Breaking News

Πέθανε η βραβευμένη ποιήτρια Μαρία Λαϊνά (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών η βραβευμένη Ελληνίδα ποιήτρια Μαρία Λαϊνά. Τη θλιβερή είδηση γνωστοποίησε ο εκδοτικός οίκος Πατάκη.

Η Μαρία Λαϊνά πέθανε χθες, Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου, στις 16:30 το απόγευμα, στον τέταρτο όροφο του νοσοκομείου «Μητέρα», μετά από νοσηλεία λίγων εβδομάδων.

Λίγους μήνες πριν, το καλοκαίρι του 2023, η κορυφαία ποιήτρια είχε τιμηθεί με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Γραμμάτων.


Η Μαρία Λαϊνά γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά δεν άσκησε ποτέ δικηγορία. Αντ' αυτού εργάστηκε ως μεταφράστρια, κριτικός έργων τέχνης, σεναριογράφος, καθηγήτρια Ελληνικών και ραδιοφωνικός παραγωγός. 

Η Μαρία Λαϊνά ανήκε στην αποκαλούμενη Γενιά του '70, που είναι λογοτεχνικός όρος που αναφέρεται στους Έλληνες συγγραφείς που ξεκίνησαν να δημοσιεύουν τα έργα τους κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, και ειδικότερα προς το τέλος της επταετούς στρατιωτικής δικτατορίας και τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Της απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή της "Ρόδινος φόβος" το 1993 και το Βραβείο Καβάφη, μαζί με τον Γιώργο Μαρκόπουλο το 1996. Το 1998, βραβεύθηκε με το Βραβείο Μαρία Κάλλας του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Το καλοκαίρι του 2023, είχε τιμηθεί με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Γραμμάτων.

Η ποίηση της μεταφράστηκε στα Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά. Επιλογή ποιημάτων της Λαϊνά μεταφράσθηκε στην αγγλική από την Αμερικανίδα καθηγήτρια Sarah McCann και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ το 2017.

Με πληροφορίες από: wikipedia