Κώστας Σκρέκας: Τα τέσσερα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας (video)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, παρουσίασε την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τα νέα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των στρεβλών εμπορικών πρακτικών στην αγορά.
Στη συνέχεια ο κ. Σκρέκας προχώρησε στην εξειδίκευση των μέτρων στο Υπουργείο Ανάπτυξης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου, Σωτήρη Αναγνωστόπουλου και του Διοικητή της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), Χαράλαμπου Μελισσινού.
Η εισαγωγική ομιλία του Κώστα Σκρέκα, όπως δημοσιεύεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης:
«Οι διεθνείς κρίσεις των τελευταίων ετών είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία έντονων πληθωριστικών πιέσεων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Ταυτόχρονα, ανέδειξαν και όξυναν μια σειρά στρεβλώσεων που επέτρεψαν σε κάποιους να εφαρμόσουν εμπορικές πρακτικές που επιβάρυναν αδικαιολόγητα τις τιμές πώλησης των προϊόντων προς τους καταναλωτές.
Βεβαίως όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε λάβει μία δέσμη μέτρων για να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό και να ελέγξουμε την αγορά από φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας και παραπλανητικών εκπτώσεων. Στην πρωτοβουλία «μόνιμης μείωσης τιμής» έχουν ενταχθεί 1.300 προϊόντα από 100 προμηθευτές τα οποία έχουν μειωμένες τιμές στα ράφια κατά τουλάχιστον 5% για τους επόμενους έξι μήνες. Ήδη, οι ειδικές σημάνσεις έχουν τοποθετηθεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ με ευκρινή τρόπο. Παράλληλα, παραμένει σε ισχύ και το «Καλάθι του Νοικοκυριού» που παρέχει πρόσβαση σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές.
Οι έλεγχοι για την αισχροκέρδεια και τις παραπλανητικές εκπτώσεις συνεχίζονται. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 διενεργήθηκαν από τη ΔΙΜΕΑ – την οποία θέλω να συγχαρώ – συνολικά 25.267 έλεγχοι και επιβλήθηκαν συνολικά 1.865 πρόστιμα ύψους 13.416.790 ευρώ.
Εντούτοις, έχει διαπιστωθεί από τους ελεγκτικούς μας μηχανισμούς ότι σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις των τιμών στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Καταδικάζουμε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και δεν πρόκειται να τις ανεχτούμε.
Για να αντιμετωπίσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά τέτοιες πρακτικές σχεδιάσαμε και ξεκινάμε την εφαρμογή τεσσάρων δραστικών μέτρων:
1. Μειώνουμε παροχές προς τα super market και εξασφαλίζουμε χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή
Περιορίζουμε τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ κατά 30% και μεταφέρουμε το όφελος στον καταναλωτή με αντίστοιχη μείωση των τιμών των προϊόντων αυτών στα ράφια. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρήθηκαν αποκλίσεις. Τα προϊόντα αυτά είναι: απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα/σαμπουάν και βρεφικές πάνες.
2. Αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων
Για να αποτρέψουμε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις, δεν επιτρέπουμε στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχουν ανατιμήσει για τρεις μήνες. Αυτό το μέτρο αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Προφανώς για τους προμηθευτές που διατηρούν σταθερές ή μειώνουν τις τιμές επιτρέπονται κανονικά οι προωθητικές ενέργειες προς όφελος των καταναλωτών.
3. «Καθαρές» τιμές από το χωράφι στο ράφι
Για να διασφαλίσουμε την απόλυτη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα από το χωράφι στο ράφι, υποχρεώνουμε τους προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε «καθαρές» τιμές (net – pricing). Επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές πθροϊόντων ή φύρας. Το μέτρο αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα.
4. Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα
Για τις τιμές πώλησης του βρεφικού γάλακτος ορίζεται πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%.
Αυτό το οποίο κάνουμε σήμερα είναι μια κρίσιμη και δραστική παρέμβαση που επιτυγχάνει:
• Πρώτον, άμεση μείωση της τιμής σε βασικά αγαθά.
• Δεύτερον, επιπλέον όφελος για τον καταναλωτή καθώς οι όποιες εκπτώσεις και προσφορές θα γίνονται πάνω στις νέες μειωμένες τιμές.
• Τρίτον, αποτρέπουμε την παραπλάνηση των καταναλωτών με πλασματικές εκπτώσεις που νοθεύουν τον ανταγωνισμό και αλλοιώνουν το κριτήριο του καταναλωτή.
• Τέταρτον, αυστηροποιούμε, διευρύνουμε και αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες για τη διενέργεια ελέγχων και την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας.
Με τα παραπάνω μέτρα διορθώνουμε κατεστημένες στρεβλές εμπορικές πρακτικές. Βασική μας προτεραιότητα είναι η προστασία των καταναλωτών και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς».