Breaking News

Μάκης Δελαπόρτας: «Η Έλλη Λαμπέτη είχε μια δραματική ζωή» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Στην εκπομπή «Στούντιο 4» ήταν καλεσμένος ο Μάκης Δελαπόρτας, ο οποίος αναφέρθηκε στην αείμνηστη ηθοποιό Έλλη Λαμπέτη. Συγκεκριμένα, είπε στη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο:

«Υπήρχαν ζωές που με συγκίνησαν πραγματικά. Θυμάμαι ότι έκλαιγα όταν έγραφα για την Έλλη Λαμπέτη, γιατί είχε μία δραματική ζωή, ειδικά με το θέμα του καρκίνου. Συγκλονίστηκα γιατί δεν τα ήξερα όλα αυτά και έπρεπε να τα γράψω με έναν τρόπο που να μην "αγριευτεί" ο κόσμος. 

Κάθε χρόνο πέθαινε και μία αδερφή της από καρκίνο στο στήθoς. Τότε ήταν παντρεμένη με έναν Αμερικανό σκηνοθέτη (συγγραφέα) και αποφάσισε να πάει στην Αμερική να βρει έναν γιατρό, ο οποίος της είπε "Θα κόψετε και τα δύο στήθη για να το προλάβετε, γιατί έχετε αυτό το ιστορικό".

Αποφάσισε να το κάνει και την επόμενη μέρα το βράδυ ο γιατρός πέθανε από ανακοπή. Δεν έκανε την επέμβαση, το άφησε και σε έναν χρόνο της ήρθε ο καρκίνος.

Όλα αυτά ήταν πολύ δραματικά. Η Έλλη Λαμπέτη - που δεν τη γνώρισα - ήταν ένα ευαίσθητο πλάσμα».


Να σημειωθεί ότι η προσωπική ζωή της Έλλης Λαμπέτη σημαδεύτηκε από δύο γάμους (με τον Μάριο Πλωρίτη το 1950 και με τον Αμερικανό Συγγραφέα Φρέντερικ Γουέικμαν το 1959, μετά το χωρισμό της με τον Χορν), δυο - τρία φλογεpά ειδύλλια και ένα παιδί που λάτρεψε, ανάθρεψε και που ποτέ δεν έγινε δικό της. Η προσπάθεια υιοθεσίας της μικρής Ελίζας - από κοινού με τον Γουέικμαν - της δημιούργησε πολλά προβλήματα, όταν δικαστική απόφαση την υποχρέωσε να επιστρέψει το παιδί, μετά παρέλευση 4 χρόνων, στους φυσικούς γονείς του. Η περιπέτεια αυτή της δημιούργησε γενική κατάπτωση και μελαγχολία, που την κράτησε μακριά από το θέατρο. 

Η επάρατη νόσος, όμως, ήρθε να συμπληρώσει την τραγωδία της μεγάλης αυτής ηθοποιού, κάνοντας την επανεμφάνισή της μετά από 11 χρόνια, το 1980. Οι χημειοθεραπείες στις οποίες υποβλήθηκε, έπληξαν τις φωνητικές της χορδές, με αποτέλεσμα σταδιακά να χάσει και τη φωνή της. 

Στις 3 Σεπτεμβρίου 1983, στις 7:30 το πρωί, άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Mount Sinai Hospital των ΗΠΑ, όπου είχε μεταβεί λίγες εβδομάδες πριν, στερώντας το ελληνικό θέατρο και τη μεγάλη οθόνη από τη φωτεινή παρουσία της.