Breaking News

Λέσβος - Πρόεδρος Πνευματικού Κέντρου Καλλονής για τη φωτιά στο ιστορικό κτίριο: «Είχε στεγαστεί όλη η ιστορία της περιοχής» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Θλίψη προκάλεσε η είδηση ότι κάηκε ολοσχερώς το ιστορικό κτίριο του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής «Λέσχη Αρίσβη», στη Λέσβο.

Η φωτιά ξέσπασε τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης (15/5), κάνοντας στάχτη σπάνια βιβλία, πίνακες και χειρόγραφα.

Ο Άρης Ελευθερίου, πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής «Λέσχη Αρίσβη», μίλησε στην κάμερα της ΕΡΤ το πρωί του Σαββάτου (18/5).

«Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς τη θλίψη που αισθάνονται όλοι οι κάτοικοι της Λέσβου και όχι μόνο. Στο κτίριο αυτό είχε στεγαστεί όλη η ιστορία της περιοχής, προ της απελευθερώσεως της νήσου ακόμη. Ένα εμβληματικό κτίριο, στο οποίο βρίσκονταν 6.700 τόμοι βιβλίων, εκ των οποίων οι 947 ήταν εκδόσεων από το 1700 έως το 1740», είπε αρχικά ο  Άρης Ελευθερίου...


Και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, στη συνέχεια: «Τους τίτλους τους έχουμε καταγράψει όλους. Το ευτύχημα είναι ότι από αυτά τα βιβλία, δηλαδή από τους 947 τόμους, πρέπει να έχει διασωθεί το 80%. Ήταν το μοναδικό σημείο στο οποίο δεν έφτασε η φωτιά. Οι ζημιές στα βιβλία αυτά προκλήθηκαν από την καύση των βιβλιοθηκών, το ρίψιμο των νερών και τα αποκαΐδια. Έχουμε ήδη δραστηριοποιηθεί για τη διάσωση και τη συντήρηση αυτών των βιβλίων».