Τριτοβάθμια Εκπαίδευση - Π. Μαρινάκης: «Σε λίγες εβδομάδες θα είναι νόμος του κράτους η πιο εμβληματική μεταρρύθμιση» (video)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Συνέντευξη στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» παραχώρησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Μεταξύ άλλων, ο Παύλος Μαρινάκης ρωτήθηκε για το πολυνομοσχέδιο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», το οποίο κατατέθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου @pavlmarin στην εκπομπή “MEGA Σαββατοκύριακο” https://t.co/EXiOt3NonG via @twitter.com/MediaGovGr #spokesmangovgr#mediagovgr
— MediaGovGr (@MediaGovGr) February 24, 2024
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μας πείτε για το θέμα των Πανεπιστημίων, πέραν των πολιτικών αντιδράσεων, που το ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα καταψηφίσει, τουλάχιστον αυτό ανακοίνωσε ο κ. Ανδρουλάκης, έχουμε και τη μακρά περίοδο των καταλήψεων.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε λίγες εβδομάδες θα είναι νόμος του κράτους η πιο εμβληματική μεταρρύθμιση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάτι το οποίο αφορά κατά 70% τα δημόσια πανεπιστήμια με χρηματοδότηση πάνω από 1 δις., με ελευθερίες και δυνατότητες που ζητούσαν ολόκληρες δεκαετίες και επιτέλους τις παίρνουν τα δημόσια πανεπιστήμια. Και βέβαια θα δοθεί η δυνατότητα στη χώρα μας να ιδρυθούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημιών, μη κρατικά ΑΕΙ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Θα είναι μια πολύ καλή μέρα, μια πολύ σημαντική μέρα για τους νέους ανθρώπους, για 40.000 Έλληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό, περισσότεροι σε απόλυτο αριθμό, όχι αναλογικά, από ό,τι στην Ισπανία του πολύ μεγάλου πληθυσμού, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Πορτογαλία. Αυτό κάτι λέει. Είναι μια ευκαιρία, γιατί πρέπει από εκεί να ξεκινήσουμε, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να γυρίσουμε...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιοι συνταγματολόγοι λένε ότι αυτό αντίκειται στο άρθρο 16. Γιατί δεν γίνεται πρώτα αναθεώρηση και μετά το νομοσχέδιο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάμε να τα δούμε, λοιπόν, σημείο-σημείο. Θα κάνουμε – και θα προσπαθήσουμε, γιατί χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία- να αναθεωρήσουμε και το άρθρο 16. Γιατί θα κάνουμε και αυτό και θα θέλουμε να κάνουμε και το άρθρο 16; Γιατί εδώ μιλάμε για παραρτήματα ξένων ΑΕΙ ως μη κρατικά πανεπιστήμια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα , ενώ με την αναθεώρηση – ελπίζουμε- του άρθρου 16 θα μπορούν εξ υπαρχής να ιδρυθούν μη κρατικά πανεπιστήμια. Το ένα γίνεται υπό το πρίσμα, υπό το φως του ενωσιακού δικαίου και το άλλο είναι με την αναθεώρηση του άρθρου 16. Δεύτερο σημείο, οι συνταγματολόγοι: Η συντριπτική πλειοψηφία των συνταγματολόγων συμφωνεί για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου. Και δεν θα επικαλεστώ συνταγματολόγους που έχουν ταχθεί υπέρ του δικού μας πολιτικού χώρου, θα σας πω δύο που δεν νομίζω ότι ανήκουν ιδεολογικά στη Νέα Δημοκρατία ή έχουν τοποθετηθεί πολιτικά στο χώρο της κεντροδεξιάς, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Αλιβιζάτο. Πάμε στον κ. Ανδρουλάκη. Ο κ. Ανδρουλάκης, το επαναλαμβάνω, επέλεξε αντί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο και να μιλήσει με όρους 2024 και όρους παρόντος και μέλλοντος, να επιστρέψει στο παρελθόν και να μιλήσει ως γραμματέας φοιτητικής παράταξης της δεκαετίας του ΄80. Ο κ. Ανδρουλάκης επικαλείται ως αιτιάσεις καταψήφισης τρία πράγματα που το νομοσχέδιο τα έχει ήδη προβλέψει και τα έχει ήδη λύσει και αυτό σημαίνει ότι απλά βρίσκει προφάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάει να γίνει ένας άλλος Τσίπρας;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ δεν θέλω να πω αν θα γίνει άλλος Τσίπρας. Ουσιαστικά παίρνει τη σκυτάλη του λαϊκισμού και αυτό που περιέγραφα για τον ΣΥΡΙΖΑ, και της απόλυτης ισοπέδωσης, και απλά αντί το φόντο να είναι ροζ ή κόκκινο, το φόντο είναι πράσινο...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πληροφορίες λένε ότι μέσα στο ΠΑΣΟΚ μπορεί κάποιοι βουλευτές να ψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα είδα σήμερα σε τίτλο μια συνέντευξη της κ. Γιαννακοπούλου στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, η οποία λέει ότι θα δεν θα το καταψηφίσει και ότι διαφωνεί με αυτή τη στάση. Και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πως θα τοποθετηθούν. Γιατί – προσέξτε- με τις πολλές διαφορές που έχουμε, σε δύσκολες καταστάσεις και προφανώς με τις αποστάσεις που έχουμε πολιτικά, στη μεγάλη εικόνα πριν τον κ. Ανδρουλάκη, υπήρχε μια σύγκλιση σε κάποια σημεία, όπως για παράδειγμα να μείνει η χώρα στη Ευρώπη. Η χώρα έμεινε στην Ευρώπη με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ – μην τα μηδενίζουμε όλα. Όπως το ΠΑΣΟΚ με τα πολλά του προβλήματα στο παρελθόν, και τον λαϊκισμό που εξέφρασε για παράδειγμα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, είχε προχωρήσει σημαντικά νομοσχέδια για τα δικαιώματα.
Τρεις αιτιάσεις, απλά για να μην αφήνουμε κενά: Η πρώτη είναι η υποχρηματοδότηση - λέει ο κ. Ανδρουλάκης - των κρατικών πανεπιστημίων. Αυξάνεται κατά 40%, τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αυξηθεί, έχει ήδη αυξηθεί. Το δεύτερο που λέει είναι τα ακαδημαϊκά κριτήρια, τα οποία προβλέπονται, τα πιο αυστηρά για την ίδρυσή τους από όλη την Ευρώπη, ακαδημαϊκά και κτιριακά κριτήρια, οικονομικά κριτήρια. Και το τρίτο είναι ο έλεγχος από την ΕΘΑΑΕ και από τον ΕΟΠΠΕΠ. Πάμε τώρα στις καταλήψεις. Καταλήψεις είχαμε, καταρχάς, στο 1/3 των σχολών. Όχι οτι αυτό είναι για να χαιρόμαστε, απλά για να δούμε το μέγεθος. Συνολικά εξασφαλίστηκε με τα θεσμικά εργαλεία, με το θεσμικό οπλοστάσιο που έδωσε ο Υπουργός Παιδείας, η εξεταστική σε πάνω από 90% των τμημάτων, είτε εξεταστική δια ζώσης στα 2/3 είτε σε κάποια από αυτά που ήταν υπό κατάληψη με ψηφιακή εξεταστική. Ο νόμος είναι πάνω από όλους και πάνω από όλα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν θα χρειαστεί ξανά, θα παρέμβει η Αστυνομία;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Αστυνομία θα παρέμβει - και οφείλει να παρέμβει - μετά την αναθεώρηση του καθεστώτος του ασύλου, από άσυλο ανομίας, που καταργήθηκε και έγινε ξανά άσυλο διακίνησης ιδεών το 2019, όπου κριθεί, όπου κληθεί. Και επιχειρησιακά θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. Εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση, καμία προδιάθεση ούτε εκδικητική, ούτε τιμωρητική να παρεμβαίνει η Αστυνομία στα πανεπιστήμια. Όπως είναι αυτονόητη η παρέμβαση της Αστυνομίας σε ένα νοσοκομείο άμα γίνει κατάληψη, σε μια ΔΟΥ άμα γίνει κατάληψη, οπουδήποτε στην ελληνική επικράτεια. Εγώ τι λέω; Να μην κρύψουμε τα λόγια μας , φτάνουμε 50 χρόνια από την Μεταπολίτευση. Σε αυτή τη χώρα, δυστυχώς, υπήρχαν δημόσιοι χώροι δυο ταχυτήτων: Όλη η υπόλοιπη ελληνική επικράτεια και τα πανεπιστήμια που ήταν άβατο για πολλά χρόνια.
Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, έχουν γίνει πολλές εκκενώσεις, προφανώς πρέπει να διανύσουμε και άλλη απόσταση. Και βέβαια όλοι όσοι δεν εξασφάλισαν, ενώ είχαν το θεσμικό οπλοστάσιο, την εξεταστική για τους φοιτητές, οι οποίοι δεν είναι τίποτα πλουσιόπαιδα που τα έχουν λυμένα όλα, είναι παιδιά ανθρώπων που με το υστέρημά τους σπουδάζουν τα παιδιά τους και κάποιοι τους το στερούν. Πρέπει να δούμε γιατί δεν έγινε εξεταστική όπου δεν έγινε.