέμβαση που προσβάλει το δικαιοδοτικό έργο του δικαστή, ο οποίος σε υποθέσεις που χειρίζεται δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο πειθαρχικής δίωξης.

Η πειθαρχική παρέμβαση θα δικαιολογείτο μόνο αν υπήρχαν φαινόμενα βαρύτατης αμέλειας ή δόλου εκ μέρους του δικαστικού λειτουργού. Προσβάλλονται οι κανόνες του κράτους δικαίου, αλλά και το δικαιοδοτικό όργανο και το έργο των δικαστών. Η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος, προφανώς προκάλεσε. Η κοινή γνώμη ήταν αντίθετη, αλλά αυτό η ηγεσία του Αρείου Πάγου δεν μπορεί να το μεταφέρει με ξαφνική παρέμβαση για άμεση επείγουσα πειθαρχική διερεύνηση του θέματος. Αυτό δημιουργεί ένα προηγούμενο, το οποίο παραβιάζει το κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία των δικαστών...


Οι περιοριστικοί όροι που υπεβλήθησαν ήταν η μετοίκηση και να μην πλησιάζει το θύμα. Δεν υπήρξε όρος να μην υπάρχει κάποια επικοινωνία. Όπως ήταν διατυπωμένοι οι όροι, δεν παραβιάστηκαν. Προσέθεσαν ότι είναι και ύποπτος φυγής, ίσως και αυτό ήταν μια ακραία τοποθέτηση. Μετά την παρέμβαση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, την επόμενη μέρα της δικαστική κρίσης, ήταν δύσκολο να μην προχωρήσουν στην υιοθέτηση της θέσης της συζύγου, λέγοντας ότι η επικοινωνία ή τα email ή η επίσκεψη που έγινε από την κόρη και την πρώην σύζυγο, αποτέλεσαν παραβίαση του όρου "μη συνάντησης". Θα έλεγα ότι επηρεάστηκαν οι δικαστικοί λειτουργοί».