Breaking News

Παύλος Μαρινάκης: Γιατί συμφέρει το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Για τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μαρινάκη, είχαμε πριν μία συζήτηση. Πάμε λίγο να μας λύσετε. Είχε έρθει ο κ. Ραυτόπουλος εδώ με το χρωματολόγιο να καταλάβουμε τι γίνεται με αυτά τα περίφημα τιμολόγια ρεύματος. Κι εγώ θέλω για να μην μπούμε πάλι στο μπλε, κίτρινο, κόκκινο, πράσινο αν μπορείτε να μας δώσετε μια ξεκάθαρη απάντηση στο τι συμφέρει τα νοικοκυριά που μας βλέπουν αυτή τη στιγμή να επιλέξουν. Δηλαδή, εκείνος ο νοικοκύρης ο οποίος θέλει να έχει ένα σταθερό οικονομικό και οικογενειακό προγραμματισμό, να έχει ένα σταθερό πλαίσιο και να μην κάθεται να παρακολουθεί το Χρηματιστήριο της ενέργειας κάθε μήνα, τι πρέπει να επιλέξει; Σας το ρωτώ με απόγνωση, γιατί έχουμε χάσει την μπάλα.  

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, να πούμε κι είναι πολύ σημαντικό αυτό, επειδή άκουγα τη συζήτηση που κάνατε πριν με πολύ ενδιαφέρον, ότι αυτό συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ευρωπαϊκή οδηγία αυτό που εφαρμόζεται. Το ένα, γιατί ρωτήσατε αν συμβαίνει κάπου αλλού. Το δεύτερο που θέλω να πω -θα καταλάβετε και για τα χρώματα- ότι μιλάμε για τέσσερα χρώματα: μπλε, κίτρινο, πορτοκαλί και πράσινο. Τα τρία χρώματα: το μπλε, το κίτρινο και το πορτοκαλί είναι ήδη τιμολογίων που προϋπήρχαν. Δηλαδή, δεν είναι ότι φέραμε τέσσερα χρώματα τιμολογίων. Γκρουπάραμε τριάντα διαφορετικά είδη τιμολογίων σε τρία, άρα απλοποιείται η διαδικασία. Πολύ απλά για να καταλάβουν οι τηλεθεατές πριν πάω στο σημαντικό, που είναι το πράσινο, που είναι αυτό το οποίο είναι το καινούριο.

Το μπλε είναι σταθερό. Τι σημαίνει σταθερό; Για ένα – δύο χρόνια όσα υπογράψεις με τον προμηθευτή, έχεις την ίδια τιμή. Σταθερό τιμολόγιο. Όφελος; Η σταθερότητα, όχι διακυμάνσεις, ενδεχομένως με μία παραπάνω χρέωση. Κίτρινο τι είναι; Το κίτρινο είναι κυμαινόμενο. Δηλαδή, δεν είναι σταθερό. Μπορεί να αλλάζει, αλλά με ρητή την χρονική στιγμή της αλλαγής, δηλαδή είτε πριν, είτε μετά η χρέωση. Και το πορτοκαλί είναι το δυναμικό. Είναι για τους έξυπνους μετρητές, όπως είπατε πριν πολύ σωστά, όπου αυτή η αλλαγή είναι πολύ πιο δυναμική. Μπορεί να γίνεται, δηλαδή, σε μικρότερα χρονικά διαστήματα.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, από αυτά τα τρία τι αποκλείετε; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό. Λέμε το σταθερό επιτόκιο έχει άνοδο και κάθοδο.  

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Το μπλε είναι ίδιο εφόσον υπογράψεις κάτι για όσο είναι η σύμβαση. Δηλαδή, για έναν χρόνο; Αυτό είναι.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, προσέξτε όμως, αν πέσει η τιμή εγώ θα πληρώνω εκείνη την τιμή που είχα καθορίσει. Είναι σαν το σταθερό επιτόκιο του δανείου της τράπεζας. Ξέρετε γιατί σας το λέω, κ. Εκπρόσωπε; Γιατί παίρνω ένα δάνειο από την τράπεζα με σταθερό επιτόκιο και την «πατάω», γιατί, ενώ πέφτουν τα επιτόκια, εγώ παραμένω να πληρώνω υψηλό επιτόκιο.  

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα, επιλέγοντας το μπλε, το οποίο, δηλαδή, προϋπήρχε, μπορούσες να επιλέξεις να έχεις σταθερή χρέωση, κερδίζεις γιατί δεν έχεις το ρίσκο αν ανέβουν οι τιμές να ανέβει η χρέωσή σου. Αν πέσουν, όμως, δεν πληρώνεις λιγότερα. Αυτό προϋπήρχε. Υπήρχε η σταθερή χρέωση, απλά τώρα την κατηγοριοποιούμε, όλα τα επιμέρους που είναι σταθερά, στο μπλε. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πορτοκαλί το πετάμε, γιατί πρέπει να έχω «έξυπνο» μετρητή. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θέλει «έξυπνο» μετρητή. Είναι μια ειδική κατηγορία και το κίτρινο είναι το αντίθετο από το μπλε, αυτό που λέτε. Είναι κυμαινόμενο. Αν ανέβουν οι τιμές, πληρώνεις περισσότερο – πάντοτε είναι ο αστερίσκος των στηρίξεων της κυβέρνησης κ.λπ., αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Αν πέσουν, όμως, οι τιμές στο κίτρινο, πληρώνεις λιγότερο. Έχει να κάνει με το χρηματιστήριο της ενέργειας. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έρχονται, λοιπόν, οι πάροχοι και λένε, το κίτρινο Παπαδάκη, το κίτρινο Μαρινάκη σε συμφέρει και Αναστασοπούλου… Και έρχεται ο υπουργός και λέει, είναι παραπλανητική η διαφήμιση αυτή… 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γι’ αυτό και η ΡΑΕ έχει επιληφθεί κι επίκεινται τ’ αποτελέσματά της και τα πορίσματά της. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, που πάω; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάμε, τώρα, λοιπόν. Τι κάνει η κυβέρνηση, από εδώ και πέρα έγκειται η διαφορά. Το παραπάνω, μέχρι τώρα αυτά υπήρχαν. Φέρνει το πράσινο τιμολόγιο. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πληρώνουμε λιγότερα με το πράσινο; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τι είναι, λοιπόν, το πράσινο τιμολόγιο; Στο πράσινο τιμολόγιο, κατ’ αρχάς, κατατασσόμαστε αυτόματα. Γιατί είναι σημαντικό;  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πράσινο συμφέρει; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί συμφέρει το πράσινο. Πάντοτε στον μέσο καταναλωτή, γιατί υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν το δυναμικό· γιατί το πράσινο τιμολόγιο έχει χαμηλότερο πάγιο και δίνεται η δυνατότητα προαιρετικά στον καταναλωτή με έναν εύκολο τρόπο, δηλαδή με ένα link που υπάρχει, όταν σου έρχεται ο λογαριασμός να συγκρίνεις τις τιμές μήνα – μήνα, αν θέλει να το κάνει, και αν δει ότι ένας άλλος προμηθευτής είναι φθηνότερος, τον πρώτο μήνα, τον δεύτερο μήνα, τον τρίτο μήνα, τον έκτο μήνα, να το αλλάζει αυτομάτως. Τι σημαντικό έχει το πράσινο; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω πέναλτι;  

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Πρώτον χαμηλότερο πάγιο και δεύτερον ανταγωνισμό, ίσως και γι’ αυτό έχει δημιουργηθεί από τους προμηθευτές αυτή η σύγχυση. Άρα, είναι υποχρεωμένοι ν’ αναρτούνε τις τιμές τους, να ξέρει ο καταναλωτής ποιος είναι πιο ακριβός, ποιος είναι πιο φθηνός. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, ο ανταγωνισμός θα λειτουργήσει υπέρ του καταναλωτή. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ε, βέβαια. Άρα, εμείς φέρνουμε ένα τέταρτο τιμολόγιο, δεν μπερδεύουμε, το απλοποιούμε, το οποίο δίνει δύναμη στον καταναλωτή για να έχει χαμηλότερο ρεύμα, γιατί θα μπορεί να συγκρίνει, αφού θα έχει και χαμηλότερο πάγιο, ποιος είναι ο ακριβότερος και ποιος είναι ο φθηνότερος.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, η επιλογή που προτάσσετε για το νοικοκυριό, που το μέσο νοικοκυριό καταναλώνει 300 – 400 κιλοβατώρες το μήνα, είναι το πράσινο τιμολόγιο; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς. Εμείς τι λέμε; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, είναι η απάντηση; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα γιατί το λέμε; Γιατί οι πράξεις είναι πιο σημαντικές από τα λόγια. Κατατάσσοντας τους καταναλωτές, αν δεν επιλέξουν οι ίδιοι κάτι άλλο, όλους στο πράσινο, τους λέμε ότι αυτό είναι το πιο συμφέρον. Γιατί; Γιατί δεν θέλουμε να τους μπερδέψουμε. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάπως το ξεκαθαρίσατε. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν  κάποιος, όμως, θέλει να μπει στη διαδικασία, να πάρει ένα ρίσκο, εμείς δεν μπορούμε να πνίξουμε την αγορά. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, το πράσινο ―κύριε Μαρινάκη, μισό λεπτό τώρα, που είμαστε σε καλό δρόμο― άρα, το πράσινο σε συμφέρει· στην περίπτωση, όμως, που θες να πάρεις ένα ρίσκο, να πας σε μία άλλη επιλογή ή είσαι επιχείρηση ή έχεις έξυπνο μετρητή, δες και τα άλλα. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και αν δεν θες να μπεις καθόλου σε αυτήν τη διαδικασία ή πας στο πράσινο και δεν αλλάζεις, ή πας στο μπλε, κάνεις μία σταθερή σύμβαση για ένα χρόνο, δύο χρόνια και ξανά το βλέπεις σε δύο χρόνια. Αυτό είναι. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί αργήσατε τόσο πολύ να μας το εξηγήσετε, όμως, κύριε Μαρινάκη και μας έχετε μπερδέψει; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό λέγαμε από την αρχή, τα ίδια ακριβώς τα είπα πριν λίγες ημέρες στο briefing, αλλά όχι με τέτοια δυνατότητα κουβέντας και ζωντανής συζήτησης, προφανώς. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η σύγκριση, όπως μας είπατε, μεταξύ των παρόχων είναι εύκολη, αλλά θα πρέπει να την παρακολουθώ. Δηλαδή, γιατί τον άλλο μήνα μπορεί να είναι πολύ καλύτερη η άλλη εταιρεία και όχι αυτή η εταιρεία και πάει λέγοντας. Αυτό δεν πρέπει να κάνω; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε, η σύγκριση δεν είναι υποχρεωτική, δεν σημαίνει ότι αν έχεις το πράσινο, θα πρέπει να μπαίνεις κάθε μήνα, να βλέπεις και να επιλέγεις. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάθε δυο μήνες σας λέω. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είσαι σ’ έναν πάροχο. Έχεις τη δυνατότητα, όταν σου έρχεται ο λογαριασμός, είτε στο χαρτί να βλέπεις ένα σχετικό απόσπασμα που μπορείς να μπεις εκεί, μέσω προφανώς και QR–Code, και να βλέπεις τις τιμές, αν θες, και ν’ αλλάξεις, ή αλλιώς μένεις στον ίδιο πάροχο, ή στον ηλεκτρονικό λογαριασμό που σου έρχεται, υπάρχει ένα link, το οποίο θα το πατάς και θα βλέπεις: ν’ αλλάξω τον επόμενο μήνα; Αν θέλω. Αν δεν θες, μένεις.. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα μπορούσε να υπάρχει μία χαμηλή τιμή με όλους τους παρόχους, και να λέγαμε, ξέρετε κάτι, η χαμηλότερη τιμή είναι τόσο, Χ ποσό. Και από κει και πέρα, υπάρχουν και ειδικά προγράμματα ανά εταιρεία. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα πρακτικά, αυτό συμβαίνει. Υπάρχει μια χαμηλή τιμή… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για όλους; Δεν θα είναι η ίδια. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό· υπάρχει το χρηματιστήριο της ενέργειας, πρώτον, που ανεβάζει ή κατεβάζει τις τιμές της χονδρικής. Αυτό δεν μπορείς να το επηρεάσεις, ως κράτος. Εσύ, τι μπορείς να κάνεις; Εσύ μπορείς ν’ αυξήσεις τον ανταγωνισμό, να επεμβαίνεις με τις Ρυθμιστικές Αρχές, όταν αυτός ο ανταγωνισμός ξεφεύγει των ορίων, να εξασφαλίζεις χαμηλότερα προγράμματα και, κάτι το οποίο δεν το έχουμε πει όλη αυτή την ώρα, το έχουμε πει πολλές φορές, όταν βλέπεις ότι έχουμε υπέρμετρες αυξήσεις, για τις οποίες προφανώς δεν ευθύνονται οι καταναλωτές, να έρθεις και να τους στηρίζεις. Έχουμε δώσει πάνω από 13 δισεκατομμύρια για την στήριξη των πολιτών στο ρεύμα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρότεινε κάτι πολύ ενδιαφέρον ο κ. Ραυτόπουλος (πρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών) και θέλουμε να μας πείτε εάν είναι εφαρμόσιμο. Λέει, γιατί η Κυβέρνηση, έχοντας αυτά τα χρώματα στα τιμολόγια, δεν αποφάσισε να γίνεται όλο αυτό αυτοματοποιημένα; Δηλαδή, κάθε μήνα ανάλογα με το πού είναι οι τιμές και ποιο είναι το πιο συμφέρον για τον καταναλωτή, να πέφτει στον τάδε πάροχο ή στον άλλο πάροχο. Γίνεται αυτό; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν μπορεί η Κυβέρνηση, το Κράτος, να επιλέγει αυτόματα κάτι το οποίο για κάποιον που είναι για προσωπική του επιλογή. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί είναι συμβόλαιο καταναλωτή-εταιρείας, λέτε.  

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βέβαια. Δεν μπορώ εγώ να έρθω ως Κράτος, ο Υπουργός, ο Σκυλακάκης, ο οποιοσδήποτε και να πει. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έρθει η Επιτροπή Ανταγωνισμού μετά και θα πει ότι παραβιάζεις… 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βέβαια. Ότι έρχεται το Κράτος και λέει πήγαινε στον Άλφα ή στον Βήτα. Η επιλογή του καταναλωτή για τον προμηθευτή του είναι μια προσωπική επιλογή, που πρέπει να έχει την υπογραφή, τη συναίνεσή του.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε τι θέλουμε να αποφύγουμε; Να μην βάζουμε τον κόσμο στη διαδικασία κάθε μήνα να έχει «τι να κάνω, να πάω εδώ, να πάω εκεί. Κίτρινο, κόκκινο, πορτοκαλί;». 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα, δεν θα το έχει. Δεν θα το έχει αυτό. Αυτό λέμε. Του δίνουμε τη δυνατότητα, αν θέλει, να κάνει δυο επιλογές. Η μία είναι να επιλέξει χρώμα, αν θέλει. Αν δεν την κάνει, μένει στο πράσινο. Τι να κάνουμε. Εμείς που είμαστε Ολυμπιακοί θα επιλέξουμε το πράσινο.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λάθος σας.  

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επιλέγουμε το πράσινο, είμαστε Ολυμπιακοί.