Breaking News

Παύλος Μαρινάκης για γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: «Να διερευνηθούν όλα όσα συνέβησαν» (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Για τη δολοφονία της 28χρονης από τον πρώην σύντροφό της, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη (3/4) στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε μαζί μας τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και να ξεκινήσουμε με αυτήν την άγρια δολοφονία έξω ακριβώς από ένα αστυνομικό τμήμα. Τι έγινε κατά την άποψή σας και δε λειτούργησε τίποτα για την προστασία αυτής της γυναίκας που πήγε στο αστυνομικό τμήμα για να ζητήσει προστασία και της είπαν πάρε το 100 να έρθει ένα περιπολικό να σε συνοδεύσει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όταν χάνεται ένα νέο κoρίτσι τόσο άδικα, τόσο φρικτά δεν μπορείς παρά να μην πεις ότι συγκλονίζεσαι, παρά να μην οργιστείς, να μην πεις πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά. Δυστυχώς συνέβαιναν, συμβαίνουν και ο στόχος κάθε Κυβέρνησης, της Πολιτείας, είναι να μπορεί να έχει τους μηχανισμούς έτσι ώστε να περιορίζει, να τα καταστέλλει και όσο πιο πρόωρα μπορεί να τα αποτρέπει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι ανάγκη πέραν του νόμου, ανάγκη ανθρώπινη, να διερευνηθούν όλα όσα συνέβησαν από τη στιγμή που η κοπέλα αυτή εισήλθε στο αστυνομικό τμήμα μέχρι τη στιγμή που έχασε τη ζωή της, που δολοφονήθηκε, για να μη χάνουμε την ουσία.

Ένα ζήτημα είναι να δούμε τι συνέβη, να δουν οι αρμόδιες αρχές, η Δικαιοσύνη, όσοι ερευνήσουν την υπόθεση αυτή υπηρεσιακά, από τη στιγμή που εισήλθε μέχρι τη στιγμή που δολοφονήθηκε, τι διημείφθη μεταξύ των αστυνομικών, τι αιτήθηκε, τι συνέβη. Υπάρχουν διάφορα, τα οποία έχουν ακουστεί και εγώ δεν θέλω και λόγω της ιδιότητας που έχω και λόγω της νομικής μου ιδιότητας να πάρω θέση για το αν ακολουθήθηκε ή όχι το πρωτόκολλο, αν ακολουθήθηκε πλήρως ή εν μέρει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ είναι εξόφθαλμο ότι έγιναν πολύ σοβαρά λάθη αλλιώς δεν θα φτάναμε εδώ. Πήγε εκεί για να σωθεί και θα έπρεπε να έχει σωθεί. Και μέσα στο τμήμα και εκτός, έγιναν σοβαρά λάθη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς και θα έπρεπε να έχει σωθεί. Συνεχίζοντας αυτό που λέτε, ένα θέμα είναι το πρωτόκολλο και τι πρέπει να ακολουθήσει ένας αστυνομικός σε μία τέτοια περίπτωση, που απεδείχθη πάρα πολύ σοβαρή- εκ του αποτελέσματος η σοβαρότερη που είναι η απώλεια της ανθρώπινης ζωής. Είναι σημαντικό να διερευνηθεί αν ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο αλλά –ξέρετε- στη ζωή κάποια πράγματα είναι πάνω και από το πρωτόκολλο. Δηλαδή ακόμη και αν έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν, δηλαδή αν δεν ζήτησε να κάνει μήνυση, αν ακολούθησαν οι αστυνομικοί αυτά που έπρεπε να ακολουθήσουν, έπρεπε προφανώς να γίνουν ακόμη περισσότερα, και ειδικά σε επίπεδο σκοπιάς, είναι ένα θέμα αν η δολοφονία έγινε πολύ λίγα μέτρα -όπως είπε ένας μάρτυρας που τον άκουσα πριν λίγο στην εκπομπή σας, αν έγινε λίγα μέτρα περισσότερα.

Είναι δεδομένο ότι αυτό που χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, χωρίς να κουνάμε το δάχτυλο σε κάποιον αστυνομικό, χωρίς να σημαίνει ότι κάποιος από αυτά τα παιδιά εκεί ευθύνεται a priori, πρέπει να δούμε τι συνέβη. Το πιο εύκολο πράγμα σε όλη αυτήν την οργή και σε όλον αυτόν τον αποτροπιασμό που προκαλεί μια τέτοια πράξη είναι να στοχοποιήσουμε τον οποιοδήποτε από πριν. Χρειάζεται ψυχραιμία και τουλάχιστον από αυτούς που δεν έχασαν τον δικό τους άνθρωπο, γιατί αυτοί που τον έχασαν δεν μπορούν να έχουν την οποιαδήποτε ψυχραιμία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μαρινάκη δεν έχει ξαναγίνει να δολοφονείται μια γυναίκα που μόλις έχει καταγγείλει αυτόν που την απειλεί έξω από το αστυνομικό τμήμα. Είναι πρωτοφανές περιστατικό. Και θέλω να ρωτήσω αν ως Κυβέρνηση το αντιμετωπίζετε ως ένα μεμονωμένο περιστατικό ή αν έχει εμπεδωθεί μια λογική σε ένα κομμάτι της αστυνομίας του ωχαδερφισμού, του παραπέμπω μια καταγγελία από τη μια υπηρεσία στην άλλη. Γιατί εδώ πήγε μια γυναίκα στην αστυνομία να προστατευτεί και την παρέπεμψαν στην Άμεση Δράση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το είπατε και εσείς, είναι κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ξανά. Τα ακριβή δεδομένα της υπόθεσης θα αποτυπωθούν από την έρευνα. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να στοχοποιήσουμε συνολικά την Ελληνική Αστυνομία και όχι γιατί έτσι πρέπει να γίνει επειδή το λέμε εμείς, αλλά γιατί πραγματικά τα επίσημα δεδομένα από την εξιχνίαση των ανθρωποκτονιών, που είναι η ειδεχθέστερη μαζί με τον βιaσμό, πράξη που μπορεί κανείς να φανταστεί, είναι ότι έχουν εξιχνιαστεί τα τελευταία χρόνια από την ίδια Αστυνομία το 90% των περιστατικών. Όχι μόνο φέτος αλλά και πέρυσι και πρόπερσι. Αυτό είναι το ένα δεδομένο. Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί 18 γραφεία για ακριβώς αυτή τη δουλειά στην Ελληνική Αστυνομία. Δημιουργούνται άλλα 45. Προφανώς δεν επαρκεί κανένα από αυτά, προφανώς χρειάζονται περισσότερα και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς.

Έχουν επιστρέψει 1.700 αστυνομικοί σε μάχιμες υπηρεσίες, όπως είναι και η Άμεση Δράση, η οποία ενδεχομένως, αν μπορούσε να είναι εκεί όσο πιο γρήγορα γινόταν, να μην είχαμε δει αυτό που είδαμε να συμβαίνει. Όλα αυτά είναι σημαντικά και ακόμη περισσότερα- για να μην κάνουμε αυτή τη συζήτηση- αλλά θεωρώ ότι δεν πρέπει να φτάνουμε στο σημείο- δυστυχώς συμβαίνει- να πολιτικοποιούμε μια τόσο στυγερή δολοφονία. Χρειάζεται να λέμε τι έχουμε κάνει και τι πρέπει να κάνουμε, προφανώς υπάρχει η ατομική ευθύνη, η τήρηση ή όχι του πρωτοκόλλου, προφανώς υπάρχει και η εμπειρία και η σωστή εκπαίδευση, που πρέπει να διερευνηθεί αν υπήρξε στη συγκεκριμένη περίπτωση  για παράδειγμα για τον σκοπό...


Ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε και στο κομμάτι της πολιτικής ευθύνης, ενώ σχολίασε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να κατοχυρωθεί νομικά ο όρος γυναικοκτονία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πρέπει να πούμε ότι χθες το βράδυ ο κύριος Χρυσοχοΐδης, μιλώντας εδώ στον Νίκο Χατζηνικολάου, είπε ότι συμφωνεί με τον όρο γυναικοκτονία και ότι η συζήτηση θα πρέπει να γίνει επάνω στις ποινές οι οποίες θα επιβάλλονται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να σας πω δύο πράγματα. Το πρώτο ως Κυβερνητικός εκπρόσωπος και ως νέος άνθρωπος και το δεύτερο, ως νομικός. Στην κοινωνική του διάσταση συμφωνούμε, και πριν και απ’ όλους εμάς και μαζί με εμάς και πριν και από οποιονδήποτε από την αντιπολίτευση, το έχει πει και ο Πρωθυπουργός, έχει γράψει άρθρο. Προφανώς, σε επίπεδο κοινωνικό αντιμετώπισης του φαινομένου υπάρχει. Γιατί κάποιες γυναίκες δεν πέθαναν ως γυναίκες, αλλά σκοτώθηκαν επειδή είναι γυναίκες. Αυτό τι σημαίνει; Ότι αυτή όλη η δήθεν υπεροχή του θύτη, τον οδήγησε στο ν’ αφαιρέσει τη ζωή ενός ανθρώπου, επειδή ήταν γυναίκα. Από μόνο του αυτό, ως φαινόμενο, κοινωνικά, υπάρχει. Και με το να μην το αναφέρουμε, να μην το αναγνωρίζουμε, νομίζω ότι απλά εθελοτυφλούμε και διαιωνίζουμε το πρόβλημα. Πάμε, όμως, και στην ποινική του διάσταση.

Εδώ υπάρχουν δύο επισημάνσεις: εδώ υπάρχει η επισήμανση της υποκρισίας και η επισήμανση του επικοινωνιακού τρικ της αντιπολίτευσης. Και τα δύο βασικά ανήκουν στην αντιπολίτευση. Γιατί υποκρισία; Ποιος το προτείνει νομικά, ποινικά –προσέξτε- αυτό το πράγμα, από τα κόμματα; Ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ το  2019 τη γυναικοκτονία, δηλαδή την ανθρωποκτονία, η οποία είχε αποκλειστική ποινή τα ισόβια, ισόβια κάθειρξη μέχρι το 2019, έβαλε στον Ποινικό Κώδικα, ισόβια ή μέχρι 15 χρόνια. Τι σημαίνει αυτό, κύριε Παπαδάκη, κυρία Αναστασοπούλου; Ότι ένας δολοφόνος, όπως ο χθεσινός, θα μπορούσε να καταδικαστεί, όχι μόνο 15, ακόμα και δέκα χρόνια και σε πέντε χρόνια να είναι πάλι έξω και να ξανά κάνει το ίδιο. Τι κάναμε εμείς που δεν είμαστε πομπώδεις και δεν προσπαθούμε να κάνουμε πολική πάνω σε μία δολοφονία; Επαναφέραμε ως αποκλειστική ποινή τα ισόβια. Άρα, ο χθεσινός δολοφόνος, που πιθανότατα θα καταδικαστεί -απλά εμείς δεν είμαστε Δικαιοσύνη- θα μείνει στη φυλακή ισόβια. Και κάναμε, επίσης, και μία άλλη αλλαγή. Η έκτιση των ισοβίων να μην είναι μόνο 16 χρόνια, να είναι αρκετά περισσότερα και για να βγει, θα πρέπει να το κρίνει το Συμβούλιο.