Δόμνα Μιχαηλίδου: Το παράδοξο για τις γυναίκες στον χώρο της εργασίας - «Συχνά βιώνω την αμφισβήτηση» (video)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Δόμνα Μιχαηλίδου φιλοξενήθηκε την Παρασκευή (8/3) στην εκπομπή «MEGA Καλημέρα». Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είπε, μεταξύ άλλων, στην Ελεονώρα Μελέτη:
«Το ποσοστό ανεργίας είναι πια στο 9%. Πριν από ούτε μία 10ετία ήμασταν στο 19%, είναι μεγάλη η διαφορά. Δεν έχουμε καταφέρει να καταπολεμήσουμε τελείως το κομμάτι της μαύρης εργασίας.
Για τις γυναίκες στον χώρο της εργασίας, έχουμε το εξής παράδοξο: από τη μία συνταγματικά έχουμε κατοχυρώσει την πλήρη ισότητα μεταξύ άνδρα και γυναίκας αλλά σε πρακτικό επίπεδο δεν ισχύει. Για παράδειγμα, βρίσκεις τη θέση σου σε ένα τραπέζι, αλλά δεν έχεις την ίδια "φωνή". Χρειάζεται πολλές φορές να αποδείξεις ότι "δεν είσαι ελέφαντας" και ότι αυτό που θα πεις δεν είναι σαχλαμάρα. Τα έχω ζήσει και τα ζω κάθε μέρα και στην πολιτική. Ήμουν στο εξωτερικό σε ένα συνέδριο και βρέθηκα σε ένα πάνελ, όπου ήταν 9 άνδρες και η γυναίκα μόνη της στο τέλος.
Είναι τεράστιο ζήτημα η μητρότητα και η εργασία. Πολλές γυναίκες θέλουν να επιστρέψουν στη δουλειά τους και σκέφτονται "πού θα αφήσω το παιδί μου;". Είναι σημαντικό για μας τι υπηρεσίες κάνουμε, δηλαδή στους βρεφονηπιακούς σταθμούς δίνουμε απόλυτη στήριξη στις γυναίκες, ενώ υπάρχουν οι άδειες μητρότητας σε κλάδους όπως οι ελεύθερες επαγγελματίες ή οι αγρότισσες. Ανοίγει αυτόν τον μήνα η πλατφόρμα για τις μη μισθωτές γυναίκες. Αν η γυναίκα θέλει να γυρίσει στην εργασία έχει το δικαίωμα να μεταφέρει στον άντρα της το επίδομα μητρότητας. Επίσης, αν είσαι μη μισθωτή και πάρει το επίδομα σου ο άντρας σου που είναι μισθωτός, τότε ο άνδρας παίρνει το επίδομα μητρότητας και τα δώρα του μισθωτού...
Συχνά βιώνω την αμφισβήτηση ως γυναίκα, γιατί είμαι σε έναν χώρο - όπως και όλοι οι χώροι ευθύνης στη χώρα μας -, όπου υπάρχει το στερεότυπο να είναι συνήθως ένας άντρας 45-60 χρονών, με διαφορετικά δημογραφικά χαρακτηριστικά από μία γυναίκα στην ηλικία μου. Που σου λέει "τώρα, τι να πει κι αυτή". Ωστόσο, δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα, γιατί κάποιος μεγαλύτερος έχει την εμπειρία. Στο Υπουργείο υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την εμπειρία του παρελθόντος. Οι νέοι, όμως, είμαστε πιο ανοιχτοί στις αντιλήψεις, καθώς δεν φοβόμαστε τόσο».