Breaking News

Η σκοτεινή ιστορία πίσω από το τραγούδι «I Don’t Like Mondays» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το «I Don’t Like Mondays» είναι ένα διαχρονικό τραγούδι των Boomtown Rats, που είναι ένα ιρλανδικό συγκρότημα του βρετανικού «νέου κύματος» (new wave). Πίσω από το τραγούδι «κρύβεται» ένα αιματηρό περιστατικό, που εξελίχθηκε σαν σήμερα, στις 29 Ιανουαρίου 1979.

Το τραγούδι γράφτηκε από τον Bob Geldof, με αφορμή ένα αιματηρό περιστατικό στο Δημοτικό Σχολείο του Κλίβελαντ,  τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 1979.

Σύμφωνα με τον Geldof, έγραψε το τραγούδι, αφού πληροφορήθηκε την είδηση από το τέλεξ ενός ραδιοφωνικού σταθμού του πανεπιστημίου της Georgia.

Η 16χρονη Brenda Ann Spencer άρχισε να πυροβολεί από το μπαλκόνι του σπιτιού της κατά των εισερχομένων στο Δημοτικό Σχολείο Grover Cleveland, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

Η 16χρονη σκότωσε δύο ενήλικες (το διευθυντή κι έναν σχολικό φύλακα), ενώ τραυμάτισε οκτώ μαθητές και έναν αστυνομικό. Η Spencer δεν έδειξε τύψεις για το έγκλημά της. Η εξήγησή της για τις πράξεις της ήταν: «Δεν μου αρέσουν οι Δευτέρες (I Don’t Like Mondays). Αυτές "ζωντανεύουν" τη μέρα».

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Bob Geldof έγραψε το τραγούδι «I Don’t Like Mondays», το οποίο κυκλοφόρησε στις 21 Ιουλίου 1979, ως το βασικό σινγκλ από το τρίτο άλμπουμ του συγκροτήματος, το «The Fine Art of Surfacing».

Η οικογένεια της Spencer προσπάθησε να αποτρέψει την κυκλοφορία του στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν τα κατάφερε.

Τα επόμενα χρόνια, ο Geldof δήλωσε ότι μετάνιωσε που έγραψε το τραγούδι, επειδή «έκανε διάσημη τη Brenda Spencer».

Σύμφωνα με τη wikipedia, το 2019 ο Bob Geldof και ο Johnnie Fingers κατέληξαν σε συμφωνία, καθώς υπήρχε διαμάχη σχετικά με το ποιος έγραψε το τραγούδι. Τελικά αναγνωρίστηκε ότι είχε συμμετοχή και ο Fingers και ακολούθησε οικονομικός διακανονισμός.

Το τραγούδι ήταν Νο 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο για τέσσερις εβδομάδες το καλοκαίρι του 1979. Ωστόσο στις ΗΠΑ είχε μικρότερη επιτυχία, φτάνοντας στο Νο 73 του Billboard Hot 100. Το 1994, το τραγούδι επανακυκλοφόρησε και έφτασε στο Νο 38 στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Να σημειωθεί ότι η Brenda Spencer είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, με την πιθανότητα αποφυλάκισης μετά από 25 χρόνια. Ωστόσο, παραμένει ακόμα στη φυλακή.

Με πληροφορίες από: wikipedia