Breaking News

Παύλος Μαρινάκης για ομόφυλα ζευγάρια: «Δεν νομοθετεί η Eκκλησία» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Για το επικείμενο νομοσχέδιο που αφορά στα ομόφυλα ζευγάρια ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί που θα έχετε κόστος, θα είναι στο θέμα των ομόφυλων ζευγαριών και ιδιαίτερα στο θέμα της τεκνοποίησης. Θα έρθει αυτό το νομοσχέδιο πριν από τις ευρωεκλογές; Γιατί, εδώ, υπάρχουν σοβαροί ενδοιασμοί, ακόμα και από υπουργικά στελέχη της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και γιατί τόσο μπρος - πίσω, κύριε Μαρινάκη; Υπάρχουν διαρροές συνεχώς ότι έρχεται το νομοσχέδιο, δεν έρχεται, είναι έτοιμο και περιμένουμε να δούμε πότε θα έρθει. Θα έρθει πριν τις ευρωεκλογές ή όχι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να τα πάρουμε με τη σειρά. Κατ’ αρχήν δεν υπάρχουν μπρος – πίσω. Ό,τι νομοσχέδιο εισάγεται στο Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζεται η περαιτέρω προώθησή του σε επίπεδο δημόσιας διαβούλευσης και η ψήφισή του. Με πολλά εξ αυτών, μάλιστα, με πάρα πολύ μεγάλες και σημαντικές συζητήσεις που έγιναν και αλλαγές, στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου, της δημόσιας διαβούλευσης. Αυτό δείχνει και ένα σεβασμό στις διαδικασίες της κυβέρνησης, αλλά κυρίως στην άποψη των πολιτών και των φορέων - και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Ένα εκ των νομοσχεδίων που θα ψηφιστεί, όπως έχει δηλώσει δημοσίως ο Πρωθυπουργός, είναι και αυτό που αφορά στην ισότητα στο γάμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα έρθει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, να επαναλάβω τη φράση «όλα στην ώρα τους»· γιατί; Όχι για να υπεκφύγω. Θα σας πω κάτι και αυτό κρατήστε το, ο Πρωθυπουργός δεν νομοθετεί με ορίζοντα ή πριν ή μετά τις ευρωεκλογές, δεν νομοθετεί με βάση το πολιτικό κόστος και δεν νομοθετεί με βάση το προσωρινό όφελος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τι θα εξαρτηθεί, για να γινόμαστε συγκεκριμένοι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θυμάστε τη συζήτηση που κάναμε την προηγούμενη τετραετία για τον εκλογικό νόμο; Πόσες φορές, εγώ θυμάμαι να έχω ερωτηθεί, με την προηγούμενη ιδιότητά μου, του Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, λόγω του ότι ήταν και ένας εκλογικός νόμος, αν ο Πρωθυπουργός θ’ αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Μα γιατί; Γιατί λέγανε όλοι ότι έτσι θα επωφεληθεί, θα έχει περισσότερες έδρες. Είχε πει κάτι, το τήρησε, χωρίς να υπολογίζει ένα άλλο όφελος ή ένα άλλο κόστος. «Θα πάμε στις εκλογές» και έτσι έγινε και είχε ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα και με τον προηγούμενο εκλογικό νόμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το νομοσχέδιο, κύριε Μαρινάκη, καθυστερεί, λόγω των αντιδράσεων που υπάρχουν στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα μπορούσε να το πει κανείς αυτό, κυρία Αναστασοπούλου, αν είχε ανακοινωθεί μία συγκεκριμένη ημερομηνία σε κάποιο συγκεκριμένο Υπουργικό Συμβούλιο, που, όπως βλέπετε, πλέον, τα Υπουργικά είναι και περισσότερα και αυτό είχε αναβληθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ξέρετε, όμως, ότι υπάρχουν ενστάσεις και αντιδράσεις και ότι πολλοί δεν θα ψηφίσουν. Το ξέρετε αυτό, κύριε Μαρινάκη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει, εάν μου επιτρέπετε, καμία τέτοια περίπτωση ανακοίνωσης χρόνου. Σε μια συζήτηση ευρύτερη και σε μια συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, με πάρα πολλά ζητήματα, ο Πρωθυπουργός έδωσε μια σειρά από απαντήσεις, για νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα πάρει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο και του προεκλογικού μας προγράμματος. Μία εξ αυτών, μέσα σε μία τετραετία, ήταν και αυτή και επαναλαμβάνω η δέσμευση αυτή θα υλοποιηθεί. Και θα σας πω και κάτι. Όταν μιλάμε ειδικά για τα δικαιώματα των πολιτών, όταν μιλάμε για κάποια πράγματα τα οποία είναι εκκρεμότητες δεκαετιών και πρέπει να λυθούν, για να έχουμε ισότητα στα δικαιώματα, αλίμονο εάν κοιτούσαμε τις δημοσκοπήσεις. Αλλά, θα σας πω και κάτι για τις δημοσκοπήσεις. Εγώ προσωπικά, που είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ακόμα δεν το έχω δει. Δεν μπορεί, λοιπόν, να εκφράσω πλήρη άποψη και να μιλήσω με λεπτομέρεια γι’ αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η άποψη της Εκκλησίας παίζει ρόλο, κύριε Εκπρόσωπε, σε αυτό το θέμα; Πείτε το μας κι αυτό, γιατί είναι σημαντικό. Είδαμε ανθρώπους από τις τάξεις της Εκκλησίας να διατυπώνουν όχι απλώς αρνητική άποψη σε σχέση με αυτό το νομοσχέδιο, αλλά να λένε και απίστευτα πράγματα που μας γυρνάνε και πολλά χρόνια πίσω.

Είχαμε τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό, που αναμφισβήτητα ένα από τα θέματα που συζήτησαν, θα ήταν και αυτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι προφανώς όλες οι απόψεις είναι σημαντικές και προφανώς με πολύ μεγάλο σεβασμό ακούμε την άποψη της Εκκλησίας, η οποία στα προηγούμενα πολύ δύσκολα χρόνια στήριξε όσο κανένας άλλος, πέραν προφανώς και πολλών άλλων ανθρώπων ανώνυμων που έκαναν αυτή τη δουλειά της στήριξης των πολιτών σε πολύ δύσκολα χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επηρεάζει η άποψη της Εκκλησίας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν νομοθετεί η Εκκλησία, η Ελληνική Δημοκρατία έχει την εκτελεστική εξουσία, έχει τη νομοθετική και έχει, προφανώς, και την δικαστική εξουσία. Ακούμε τις απόψεις με σεβασμό. Βέβαια είναι σημαντικό οι απόψεις αυτές να είναι στο πλαίσιο -εγώ δεν θα κουνήσω το δάχτυλο, δεν θα κάνω υποδείξεις- του «αγαπάτε αλλήλους», το οποίο, νομίζω, πρεσβεύει για όλους αυτούς τους αιώνες η θρησκεία που πιστεύουμε και κάποιοι άνθρωποι, μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό έχουν κάνει ανώνυμα πολύ μεγάλες πράξεις αγαθοεργίας. Εδώ, λοιπόν, αυτό που χρειάζεται είναι να το έχουμε πάντοτε αυτό στο μυαλό μας. Θα σας πω εγώ ξανά το εξής: το «όλα στην ώρα τους», δεν έχει να κάνει ούτε με υπεκφυγή, εμείς δεν νομοθετούμε με βάση το αν κάτι συμφέρει να έρθει πριν ή μετά τις ευρωεκλογές, αυτό κρατήστε το γενικά. Καμία δική μας παρέμβαση δεν έχει τέτοια λογική και αυτό το εκτιμούν οι πολίτες, οι οποίοι παρά τις δυσκολίες που περνάνε, αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα και μάλιστα το αποτέλεσμα σε δύσκολα θέματα, αυτό θα κάνουμε και τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, γιατί έχει σημασία ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, είμαστε πιο κοντά στο να το φέρει η Κυβέρνηση στις 10 Ιανουαρίου που έχει το Υπουργικό ή πιο πίσω;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω ότι για κάθε Υπουργικό Συμβούλιο, λίγες μέρες νωρίτερα ενημερώνομαι κι εγώ, ενόψει της ημερήσιας διάταξης, για τα θέματα, για το τι θα συζητηθεί και στο τέλος τι θα καταλήξει να περάσει, ούτως ώστε να επικοινωνηθεί. Οπότε, προφανώς κοντά στο Υπουργικό Συμβούλιο θα ξέρω και τα θέματα αυτά. Θα υπάρχει και στο τέλος του Ιανουαρίου, θα υπάρχει και τον Φεβρουάριο. Η λογική ποια είναι; Γίνεται μια πολύ μεγάλη προετοιμασία, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου και τα υπουργεία για μια σειρά από νομοθετήματα τα οποία έρχονται προς ψήφιση. Όταν αυτά είναι έτοιμα, εισάγονται στο κάθε Υπουργικό Συμβούλιο και προχωράνε. Εγώ δεν μπορώ να ξέρω τη σειρά των θεμάτων αυτών που θα εισαχθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δεν μπορείτε και  να το προαναγγείλετε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω ένα παράδειγμα. Επισπεύσθηκε, και έτσι έπρεπε να γίνει, μια πολύ σημαντική παρέμβαση που ετοιμαζόταν για το Υπουργείο  Αθλητισμού. Αντιλαμβάνεστε τους λόγους. Όταν έχεις θέσει μια προθεσμία και πρέπει να συμμορφωθούν με αυτή οι ομάδες, για να έρθουν όλα αυτά μαζί, πρέπει και εσύ να επισπεύσεις μια νομοθετική παρέμβαση αυστηροποίησης  του πειθαρχικού πλαισίου και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες.

Υπάρχει και η επικαιρότητα. Πόσα πράγματα ήρθαν στα Υπουργικά Συμβούλια σε σχέση με την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Πόσες πρωτοβουλίες συζητήθηκαν. Η Κυβέρνηση αυτή νομοθετεί, όπως και όλες οι κυβερνήσεις, σε περίοδο κρίσεων και με βάση το προεκλογικό τους πρόγραμμα, αλλά και με βάση τις ανάγκες των πολιτών. Μένει να δούμε την απόφαση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να προσθέσω κάτι σε αυτό, κ. Μαρινάκη; Θα συμπεριληφθούν και οι αντιδράσεις που υπάρχουν εξαιτίας του νομοσχεδίου για τη μετανάστευση; Γιατί απ’ ό,τι μαθαίνουμε σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι αρκετές οι αντιδράσεις και αρκετά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι βουλευτές.

Το νομοσχέδιο που πέρασε, αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις και παράπονα στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Θα συνεκτιμηθεί ο χρόνος με βάση και αυτές τις αντιδράσεις, κ. Μαρινάκη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αναφέρεστε σε μια τροπολογία η οποία πέρασε …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι πέρασε, αλλά εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις, το ξέρετε. Για το ρεπορτάζ το λέω.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου να έχω την άποψή μου, έχοντας διατελέσει και Γραμματέας του κόμματος και έχοντας και μια πολύ καλή συνεργασία με την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα. Εγώ, παρά το νεαρό, σχετικά με άλλους, της ηλικίας μου -μπαίνω πλέον στα 36, και υπάρχουν, επίσης, πολλοί νέοι που συμπεριφέρονται και μάλιστα στην πολιτική έχουν φερθεί ως πιο παλιοί από τους παλιούς- δεν θυμάμαι ποτέ ξανά πιο συμπαγή, πιο αρραγή κοινοβουλευτική ομάδα, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και την προηγούμενη και αυτή την τετραετία.

Η Νέα Δημοκρατία σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης – θα γιορτάσουμε 50 χρόνια το 2024 – προφανώς, για να παραμείνει η μόνη μεγάλη παράταξη, παρά το γεγονός ότι κι εκείνη ψήφισε πολύ δύσκολα νομοσχέδια στα μνημονιακά χρόνια με αντιδημοφιλείς  αποφάσεις, είχε κάποιες διαφορές από τους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους, από το υπόλοιπα κόμματα. Μία εξ αυτών – η βασικότερη είναι  ότι ήταν πάντοτε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Μία, όμως, εξ αυτών, είναι και  ότι ακούγονταν διαφορετικές απόψεις, διατυπώνονταν διαφορετικές απόψεις. Στο τέλος, όμως, της ημέρας, προχωρούσαμε ενωμένοι μπροστά. Δείτε, λοιπόν, κάντε συγκρίσεις τι γίνεται σε άλλες χώρες. Πόσο δύσκολα πράγματα περνάνε ή κάποια που δεν περνάνε σε άλλες χώρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, δεν θα έχετε πρόβλημα με το νομοσχέδιο με τα ομόφυλα ζευγάρια.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ θα πω κάτι, γιατί πριν νομίζω είπατε και για το τι πρέπει να κάνουν οι υπουργοί και τι όχι. Οτιδήποτε λέγεται μέχρι να ανακοινωθεί το νομοσχέδιο αυτό, είναι λόγια του αέρα. Ακόμα δεν έχουμε καμία απόφαση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί, όμως, υπουργός να μην ψηφίσει νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, κ. Μαρινάκη; Όποιο κι αν είναι αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ, κυρία Αναστασοπούλου, θα περιμένω να ακούσω την απόφαση του Πρωθυπουργού ως προς το τι θα γίνει και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Προφανώς, θα σας μιλήσω για τον εαυτό μου, που δεν έχω τη βουλευτική ιδιότητα, αλλά δεν θα μπορούσα να είμαι σε μια Κυβέρνηση - και έχω την τιμή να είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - και να μην υποστηρίζω τις νομοθετικές πρωτοβουλίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, σαφές.