Breaking News

Norman Jewison: Πέθανε ο σκηνοθέτης της ταινίας «Ο βιολιστής στη στέγη» και του βραβευμένου «In the Heat of the Night» (videos+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Πέθανε σε ηλικία 97 ετών ο Norman Jewison, ο οποίος σκηνοθέτησε το "In the Heat of the Night" (Ιστορία ενός εγκλήματος), που βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Σύμφωνα με το Deadline, ο Καναδός σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος, που σταδιοδρόμησε κυρίως στις ΗΠΑ, έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο 20 Ιανουαρίου.


Η κινηματογραφική καριέρα του Norman Jewison διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, έχοντας επτά υποψηφιότητες για Όσκαρ: 3 Καλύτερης Σκηνοθεσίας ["In the Heat of the Night" (1967), "Fiddler on the Roof - Ο βιολιστής στη στέγη" (1971) και "Moonstruck" 1987)] και 4 Καλύτερης Ταινίας.

Η ταινία "In the Heat of the Night" (1967) είχε προταθεί για 7 βραβεία Όσκαρ και κέρδισε 5, μεταξύ των οποίων και Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Επίσης, η ταινία κέρδισε 3 Χρυσές Σφαίρες και 1 Βραβείο BAFTA.

Οι ταινίες του Norman Jewison έλαβαν συνολικά 46 υποψηφιότητες και 12 βραβεία Όσκαρ. Το 1999, ο Jewison τιμήθηκε στα Βραβεία Όσκαρ με το διάσημο βραβείο Irving G. Thalberg.  Κέρδισε επίσης τρία βραβεία Emmy για τη δουλειά του στην τηλεόραση.


Είχε, επίσης, στο ενεργητικό του και πολλές υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και την «Αργυρή Άρκτο» για την καλύτερη σκηνοθεσία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου του 1987.

Άλλες σημαντικές ταινίες του είναι: "Ο χαρτοπαίχτης" (1965), "Έρχονται οι Ρώσοι" (1966), "Υπόθεση Τόμας Κράουν" (1968), "Ιησούς Χριστός, Υπέρλαμπρο Άστρο " (1973), "Δικαιοσύνη για όλους!" (1979), "Η Αγνή του Θεού" (1985) και "Τυφώνας: Η αληθινή ιστορία" (1999).


Το 2003, τιμήθηκε με το Βραβείο Τεχνών του Θεάματος του Γενικού Κυβερνήτη του Καναδά για τις πολλές συνεισφορές του στην κινηματογραφική βιομηχανία του Καναδά.

Ο Norman Jewison άφησε πίσω του τη δεύτερη σύζυγο του Lynne St. David, τα παιδιά του και τα εγγόνια του.

Με πληροφορίες από: Deadline - wikipedia