Breaking News

Μητσοτάκης: «Επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές»

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Στην επιστολική ψήφο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 και στους δημοσιογράφους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη.

Χριστίνα Κοραή: Να πάμε στην επιστολική, κ. Πρόεδρε. Εμείς πρέπει να σας πούμε είμαστε και προκατειλημμένοι εδώ γιατί και εγώ ήδη…

Δημήτρης Τάκης: Ψηφίσαμε και οι δύο με επιστολική.

Χριστίνα Κοραή: Με ευχαρίστησε και το Υπουργείο Εσωτερικών και η Επιτροπή μου έστειλε τα μηνύματα ότι πήραν την ψήφο μου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για να πάτε απερίσπαστοι για μπάνιο την ημέρα των εκλογών.

Χριστίνα Κοραή: Μπα, δυσκολάκι το βλέπω, κ. Πρόεδρε. Εμείς είμαστε από το πρωί στα τηλεπαράθυρα και στα ραδιόφωνά μας.

Δημήτρης Τάκης: Θέλαμε να δοκιμάσουμε το καινούργιο μέτρο και εντάξει είναι ωραίο. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι είναι ωραίο.

Χριστίνα Κοραή: Ναι, να δούμε βήμα-βήμα. Πολύ ωραίο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είναι ωραίο, είναι ένα επίτευγμα Δημοκρατίας. Μια κατάκτηση δημοκρατική, μια θεσμική τομή και για τους συμπολίτες μας εντός Ελλάδας και για τους εκτός Ελλάδας συμπολίτες μας. Να θυμίσετε ότι έχουμε προθεσμία. Όποιος έχει πάρει το φάκελο… Για τους εκτός Ελλάδας έχει ήδη παρέλθει η προθεσμία.

Δημήτρης Τάκης: 3 Ιουνίου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, μην ξεχάσετε να τον στείλετε. Τον πήρατε τον φάκελο τώρα, μην το αφήσετε τελευταία στιγμή.

Δημήτρης Τάκης: Η Χριστίνα τον έστειλε, εγώ έχω κλείσει το ραντεβού αύριο να τον δώσω.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, ναι. Μην το αμελήσετε, παρακαλώ, διότι είναι σημαντικό να ψηφίσουν τελικά όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους 200.000 που έλαβαν το υλικό. Πάντως, είδατε ότι το ελληνικό κράτος οργάνωσε άψογα μια σύνθετη διαδικασία.

Χριστίνα Κοραή: Άψογα, όμως…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ακούω την κριτική, σας ακούω.

Χριστίνα Κοραή: Έχουμε και εθνικές εκλογές μπροστά. Θα τη φέρετε την επιστολική ψήφο και για τις εθνικές νωρίτερα; Και επίσης, αυτή τη φορά θα ακολουθήσετε, κ. Πρόεδρε, τη σωστή οδό; Δεν θα το φέρετε ξαφνικά και θα τους πείτε «take it or leave it», αλλά να πάρετε και τις δικές σας προτάσεις για να πιάσετε και τις 200 ψήφους. Πότε, λοιπόν, και αν θα δεχθείτε προτάσεις της αντιπολίτευσης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα εδώ δεν είναι θέμα να δεχθούμε προτάσεις. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Θα το κάνουμε αμέσως, εννοώ θα είναι από τις πρώτες νομοθετικές μας πρωτοβουλίες. Πριν το τέλος του έτους αυτό θέλω να έχει νομοθετηθεί. Και για να νομοθετηθεί, προφανώς, όπως ξέρετε, χρειαζόμαστε 200 ψήφους. Αλλά τώρα δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να έχει άλλοθι και να κρυφτεί πίσω από δικαιολογίες, όταν αποδεδειγμένα το μέτρο αυτό έχει πετύχει. Η μεγάλη πρόκληση, κα Κοραή, θα είναι να ξεπεράσουμε μια συνταγματική ερμηνεία. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα πάλι και στους εντός Ελλάδας συμπολίτες μας να ψηφίσουν.

Δημήτρης Τάκης: Και λέτε ότι θα ισχύσει και για τους εντός. Γιατί κάποιοι είπαν ότι χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι ένα ζήτημα ερμηνείας, το οποίο τελικά πιστεύω ότι η ίδια η Βουλή θα κρίνει εάν αυτό που το Σύνταγμα λέει ταυτόχρονα καλύπτει ή δεν καλύπτει την επιστολή ψήφο. Αλλά, κοιτάξτε, νομίζω ότι πρέπει εδώ να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι σε ένα περιβάλλον που, δυστυχώς, μειώνεται η συμμετοχή στις εκλογές, οποιοδήποτε μέτρο την αυξάνει είναι προς τη θετική κατεύθυνση ενίσχυσης της δημοκρατίας. Πόσω μάλλον όταν το μέτρο έχει ήδη δοκιμαστεί, επιτυχημένα.

Χριστίνα Κοραή: Πολύ ωραία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Άρα, δεν νομίζω ότι πρέπει να κρυφτούμε πίσω από δικαιολογίες. Κατά την άποψή μου το μέτρο αυτό πρέπει να ισχύσει και στις εθνικές εκλογές. Και απλά η ιδιαιτερότητα θα είναι, όπως έγινε και την προηγούμενη φορά, ότι όποιος στείλει επιστολικά, θα πρέπει λογικά, από το εξωτερικό ή και από το εσωτερικό, να ψηφίζει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Διότι, αλλιώς η άσκηση γίνεται πάρα πολύ δύσκολη.

Χριστίνα Κοραή: Ναι, σωστό.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη.