Breaking News

Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια - Κασσελάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα το ψηφίσει, θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης ρωτήθηκε για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα ξεκινήσω με το θέμα που μονοπωλεί την πολιτική επικαιρότητα, είναι το επικείμενο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Χτες ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τον συνάδελφο Γιώργο Κουβαρά, είπε τις βασικές διατάξεις που θα έχει αυτό το νομοσχέδιο. Θέλω να ρωτήσω το δικό σας σχόλιο, πώς το ακούσατε αυτό και τι σκοπεύει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν θα το ψηφίσει ή όχι.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ήταν μια συνέντευξη που έδωσε χτες ο πρωθυπουργός στον κ. Κουβαρά, που και μερικά θετικά είχε και μερικά για τα οποία μπορώ να σας πω ότι εξεπλάγην. Πρώτα απ` όλα το να ωθεί τους βουλευτές του στην αποχή και να το αποκαλεί αυτό «αξιοπρεπή στάση», για εμένα είναι μια στάση πολιτική δειλίας.

Δηλαδή σε ένα θέμα ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως ο ίδιος είπε χτες στη συνέντευξή του ότι είναι θέμα ανθρώπινων δικαιωμάτων, είναι δυνατό να προσκαλείς έμμεσα και άμεσα τους βουλευτές σου να απόσχουν; Τι ηγετικότητα είναι αυτή; Τι πιστεύει ο ίδιος; Όντως το πιστεύει ότι είναι σημαντικό για την κοινωνία; Εάν ναι, να επιβάλλει κομματική πειθαρχία, όπως θα επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίζει με τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν παίζει με θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ένα λεπτό γιατί είναι σοβαρό αυτό που είπατε: εσείς δηλαδή στους βουλευτές σας θα επιβάλλετε κομματική πειθαρχία;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Και σας το ρωτώ αυτό, γιατί για παράδειγμα η κ. Λινού...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: «Ναι», σημαίνει ναι, στην ελληνική γλώσσα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Είχα ακούσει στο Real FM ότι είχε εκφράσει κάποιες αντιρρήσεις και ο κ. Μεϊκόπουλος, αν θυμάμαι καλά.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να σταθεί ποτέ απέναντι στην κοινωνική πρόοδο. Ποτέ.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Άρα δηλαδή εσείς λέτε ότι το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση, μπορεί να μην είναι 100% αυτό που θα θέλατε...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι ατελές.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Αλλά παρ` όλα αυτά είναι ένα πρώτο βήμα, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα το ψηφίσει και θα μπει και κομματική πειθαρχία γι` αυτό.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σωστά.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Μάλιστα. Τώρα, θέλω λίγο να...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχουμε δει ακόμη μια λέξη από αυτό το νομοσχέδιο. Και επίσης, επειδή λέτε ότι το φέρνει η κυβέρνηση, πρέπει να σημειώσω ότι η κυβέρνηση μία ήταν να το φέρει μέσα σε έναν χρόνο, μετά στη συνάντησή μου στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα το φέρει μέσα στην τετραετία και μου λέει ότι «είναι θέμα timing μόνο», και του λέω εγώ τότε «μα, δεν υπάρχει timing στα ανθρώπινα δικαιώματα». Στα ανθρώπινα δικαιώματα το timing είναι χτες. Μετά είναι να το φέρει μετά τις ευρωεκλογές, μετά πάει στις καλένδες, μετά ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το δικό του νομοσχέδιο, πρόταση νόμου και τώρα ξαφνικά είναι να φέρει κάτι εκείνος. Τουλάχιστον επιτέλους φέρνει κάτι!


Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θέλω να κάνουμε ένα μικρό crash test ανάμεσα σε αυτό το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση και στη δική σας πρόταση νόμου, όπως είπατε. Και οι δυο προτάσεις έχουν τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το θέμα της τεκνοθεσίας. Υπάρχει διαφορά στο θέμα της παρένθετης μητέρας. Σωστά;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Υπάρχουν κι άλλες διαφορές, αλλά δεν έχουμε δει ακόμη τι θα φέρει. Είναι κι αυτό σημαντικό.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Αλλά αυτή είναι μια βασική. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες όμως δεν προβλέπουν την παρένθετη μητέρα. Μήπως και η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είναι τόσο προωθημένη σε αυτό το κομμάτι; Γιατί και η ελληνική κοινωνία βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις ότι είναι σκεπτική.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είδα χτες τον κ. Μητσοτάκη να εργαλειοποιεί το όνομά μου στο συγκεκριμένο ζήτημα και να χρησιμοποιεί φρασεολογία για τις γυναίκες, για τις παρένθετες μητέρες, η οποία δεν τον τιμά. Όλη αυτή η στάση του δείχνει μια μικροπρέπεια, κατά τη γνώμη μου.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Αναφέρεστε στη δήλωση που είχατε κάνει στη συνέντευξη του συναδέλφου, του κ. Σταύρου Θεοδωράκη, για να καταλαβαίνουν και οι τηλεθεατές μας τι λέμε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το ότι εργαλειοποιεί το όνομά μου για να προωθήσει την πρόταση που θέλει να φέρει στο ακροδεξιό του εσωκομματικό ακροατήριο, εάν τον βοηθάει, με χαρά να με εργαλειοποιήσει όπως θέλει. Απλά δείχνει μια μικροπρέπεια. Και πρέπει να καταλάβει το εξής: ό,τι έχω πει στο ζήτημα αυτό δεν είναι εγωιστικό, είναι αλτρουιστικό. Εγώ θέλω ο συμπολίτης μου, οι χιλιάδες οικογένειες οι οποίες βασίζονται σε μια αλλαγή σε αυτό το Δίκαιο, θέλω οι συμπολίτες μου να μπορούν να είναι πιο ευτυχισμένοι, να μπορούν να είναι πιο χαρούμενοι στη χώρα τους. Αυτό θέλω. Δεν είναι εγωιστικό αυτό το οποίο κάνω, αυτό το οποίο έχω πει. Ό,τι έχουμε κάνει στα κοινωνικά δικαιώματα, ό,τι κάνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, η ανεξαρτησία του κόμματος μας, οι προτάσεις που βάζουμε μπροστά είναι για το καλό της κοινωνίας.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή αναφερθήκατε και στο προσωπικό σας παράδειγμα και επειδή ο νόμος αυτός, εφόσον ψηφιστεί όπως τον φέρνει η κυβέρνηση, δεν θα δίνει στα ομόφυλα ζευγάρια τη δυνατότητα της αναπαραγωγής, της παρένθετης μητέρας. Κάτι το οποίο εσείς είχατε πει ότι θα σας ενδιέφερε με τον σύντροφό σας, το κοινό γενετικό υλικό. Αυτό για εσάς και ενδεχομένως και για άλλους ανθρώπους σας προβληματίζει; Σας κάνει να σκέφτεστε το θέμα της υιοθεσίας; Σας κάνει να σκέφτεστε το θέμα του εξωτερικού; Διότι πολλοί συμπολίτες μας θα αντιμετωπίσουν αυτά τα διλήμματα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η ιστορία θα κρίνει την κοινωνική πρόοδο και δεν θα αναφερθώ παραπάνω σε αυτό το θέμα. Θα σας πω όμως ότι στο ζήτημα της υιοθεσίας, της τεκνοθεσίας υπάρχουν γραφειοκρατικές και νομικές αγκυλώσεις, που πρέπει να λυθούν και πάνω σε αυτές έχω ζητήσει από την κοινοβουλευτική μου ομάδα να αρχίσει ήδη επεξεργασία έτσι ώστε να μπορεί το πλαίσιο να γίνει πιο εύκολο και πιο γρήγορο και για τα ετερόφυλα και για τα ομόφυλα ζευγάρια από εδώ και πέρα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Αλήθεια είναι αυτό, υπάρχει πολύ μεγάλη γραφειοκρατία στη χώρα μας στο θέμα της υιοθεσίας.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και θέλω να ξέρουν όλοι όσοι μας παρακολουθούν ότι αυτό το νομοσχέδιο, όταν είναι να έρθει στη Βουλή, θα περάσει χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Μάλιστα. Για εσάς προσωπικά θα σημάνει κάτι αυτό το νομοσχέδιο;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Έχω πει πολλές φορές ότι πλέον δεν είμαι απλά ο Στέφανος. Είμαι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκπροσωπώ μια μερίδα προοδευτικού κόσμου, που ελπίζει σε μεγάλες αλλαγές και στη δομή της οικονομίας, στην οποία χρειαζόμαστε ένα παρεμβατικό αποδοτικό κράτος, και στα δικαιώματα και σε πολλά άλλα θέματα.

Δεν είναι εγωιστικό αυτό το οποίο θέλω. Δεν είναι. Τουλάχιστον εύχομαι να έχω συμβάλει λίγο στην ορατότητα και να μπορέσουμε να δούμε οικογένειες στην Ελλάδα οι οποίες να αγκαλιάσουν τα παιδιά τους χωρίς ενδοιασμούς. Διότι όντως η αγάπη κάνει την οικογένεια.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Έχουμε δει την Εκκλησία να τοποθετείται με ορισμένους εκπροσώπους της αρνητικά γι` αυτό το νομοσχέδιο. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ότι «θα περιμένω να το δω προκειμένου να απαντήσω». Εσείς πρόσφατα είχατε μια συνάντηση με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, κράτησε και πολύ μάλιστα η συνομιλία σας…

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τη δεύτερή μου, μάλιστα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Έτυχε να συζητήσετε καθόλου αυτό το θέμα;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Συζητήθηκε, δεν θα σας πω σε τι βαθμό συζητήθηκε, αλλά θα σας πω ότι η ζεστασιά με την οποία με αγκάλιασε και ο ίδιος και το Πατριαρχείο λέει πολλά, νομίζω, για τη στάση τους. Και νομίζω ότι η Εκκλησία πρέπει να έχει ρόλο στην κοινωνία από εδώ και πέρα. Προφανώς υπάρχουν αλλαγές τεχνολογικές, παγκοσμιοποίησης, που θέτουν το δόγμα μας, το ελληνορθόδοξο δόγμα μας, σε μερικά ζητήματα απέναντι στην κοινωνική πρόοδο, αλλά δεν είναι αναγκαστικά αυτό μια στατική σχέση. Άρα ελπίζω να μπορέσουμε να προωθήσουμε την Εκκλησία σε έναν τρόπο με τον οποίο βελτιώνεται η συμπεριφορά και η αλληλεγγύη μεταξύ των συμπολιτών μας.

Και θα ήθελα, όσον αφορά στον Παναγιότατο, πολύ να τον συνοδεύσω στην Ίμβρο που θα επισκεφθεί την άνοιξη, τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής του και ο ίδιος ο Παναγιότατος χάρηκε πάρα πολύ όταν του το εξέφρασα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Άρα καταλαβαίνω ότι δεν τον είδατε ιδιαίτερα αρνητικό πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω το περιεχόμενο, αλλά νομίζω ότι η στάση τους όλο του Πατριαρχείου απέναντί μου στη συγκεκριμένη επίσκεψη λέει από μόνη της αρκετά.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ήταν θετική. Θέλω να ρωτήσω κάτι που αφορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα ομόφυλα ζευγάρια και προκάλεσε πολύ συζήτηση: είναι το «γονέας ένα και γονέας δύο». Θα ήθελα να μου το εξηγήσετε λίγο αυτό γιατί σε πολύ κόσμο λίγο κλωτσάει αυτή η ορολογία.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Νομίζω ότι και ο πρωθυπουργός, ο οποίος τώρα εγκολπώνεται τη νοοτροπία του κ. Σαμαρά για να δαιμονοποιήσει λέξεις, αυτό μόνο ελαφρότητα δείχνει. Η ουσία ποια είναι; Μπορεί μια οικογένεια να είναι πιο χαρούμενη; Μπορεί ο συμπολίτης μας να είναι πιο χαρούμενος;

Έχει δίκιο ο πρωθυπουργός σε δυο πράγματα. Πρώτον ότι δεν παίρνουμε κάτι από κάποιον να το δώσουμε σε κάποιον άλλο. Αυτό είναι κάτι σημαντικό. Το είπε σωστά αυτό. Το δεύτερο το οποίο είπε αφορά στον κ. Ανδρουλάκη, ότι δεν πρόκειται να δέσει τα κορδόνια του. Θέλω να σας πω ότι αν η στάση του πρωθυπουργού είναι μια στάση πολιτικής δειλίας σε σχέση με την αποχή του κόμματος του, η στάση του κ. Ανδρουλάκη είναι μια στάση πολιτικής εκμετάλλευσης. Δηλαδή είναι δυνατόν ο πρόεδρος ενός κόμματος -και δη προοδευτικού κόμματος- να βασίζεται στην ψήφο του κ. Πλεύρη και του κ. Βορίδη για να αποφασίσει ο ίδιος τι θα κάνει σε ζήτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων; Είναι άκρως καιροσκοπικό αυτό. Και να είστε σίγουρη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν θα σκεφτόταν έτσι για ένα τέτοιο ζήτημα. Ποτέ.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Επιμένω, γιατί καταλαβαίνετε κι εσείς ότι είναι λίγο περίεργο και πολλοί αναρωτιούνται «μα γιατί ένα παιδί να μεγαλώνει με μια άποψη γονέας ένα, γονέας δύο, να φύγει από το λεξιλόγιό του η λέξη «μπαμπάς», η λέξη «μαμά»;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κανείς δεν λέει τέτοιο πράγμα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Γι` αυτό θέλω λίγο να μας το εξηγήσετε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κανείς δεν λέει τέτοιο πράγμα. Κανείς. Εάν μια ταυτότητα λέει «όνομα πατέρα» και «όνομα μητέρα», είτε λέει «γονέας ένα» ή «γονέας δύο», αυτό είναι απλά ένα λεκτικό ζήτημα. Το θέμα είναι να υπάρχει αγάπη στην οικογένεια. Μη διυλίζουμε τον κώνωπα.