Breaking News

Λένα Διβάνη: «Κακοποιείται η ιστορική γνώση, η Ιστορία είναι πολύ σeξι μάθημα» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η Έλενα Παπαβασιλείου φιλοξένησε στην εκπομπή «EQ» του Action 24 τη Λένα Διβάνη, η οποία κλήθηκε να απαντήσει για το μάθημα της Ιστορίας στα σχολεία. Η γνωστή συγγραφέας τόνισε:

«Τα βιβλία της Ιστορίας έχουν βελτιωθεί, έχουν μέσα πηγές. Αλλά για να σε διδάξει κάποιος να χρησιμοποιείς τις πηγές, πρέπει να είναι ιστορικός. Ξέρετε ποιοι κάνουν μάθημα Ιστορίας στα σχολεία; Οι βιολόγοι, οι γυμναστές και όποιος έχει ώρες να συμπληρώσει... Είναι κακοποιημένη η Ιστορία.

Για να καταλάβετε τι λέω, ένας βιολόγος ή μια φιλόλογος δεν ξέρουν εις βάθος τα πράγματα, ξέρουν μια εν πολλοίς αφήγηση. Διαβάζει, όμως δεν έχει βάθος πεδίου γνώσεων, που σημαίνει ότι φοβάται πως ένας μαθητής ή μια μαθήτρια θα κάνει μια ερώτηση στην οποία δε θα μπορεί να απαντήσει. Οπότε μαθαίνει απ' έξω το μάθημα και απαιτεί από τα παιδιά να μάθουν απ' έξω κι αυτά το μάθημα, έτσι ώστε να μην ξεφεύγουν και δημιουργηθεί αυτός ο "γκρεμός" που μπορεί να δημιουργήσει ερωτήσεις που να μην μπορώ να απαντήσω. Κι έτσι κακοποιείται η ιστορική γνώση...


Η Ιστορία είναι πολύ σeξι μάθημα! Είναι η ιστορία της ζωής μας! Μόλις το αντιληφθεί αυτό το παιδί και το αντιμετωπίσεις χωρίς φόβο, δεν τα ξέρεις όλα, πρέπει να πεις κι ένα "δεν ξέρω"...».