Breaking News

Αποφυλακίστηκε ο Oscar Pistorius (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο πρώην παραολυμπιονίκης Oscar Pistorius αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους από φυλακή της Νότιας Αφρικής, σχεδόν 11 χρόνια μετά τη δολοφονία της συντρόφου του, Reeva Steenkamp.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, οι τοπικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο Oscar Pistorius βρισκόταν «στο σπίτι» το πρωί της Παρασκευής (5/1), έχοντας εκτίσει στη φυλακή οκτώμισι χρόνια της ποινής του, που ήταν 13 χρόνια και πέντε μήνες.

Η μητέρα της Reeva Steenkamp είπε ότι αποδέχτηκε την απόφαση της αποφυλάκισής του, τονίζοντας ότι η οικογένειά της είναι αυτή που «εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης».

«Υπήρξε δικαιοσύνη για τη Reeva; Έχει τιμωρηθεί επαρκώς ο Oscar; Ποτέ δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη αν το αγαπημένο σου πρόσωπο δεν μπορεί να επιστρέψει και κανένας χρόνος έκτισης ποινής δε θα φέρει πίσω τη Reeva. Εμείς που μένουμε πίσω, είμαστε αυτοί που εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο 37χρονος Νοτιοαφρικανός διπλά ακρωτηριασμένος πρώην αθλητής του στίβου θα βρίσκεται περιορισμένος στην πολυτελή έπαυλη του θείου του, Arnold Pistorius, σε ένα πλούσιο προάστιο της Pretoria, όπου έμεινε κατά τη διάρκεια της δίκης του.

Η ποινή του θα λήξει στις 5 Δεκεμβρίου 2029. Ο Pistorius δε θα φορέσει ηλεκτρονικό βραχιολάκι παρακολούθησης, καθώς αυτό δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας αποφυλάκισης υπό όρους στη Νότια Αφρική.

Οι όροι που του επιβλήθηκαν είναι να παρακολουθεί μαθήματα διαχείρισης θυμού και προγράμματα κατά της έμφυληs βiας, όπως και να εκτελεί κοινωφελή εργασία. Επίσης, του απαγορεύεται να πίνει αλκoόλ,  ενώ δεν του επιτρέπεται να μιλήσει στα ΜΜΕ.


Ο Oscar Pistorius είχε κατηγορηθεί ότι πυροβόλησε τέσσερις φορές τον Φεβρουάριο του 2013 τη σύντροφό του, Reeva Steenkamp, τη στιγμή που εκείνη ήταν κλειδωμένη στο μπάνιο του σπιτιού του, στην Pretoria. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι την είχε μπερδέψει με διαρρήκτη.
 
Το καλοκαίρι του 2016, ο Pistorius είχε καταδικαστεί σε 6 χρόνια φυλάκισης. Είχε προηγηθεί η αρχική καταδίκη 5 ετών φυλάκισης το 2014, η οποία το φθινόπωρο του 2015 είχε μετατραπεί σε κατ' οίκον περιορισμό.

Στο Ανώτατο Εφετείο οι εισαγγελείς είχαν τονίσει ότι η εξαετής ποινή που του επιβλήθηκε είναι «σοκαριστικά ελαφριά», ζητώντας να τιμωρηθεί με 15 χρόνια φυλάκισης.

Τον Νοέμβριο του 2017, η ποινή του αυξήθηκε. Τελικά καταδικάστηκε σε 13 χρόνια και πέντε μήνες φυλάκιση.