Breaking News

Παύλος Μαρινάκης για Συμφωνία των Πρεσπών: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο» (videos+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης παραχώρησε την Τετάρτη (15/5) συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου.

Μεταξύ άλλων, ο Παύλος Μαρινάκης ρωτήθηκε για τη Συμφωνία των Πρεσπών. όπως και για τη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία» κατά την ορκωμοσία της.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στη Συμφωνία των Πρεσπών. Βλέπουμε τη νέα Πρόεδρο , εθνικίστρια, να βάζει μια σειρά ζητήματα και να προχωρά και σε ακραίες πράξεις. Από την άλλη υπάρχει μια Κυβέρνηση εδώ, η οποία, όπως καταγγέλλει η Αντιπολίτευση, και να μας πείτε αν είναι διαφορετικά, που δεν έχει κάνει μία σειρά από πράγματα. Ξέρουμε ότι τη θεωρείτε κακή τη Συμφωνία αλλά ήταν μέσα στις υποχρεώσεις μας. Να τηρήσουμε τα συμφωνημένα και να έρθουν αυτά τα περίφημα μνημόνια προς κύρωση. Μέχρι τώρα δεν έχουν έρθει. Επειδή χθες ακούσαμε διαφορετικές τοποθετήσεις από υπουργούς της Κυβέρνησης θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο αν προτίθεστε να φέρετε αυτά τα πρωτόκολλα και αν όχι για ποιον λόγο; Γιατί κάποιοι σας καταλογίζουν προεκλογικές σκοπιμότητες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να συμπληρώσω για να είμαστε ειλικρινείς, εσείς απαντήσατε «όχι τώρα, εν ευθέτω χρόνω». Το αφήσατε ανοιχτό εσείς το θέμα της υπογραφής των μνημονίων. Από την πλευρά τους σημαντικοί υπουργοί όπως ο κ. Βορίδης για παράδειγμα είπε όχι. Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης τελικά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο κ. Βορίδης είπε όχι, υπό τις παρούσες συνθήκες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα εν ευθέτω χρόνω και αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας απαντήσω ξεκάθαρα. Το όλο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών δείχνει ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Σημείο πρώτο: Εμείς δεν λέμε άλλα προεκλογικά και κάνουμε άλλα μετεκλογικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός τότε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- υπάρχει μάλιστα και σχετικό βίντεο  το οποίο για άλλη μια φορά κατέρριψε την προπαγάνδα της Αντιπολίτευσης και τις συκοφαντίες που διατυπώθηκαν από τον αρχηγό της, κ. Κασσελάκη- ο οποίος είχε πει «είμαστε αντίθετοι» -ορθώς θα πω εγώ- με τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί  τη θεωρούσαμε και τη θεωρούμε μια κακή συμφωνία, «θα την καταψηφίσουμε» όπως και κάναμε. Ασκήσαμε μάλιστα, όπως μπορούσαμε ως κοινοβουλευτικό κόμμα και πρόταση δυσπιστίας, η οποία δεν υπερψηφίστηκε. Ψηφίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών και είπε δημοσίως από το βήμα του Κοινοβουλίου ότι αν ψηφιστεί και κυρωθεί θα έχει μεγαλύτερη ισχύ από νόμο και θα πρέπει ως σοβαρό Κράτος στη συνέχεια, αν εκλεγεί Πρωθυπουργός- που εξελέγη- να τηρηθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τηρήθηκε; Όχι, είναι αντίθετο αυτό που λέτε. Μισό λεπτό. Προεκλογικά έλεγε θα τηρηθεί. Τεσσεράμισι χρόνια μετά δεν έχει τηρηθεί…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα φτάσω και εκεί στη μεγάλη μας διαφορά με την Αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τηρήθηκε κ. Υπουργέ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα φτάσω και εκεί, θα φτάσω. Και θα σας πω κιόλας ότι ορθώς δεν ψηφίστηκαν τα μνημόνια μέχρι σήμερα. Να τελειώσω όμως…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ορθώς λέτε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: …επειδή δεν είναι όλοι ίδιοι. Άλλοι θα καταργούσαν τον ΕΝΦΙΑ και τον αύξησαν, άλλοι θα έσκιζαν τα μνημόνια και υπέγραψαν τρίτο. Εμείς ότι λέγαμε προεκλογικά, το κάναμε μετεκλογικά. Και, μάλιστα, αυτό ήταν μια αντιδημοφιλής θέση για πολλούς από τους οποίους ήταν κοντά στο κόμμα μας, αλλά ήμασταν ειλικρινείς. Αν ψηφιστεί, θα τηρηθεί. Πάμε τώρα στο «θα τηρηθεί». Υπάρχουν δύο μέρη σε αυτή τη Συμφωνία: η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία. Η Ελλάδα δεν είχε να κάνει πάρα πολλά, η αλήθεια είναι. Είχε να ψηφίσει στη Βουλή και έχει να ψηφίσει στη Βουλή αυτά τα μνημόνια. Η άλλη πλευρά είχε και έχει να κάνει πάρα πολλά. Δικαιώνεται, λοιπόν, η συνειδητή επιλογή του Έλληνα Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης να μην βιαστούμε για την ψήφιση αυτών των μνημονίων, γιατί σκεφτείτε κ. Αναστασοπούλου, κ. Παπαδάκη, να φτάναμε στο σημείο η Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, του άλλου μέρους, του άλλου Κράτους, να μην αναγνώριζε ούτε το πρώτο σημείο, ουσιαστικά, της Συμφωνίας, που είναι το πώς λέγεται η χώρα της. Δεν αποδέχεται ούτε αυτό και εμείς να είχαμε φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής. Πόσο καλύτερο θα ήταν αυτό για τη χώρα μας; Και απορώ…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγγνώμη, κ. Υπουργέ, πάνω σε αυτό που λέτε. Τώρα δεν της δίνουμε ένα ακόμη πάτημα να πει η ίδια ότι εμείς δεν τη θέλουμε αυτή τη Συμφωνία, η Ελλάδα -από ό,τι φαίνεται- δεν τη θέλει, πάμε να την επαναδιαπραγματευτούμε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, το αντίθετο. Έχουμε στα χέρια μας και εμείς να πούμε, ότι για συνεχίσουμε να διανύουμε όλη τη διαδρομή που υποχρεούμαστε να διανύσουμε, ενώ ήμασταν αντίθετοι με αυτή τη Συμφωνία, πρέπει και η άλλη πλευρά, τουλάχιστον, να κάνει τα πρώτα μέτρα. Για να φτάσουμε να συζητάμε μέχρι το τέλος, πρέπει αυτοί να κάνουν την αρχή. Κι έχουμε μια Αντιπολίτευση -είναι φοβερό αυτό το οποίο συμβαίνει- που λέει, τη στιγμή που η Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας λέει τη χώρα της Μακεδονία, η πρώτη ενστικτώδης αντίδραση της Αντιπολίτευσης είναι: Ψηφίστε και τα μνημόνια στην Ελλάδα! Δεν το καταλαβαίνω αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως είναι θολή η γραμμή σας, κ. Μαρινάκη; Υπό την έννοια ότι δεν ήσασταν μόνο απέναντι ή διαφωνούσατε με τη Συμφωνία. Τη χαρακτηρίζατε επιζήμια και κακή για τη χώρα. Από τη στιγμή που είναι επιζήμια μια Συμφωνία και από τη στιγμή που η απέναντι πλευρά παραβιάζει τους όρους της Συμφωνίας και σας δίνεται η δυνατότητα από τη Συμφωνία να πάτε να την καταγγείλετε, αφού είναι επιζήμια γιατί δεν την καταγγέλλετε, να πάτε να την αλλάξετε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα. Και το δεύτερο για να απαντήσετε συνολικά, λέτε από τη μία: Όχι, θα στηρίξουμε τη Συμφωνία, αλλά δεν κυρώνουμε τα πρωτόκολλα. Δηλαδή, πώς πατάνε αυτά στην ίδια λογική;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είχαμε πει, επαναλαμβάνω, αν θέλετε να σας διαβάσω και όσα είχαν ειπωθεί στη Βουλή και γράφτηκαν και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης όπου Πρωθυπουργός…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα στελέχη σας έλεγαν άλλα, κ. Μαρινάκη. Ο κ. Γεωργιάδης έχει πει ότι αν βγει το VMRO και παραβιάζει τη συνθήκη είναι μια καλή ευκαιρία να την αλλάξουμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η κ. Μπακογιάννη χτες.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, να δούμε τη νέα Κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, τη στάση της Κυβέρνησης, τις επίσημες διατυπώσεις τους και εδώ είμαστε να σχολιάσουμε και να αντιδράσουμε, όπως έχουμε αποδείξει, χωρίς…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, το σκέφτεστε ακόμα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επαναλαμβάνω: Είχαμε πει από την αρχή και συνεχίζουμε και το πιστεύουμε: Ήταν μια κακή συμφωνία. Αυτό δεν αναιρεί το ένα το άλλο. Είχαμε πει από την αρχή ότι έχουμε την υποχρέωση να τηρήσουμε τη Συμφωνία, εφόσον αποτελεί μια κυρωθείσα συμφωνία, ψηφισθείσα και από τις δύο πλευρές, από τα δύο Κράτη. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο, το οποίο τι εμπεριέχει μέσα ως πραγματικότητα; Μία νέα Κυβέρνηση, η οποία περιμένουμε να διατυπώσει τις επίσημες θέσεις και απόψεις της. Εμείς, λοιπόν, δεν θα είμαστε επισπεύδοντες. Εμείς, τη στιγμή που δεν έχουμε δει τι θα κάνει η άλλη πλευρά, η πρώτη ένδειξη…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, δεν θα προχωράτε αν η άλλη πλευρά δεν κάνει τα συμφωνηθέντα… Α, ενδιαφέρον!

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς. Και η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της άλλης πλευράς εξαρτάται από αυτή την συμμόρφωση. Είμαστε σαφής. Αν, λοιπόν, φτάσουμε στο σημείο του μη παρέκει, εκεί θα τα συζητήσουμε όλα, αλλά δεν είμαστε εκεί αυτή τη στιγμή...


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να κυρωθεί αυτή η Συμφωνία χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών. Δεν μπορεί μονόπλευρα να καταγγελθεί ούτε από τη μία πλευρά, ούτε από την άλλη. Εάν, λοιπόν, καταλήξει η Βόρεια Μακεδονία και είναι όχι μόνο η άποψη της νεοεκλεγείσας Προέδρου, αλλά και της Κυβέρνησής της. Ότι ξέρετε κάτι; Εμείς καταγγέλλουμε, έχουμε τη διάθεση να καταγγείλουμε, αυτή τη Συμφωνία. Εσείς προεκλογικά, δεν δεχόσαστε αυτή τη Συμφωνία. Προτίθεται η Κυβέρνηση να συμφωνήσει και να ξεκινήσουμε από την αρχή για μια άλλη συμφωνία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Αυτή τη στιγμή υποχρεούνται τα Κράτη και, κυρίως, η άλλη πλευρά, γιατί αυτή έχει να συμμορφωθεί σε μια σειρά από υποχρεώσεις. Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, να είστε βέβαιοι ότι η ελληνική πλευρά θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τα συμφέροντα της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το «όπλο» του βέτο για ευρωπαϊκή ένταξη της χώρας, είναι κάτι που μπορούμε να σκεφτούμε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό που μπορώ να σας πω και νομίζω δεν επιδέχεται πολλών ερμηνειών, είναι ότι η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας εξαρτάται πλήρως από τη συμμόρφωσή της στη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, δεν λέτε όχι, κ. Μαρινάκη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το «όπλο» του βέτο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, στην ερώτηση του κ. Παπαδάκη δεν είναι ξεκάθαρη η θέση της Κυβέρνησης. Δηλαδή, δεν επιμένετε εσείς στη Συμφωνία των Πρεσπών. Θα δείτε, βλέποντας και κάνοντας κι ανάλογα των προθέσεων της νέας Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, θα το δείτε. Άρα, το επανεξετάζετε. Εγώ αυτό καταλαβαίνω.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν επανεξετάζουμε. Εμείς αντιλαμβανόμαστε πλήρως την υποχρέωσή μας στη συμμόρφωση στην αρχή της…


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, θα τους καταγγείλετε. Στην ερώτηση του κ. Παπαδάκη, κι αν αυτοί πουν ότι δεν τη θέλετε, θα τους καταγγείλετε, γιατί μέσα η Συμφωνία περιγράφει βήματα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς αντιλαμβανόμαστε πλήρως την υποχρέωσή μας να σεβαστούμε τη συνέχεια του Κράτους και αυτό θα κάνουμε, αλλά δεν θα είμαστε επισπεύδοντες. Δεν θα έχουμε τον αντισυμβαλλόμενο να μην κάνει ούτε τα στοιχειώδη και εμείς να θέλουμε να φτάσουμε στο τέλος της διαδρομής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να προχωρήσετε εσείς, λέτε, να προχωρήσουμε εμείς.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μπράβο! Εμείς επισπεύδοντες και, ειδικά, σε κάτι που από την αρχή είχαμε εκφράσει την αντίρρησή μας, δεν θα γίνουμε. Δεν πρόκειται, όμως, να πούμε κάτι περισσότερο από αυτά τα οποία είχαμε πει προεκλογικά. Αυτά που έχουμε πει προεκλογικά, κάνουμε μετεκλογικά. Σεβόμαστε τη συνέχεια του Κράτους. Αλλά, πρέπει να το κάνει αυτό και η άλλη πλευρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην φανεί, βέβαια, ότι εγκαλούμε τη Βόρεια Μακεδονία για μια Συμφωνία, με την οποία η Ν.Δ. όταν ήταν στην Αντιπολίτευση διαφωνούσε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και είχε πει ότι θα εφαρμόσει, εφόσον ψηφιστεί, άμα γίνει Κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν επιτήρησε την εφαρμογή της Συμφωνίας. Τα έγγραφα, διαβατήρια, βιβλία, εμπορικές είναι και στα μνημόνια που δεν έχει κυρώσει η Κυβέρνηση, όμως τα υπόλοιπα που έχουν να κάνουν με τα διαβατήρια, με το πώς γίνεται μέσα στα βιβλία η αναφορά στη Μακεδονία, στην ιστορία κλπ., η Κυβέρνηση δεν τα έχει επιτηρήσει. Έχετε καταγγείλει ότι δεν έχει γίνει η εφαρμογή τους;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν ισχύει αυτό που λέτε, κ. Μιχαηλίδη. Μισό λεπτό. Το δεν έχει επιτηρήσει από το έχει καταγγείλει είναι δύο διαφορετικά πράγματα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ε, όταν επιτηρείς και βλέπεις ότι παραβιάζεται η συνθήκη, δεν το καταγγέλλεις;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και για την ενταξιακή πορεία μιας χώρας. Ας μη βιαζόμαστε. Υπάρχει ένας χρόνος, ο οποίος δίνεται σε μια νέα Κυβέρνηση να διατυπώσει τις θέσεις της. Ήταν και γνωστή η εκλογική διαδικασία. Τώρα είναι η ώρα των πράξεων ή των μη πράξεων, των παραλείψεων ή των αντίθετων από όσα έχουν υπογραφεί πράξεων από την άλλη πλευρά, ούτως ώστε και εμείς να αντιδράσουμε αναλόγως. Δεν βιαζόμαστε. Ας μην είμαστε τόσο βιαστικοί και να δούμε ότι έχουμε μια Κυβέρνηση, η οποία έχει μια στρατηγική που εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Δεν βιάζεται αδικαιολογήτως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, τι σημαίνει θα αντιδράσουμε αναλόγως; Εγώ αυτό θέλω να απαντήσετε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε απαντήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύς κόσμος διερωτάται. Η Ελλάδα τρέχει πίσω από τις εξελίξεις; Τι σημαίνει αυτό; Με δεδομένο, λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή βιώνουμε αρνητικά, όπως έχουν ειπωθεί, αυτής της Συμφωνίας, η οποία κατά τη δική μου άποψη ήταν μια συμφωνία ατελής, με αρκετά κενά. Και έχοντας έναν λαό, ο οποίος πιστεύει ότι είναι Μακεδόνες αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα τι μπορεί να κάνει, έτσι ώστε κάθε φορά που αλλάζει η Κυβέρνηση και εκφράζεται μια διαφωνία στα Σκόπια, η Αθήνα πώς μπορεί να αντιδράσει; Θα κάνουμε την ίδια συζήτηση κάθε φορά, κάθε πέντε χρόνια; Θα κυρώσουμε, δεν θα κυρώσουμε τη Συμφωνία; Αυτή η ρημάδα η συμφωνία έχει διαδικασίες, προκειμένου η Αθήνα να αναγκάσει τα Σκόπια να την τηρήσει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ερώτησή σας εμπεριέχει την απάντηση. Η Αθήνα, η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από τη θέση στην οποία θα ήταν αν μετά τη νέα Κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, είχε διανύσει όλη τη διαδρομή και είχε υπογράψει και τα μνημόνια. Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, και περιμένει να δει τι μπορεί να κάνει για την ενταξιακή πορεία ως μέλος της Ευρώπης για τη Βόρεια Μακεδονία, άρα και αυτό υπάρχει ως «όπλο» και περιμένει να δει τι θα κάνει η άλλη πλευρά και ως προς τα μνημόνια που έχει να υπογράψει. Άρα, η εξωτερική πολιτική που ασκείται με σχεδιασμό, αρχή, μέση και τέλος από τη χώρα μας, ίσα – ίσα, δεν ακολουθεί τις εξελίξεις. Είναι τόσο προσεκτική και τόσο αποτελεσματική που δίνει όπλα στη χώρα και δεν τα έχει απεμπολήσει...