Breaking News

Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης John Pilger (videos+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο John Pilger, ο Αυστραλός συγγραφέας και σκηνοθέτης που ήταν γνωστός για την ερευνητική δημοσιογραφία και τα ντοκιμαντέρ του.

Σύμφωνα με το Deadline, τη θλιβερή είδηση γνωστοποίησε η οικογένειά του. Η ανακοίνωση στα social media αναφέρει: «Με μεγάλη λύπη, η οικογένεια του John Pilger ανακοινώνει ότι πέθανε χθες, 30 Δεκεμβρίου 2023, στο Λονδίνο, σε ηλικία 84 ετών. Η δημοσιογραφία και τα ντοκιμαντέρ του γιορτάστηκαν σε όλο τον κόσμο, αλλά στην οικογένειά του ήταν απλά ο πιο εκπληκτικός και αγαπημένος μπαμπάς, παππούς και σύντροφος. Αναπαύσου εν ειρήνη».

Ο John Pilger άφησε πίσω του δύο παιδιά, τον γιο του Sam και την κόρη του Zoe, που είναι και οι δύο συγγραφείς.

Ο γιος του σημείωσε: «Ο μπαμπάς μου πέθανε χθες. Είμαι συντετριμμένος, αλλά και πολύ περήφανος και ευγνώμων που είχα έναν τόσο καταπληκτικό μπαμπά. Ήταν ο ήρωάς μου».

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Deadline, o βραβευμένος με BAFTA John Pilger ήταν γνωστός για τις αμέτρητες έρευνες, ιδιαίτερα για τα δεινά των Αβορίγινων Αυστραλών, την αμερικανική και βρετανική εξωτερική πολιτική και τα απώτερα κίνητρα των μεγάλων επιχειρήσεων. Μια «πανύψηλη» φιγούρα στον τομέα του, που δεν φοβόταν ποτέ να εκφράσει αμφιλεγόμενες απόψεις, ο Pilger φαίνεται ότι έδινε μάχη με την ασθένεια από τις αρχές του 2023.


Ο John Pilger γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Bondi του Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Στα πρώτα του χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη δεκαετία του 1960, εργάστηκε για το Reuters και τη Daily Mirror, όπου έγινε επικεφαλής ξένος ανταποκριτής και έκανε ρεπορτάζ από όλο τον κόσμο, καλύπτοντας πολλούς πολέμους, ιδίως το Βιετνάμ. Στα 20 του, έγινε ο νεότερος δημοσιογράφος που έλαβε το υψηλότερο βραβείο δημοσιογραφίας της Βρετανίας - Δημοσιογράφος της Χρονιάς - και ήταν ο πρώτος που το κέρδισε δύο φορές.

Στις ΗΠΑ, μετέδωσε τις ανατροπές στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και του 1970. Κάλυψε τις πορείες μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και βρισκόταν στο ίδιο δωμάτιο όταν δολοφονήθηκε ο Ρόμπερτ Κένεντι το 1968.

Το έργο του στη Νοτιοανατολική Ασία παρήγαγε ένα εμβληματικό τεύχος του London Mirror, αφιερωμένο σχεδόν εξ' ολοκλήρου στις αποκλειστικές του αποστολές, από την Καμπότζη στον απόηχο της βασιλείας του Πολ Ποτ.

Η καριέρα του στην τηλεόραση ξεκίνησε το 1969 στη σειρά - ντοκιμαντέρ "World In Action". Το 1970, στο ανατρεπτικό επεισόδιο της σειράς "The Quiet Mutiny", αποκάλυψε το μεταβαλλόμενο ηθικό των αμερικανικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. 


Συνέχισε να κάνει πολλά ρεπορτάζ και ντοκιμαντέρ για ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, όπως για το BBC, το ATV, το ITV κ.α.

Μεταξύ των πολλών διακρίσεων του ήταν το βραβείο Richard Dimbleby BAFTA το 1991 και το Βραβείο Ειρήνης του Σίδνεϊ.

Ανάμεσα στα δεκάδες αναγνωρισμένα ντοκιμαντέρ που έκανε ήταν τα "Year Zero: The Silent Death Of Cambodia", "The Secret Country", "The Last Dream", "Welcome To Australia", "Utopia", "Vietnam: Still America's War", "Do You Remember Vietnam", "Vietnam: The Last Battle", "Death of a Nation: The Timor Conspiracy", "The War on Democracy" και "Palestine Is Still The Issue".


Ανάμεσα στα διάσημα μη μυθιστορηματικά βιβλία του ήταν τα "Heroes", "Distant Voices", "A Secret Country", "Hidden Agendas", "The New Rulers of the World" και "Freedom Next Time".

Ο συγγραφέας Noam Chomsky είχε αναφέρει στο παρελθόν για το έργο του Pilger: «Ένας φάρος φωτός σε συχνά σκοτεινούς καιρούς. Οι πραγματικότητες που έφερε στο φως ήταν μια αποκάλυψη, ξανά και ξανά, και το θάρρος και η διορατικότητά του μια συνεχής έμπνευση».