Breaking News

Antony Blinken: «Πολύ υψηλός ο απολογισμός των αμάχων θυμάτων στη Γάζα» (videos+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken δήλωσε χθες (9/1), σε συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ, ότι το κόστος του πολέμου για τους αμάχους της Γάζας είναι «πολύ υψηλό».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, o κ. Blinken είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να αφαιρέσει τα εμπόδια, ώστε να επιτραπεί περισσότερη ουσιαστική βοήθεια στη Γάζα.

Ωστόσο, τόνισε ότι το Ισραήλ αντιμετώπισε μια τεράστια πρόκληση στην καταπολέμηση ενός εχθρού, της Χαμάς, που είχε ενσωματωθεί στον άμαχο πληθυσμό.

Ο κ. Blinken μίλησε μετά από συνάντηση με Ισραηλινούς ηγέτες στο τέταρτο ταξίδι του στη χώρα από την έναρξη του πολέμου.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Αμερικής είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ ότι οι ηγέτες στην περιοχή συμμερίζονται τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τη «δυστυχισμένη ανθρωπιστική κατάσταση» στο έδαφος.

Πρόσθεσε, όμως, ότι άκουσε ένα νέο και ηχηρό μήνυμα από τους γείτονες του Ισραήλ τις τελευταίες τρεις ημέρες.

«Είναι πρόθυμοι όχι μόνο να ζήσουν με το Ισραήλ, αλλά να ενσωματωθούν στην περιοχή με τρόπο που να τους κάνει όλους ασφαλείς, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ», είπε χαρακτηριστικά.


Όπως φαίνεται, οι συζητήσεις για διπλωματική ομαλοποίηση με το Ισραήλ - που εκτροχιάστηκε από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου - είναι στο τραπέζι.

Ο Antony Blinken τόνισε ότι αυτό θα απαιτούσε ορισμένες σκληρές αποφάσεις και σκληρές επιλογές, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η συμφωνία του Ισραήλ σε μια «σαφή οδό για την πραγμάτωση των παλαιστινιακών πολιτικών δικαιωμάτων και ένα παλαιστινιακό κράτος», το οποίο - όπως είπε - είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη ειρήνη...


Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu έχει εκφράσει προηγουμένως τη σθεναρή του αντίθεση σε ένα τέτοιο κράτος, επικαλούμενος ανησυχίες για την ασφάλεια.

Όταν ρωτήθηκε για το εάν υπάρχουν αποδείξεις ότι το Ισραήλ αποκλιμακώνει τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Γάζα, ο κ. Blinken απάντησε ότι κανείς στην περιοχή - συμπεριλαμβανομένων των Ισραηλινών - δεν ήθελε να κλιμακωθεί η σύγκρουση.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Χεζμπολάχ, μια οργάνωση με έδρα τον Λίβανο που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ, έχει αυξήσει τις εκτοξεύσεις ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ.

Οι αντάρτες Houthi της Υεμένης έχουν επίσης επιτεθεί στην εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς δρόμους του κόσμου.

Ο Antony Blinken ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για τον ΟΗΕ. να διεξαγάγει μια «αποστολή αξιολόγησης», που θα ήταν το πρώτο βήμα για να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στις περιοχές της βόρειας Γάζας που έχουν καταστραφεί από την ισραηλινή επίθεση.

Ωστόσο - αν υπάρξει εξέλιξη -, διευκρίνισε ότι η επιστροφή τους δεν θα γινόταν «εν μία νυκτί», καθώς πρέπει να γίνουν πάρα πολλά για να καθαριστεί η περιοχή από πυρομαχικά και παγίδες που δεν έχουν εκραγεί, όπως και να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν υποδομές υποστήριξης.

Ο κ. Blinken είπε, επίσης, ότι οι νοτιοαφρικανικοί ισχυρισμοί πως το Ισραήλ διέπραξε γεvoκτονία - που κατατέθηκαν στο Διεθνές Δικαστήριο - ήταν «ανάξιοι».

«Ο καθημερινός φόρος, όμως, για τους αμάχους στη Γάζα, ιδιαίτερα για τα παιδιά, είναι πολύ υψηλός», πρόσθεσε.

Ακόμη, ανέφερε στοιχεία του ΟΗΕ ότι το 90% του πληθυσμού συνέχισε να αντιμετωπίζει σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, προσθέτοντας: «Για τα παιδιά, οι επιπτώσεις μακρών περιόδων χωρίς επαρκή τροφή μπορεί να έχουν δια βίου συνέπειες».

«Περισσότερο φαγητό, περισσότερο νερό, περισσότερα φάρμακα και άλλα βασικά αγαθά πρέπει να μπουν στη Γάζα. Και μετά, μόλις μπουν στη Γάζα, πρέπει να φτάσουν πιο αποτελεσματικά στους ανθρώπους που τα χρειάζονται», κατέληξε ο Antony Blinken.