Breaking News

Πολύνεκρος σεισμός στο Νεπάλ (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ανείπωτη τραγωδία σημειώθηκε στο Νεπάλ, το οποίο επλήγη το βράδυ της Παρασκευής (3/11) από ισχυρό σεισμό.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το BBC (μεσημέρι του Σαββάτου), περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό, που έπληξε το απομακρυσμένο δυτικό Νεπάλ.

Ο σεισμός καταγράφηκε το βράδυ της Παρασκευής, στις 23:47 (τοπική ώρα), σύμφωνα με το Κέντρο Παρακολούθησης και Ερευνών του Νεπάλ.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών (USGS) μέτρησε τον σεισμό σε μέγεθος 5,6 Ρίχτερ, σημειώνοντας ότι ήταν ένας ρηχός σεισμός, που σημαίνει ότι συνέβη πιο κοντά στην επιφάνεια της γης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν τις προσπάθειες διάσωσης στις απόκρημνες συνοικίες Jajarkot και West Rukum, 500 χιλιόμετρα δυτικά του Kathmandu.


Ισχυρές δονήσεις έγιναν αισθητές σε μακρινές περιοχές, στην πρωτεύουσα του Νεπάλ και σε πόλεις της γειτονικής Ινδίας, συμπεριλαμβανομένου του Δελχί.

Εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Το νοσοκομείο του Jajarkot είναι γεμάτο με τραυματίες.

Μια επιζών, η Geethakumari Bista, είπε στο BBC ότι κατάφερε να σώσει μια από τις κόρες της, ωστόσο έχασε τη μικρότερη κόρη της. Αφού κατέρρευσε το σπίτι τους, θάφτηκαν στα ερείπια.

«Ήμασταν οι τρεις μας στο ίδιο δωμάτιο στον τελευταίο όροφο. Όλα έγιναν τόσο ξαφνικά. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι συνέβαινε. Ο κόσμος φώναζε τριγύρω. Ήρθαν οι αστυνομικοί και φώναξα "Κι εγώ είμαι ζωντανή"... Πρώτα έσωσαν τη μεγάλη μου κόρη μεταφέροντάς την έξω και κατεβάζοντάς την κάτω. Δυστυχώς, δεν κατάφεραν να σώσουν τη μικρότερη μου κόρη, ήταν 14 ετών», είπε χαρακτηριστικά.

Τρεις ακόμη δονήσεις έγιναν αισθητές μέσα σε μία ώρα από τον κύριο σεισμό και πολλοί άνθρωποι πέρασαν το υπόλοιπο της νύχτας στο ύπαιθρο, λόγω του φόβου για μετασεισμούς και ζημιές στα σπίτια τους.

Η Unicef του Νεπάλ δήλωσε ότι αξιολογεί τις ζημιές και τον απολογισμό της καταστροφής σε παιδιά και οικογένειες.

Ο πρωθυπουργός του Νεπάλ Pushpa Kamal Dahal έφτασε στην πληγείσα περιοχή το Σάββατο (4/11). Νωρίτερα είχε εκφράσει, μέσω των social media, τη «βαθιά του λύπη» για τις απώλειες ζωών και περιουσιακών στοιχείων.

Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στις υπηρεσίες ασφαλείας να ξεκινήσουν αμέσως τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, οι οποίες παρεμποδίζονται, ωστόσο, καθώς κάποιοι δρόμοι έχουν μπλοκαριστεί λόγω κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από τον σεισμό.


Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του BBC, το Νεπάλ βρίσκεται κατά μήκος των Ιμαλαΐων, όπου υπάρχει μεγάλη σεισμική δραστηριότητα.

Πληροφορίες από: BBC