Breaking News

Μακελειό στην Πράγα: Ημέρα εθνικού πένθους το Σάββατο (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Μακελειό σημειώθηκε χθες (21/12) σε πανεπιστήμιο στο κέντρο της Πράγας, όπου ένας φοιτητής άνοιξε πυρ, σκορπίζοντας τον θάνατο. 
Το Σάββατο (23/12) θα είναι ημέρα εθνικού πένθους.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του BBC, η τσεχική αστυνομία διεξάγει έρευνες για να ανακαλύψει το κίνητρο πίσω από τη χειρότερη μαζική επίθεση στη χώρα, κατά την οποία ένας φοιτητής άνοιξε πυρ σε πανεπιστήμιο στο κέντρο της Πράγας, σκοτώνοντας 14 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 25.

Μεταξύ των θυμάτων, τα οποία δεν έχουν ακόμη κατονομαστεί, είναι και ο πατέρας του ένοπλου. Νεκρός εντοπίστηκε και ο δράστης.

Το περιστατικό ξεκίνησε περίπου στις 15:00 το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Δεκεμβρίου (τοπική ώρα) στο κτίριο της Σχολής Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου, στο κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας.

Ο ένοπλος άνοιξε πυρ στους διαδρόμους και τις αίθουσες διδασκαλίας του κτιρίου. Η αστυνομία ανέφερε ότι ο ένοπλος ήταν ένας 24χρονος φοιτητής στο πανεπιστήμιο, ο οποίος δεν είχε προηγούμενο ποινικό μητρώο. Ωστόσο τόνισε ότι βρέθηκε ένα «οπλοστάσιο όπλων και πυρομαχικών». Ο δράστης έχει ονομαστεί από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ως David Kozak.

Πριν από τους πυροβολισμούς, η αστυνομία είχε λάβει μια αναφορά ότι ο ύποπτος κατευθυνόταν στην Πράγα από μια κοντινή πόλη με σκοπό να αυτοκτονήσει.

Η αστυνομία εκκένωσε ένα διαφορετικό πανεπιστημιακό κτίριο, όπου ο ένοπλος αναμενόταν να παρακολουθήσει μια διάλεξη, αλλά λίγο αργότερα κλήθηκαν στο κεντρικό κτίριο της σχολής που ήταν κοντά.

Ο ένοπλος, για τον οποίο η αστυνομία είπε ότι «εξολοθρεύτηκε», πιστεύεται ότι σκότωσε τον πατέρα του σε ξεχωριστή τοποθεσία.

Η αστυνομία είπε ότι είχε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η επίθεση ήταν εμπνευσμένη από ένα παρόμοιο περιστατικό στη Ρωσία, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακόμη, γνωστοποίησε ότι ο ένοπλος ήταν, επίσης, ύποπτος για τη δολοφονία ενός νεαρού άνδρα και της δύο μηνών κόρης του, που βρέθηκαν νεκροί σε ένα δάσος στα περίχωρα της Πράγας στις 15 Δεκεμβρίου.

Από τα 25 άτομα που τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς, τα 10 τραυματίστηκαν σοβαρά, ανέφερε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι κανένας αστυνομικός δεν τραυματίστηκε.

Σε δήλωσή του, ο Τσέχος πρωθυπουργός Petr Fiala είπε ότι το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου θα είναι ημέρα εθνικού πένθους, προσθέτοντας πως οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια και ότι θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή το μεσημέρι.


Πληροφορίες από: BBC