Πόλεμος στο Ισραήλ - Γιάννης Οικονόμου: «Είμαστε σε εγρήγορση, αλλά όχι σε πανικό» (video)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημοσιεύει σημεία από τη συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Στούντιο με θέα», με τη Φαίη Μαυραγάνη:
«Είμαστε σε εγρήγορση, αλλά όχι σε πανικό
Είμαστε σε εγρήγορση, είναι απολύτως φυσιολογικό να είμαστε όλοι ανήσυχοι με αυτά που γίνονται στην Γάζα, μετά την δολοφονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας έχουμε εντατικοποιήσει τα μέτρα φύλαξης σε πιθανούς προφανείςς στόχους, είτε αυτό αφορά Ισραηλινούς στόχους, είτε αυτό αφορά Παλαιστινιακούς στόχους, είτε αφορά μέρη που επισκέπτεται και κινείται πολύς κόσμος. Έχουμε αυξήσει την εμφανή αστυνόμευση, πλέον της φύλαξης γύρω απ’ όλα αυτά και προφανώς έχουμε τα ραντάρ και τις κεραίες μας ανοιχτές σε όλα τα πληροφοριακά μας δίκτυα, τα οποία είναι ενεργοποιημένα προκειμένου να αποτρέψουμε οτιδήποτε θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του πληθυσμού εδώ και θα σχετιζόταν με τα όσα συμβαίνουν εκεί. Προφανώς καταλαβαίνει ο καθένας ότι μιλάμε για μια κατάσταση η οποία είναι δύσκολη, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαστε εκεί προκειμένου να αποτρέψουμε οτιδήποτε δυσάρεστο. Ταυτόχρονα έχουμε το νου μας και στις δομές, έχουμε λάβει επιπλέον μέτρα.
Από την πρώτη στιγμή εντατικοποιήσαμε τα μέτρα κυρίως στα νησιά, πήγαν επιπλέον διμοιρίες και μάλιστα ήταν καθοριστική η συμβολή των ανδρών της Αστυνομίας σε ένα περιστατικό που είχαμε στη Λέρο, με μια απόπειρα που έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο να φύγουν από τη δομή, να επιβιβαστούν στο καράβι και να έρθουν στην Αθήνα. Η παρουσία της Αστυνομίας εκεί -σε συνεργασία με το Λιμενικό- το απέτρεψε όλο αυτό. Καταλαβαίνω ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, καταλαβαίνω ότι ο κόσμος κάνει συνειρμούς, ανησυχεί, φοβάται. Βρισκόμαστε σε εγρήγορση, όχι όμως σε πανικό. Δεν έχουμε κάποια δείγματα έτσι ώστε να φοβόμαστε τα πολύ πολύ χειρότερα, ούτε μπορεί κανείς βεβαίως να πει ότι κοιμόμαστε ήσυχοι και εδώ δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να συμβεί οτιδήποτε.
Βρισκόμαστε σε συνεργασία και με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, που έχει την ευθύνη απονομής ασύλου και διαχείρισης αυτών των ανθρώπων. Η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει. Είναι ένα πράγμα αυτές οι εκδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες ή και τα επεισόδια που γίνονται μέσα στις δομές, -δεν είναι άλλωστε πρωτόγνωρα, είχαμε επεισόδια στο παρελθόν για άλλους λόγους- και η Αστυνομία και οι Αρχές πρέπει να είναι εκεί και πολύ γρήγορα να φροντίζουν έτσι ώστε αυτά να μην παίρνουν έκταση και να μην γενικεύονται και να μην πυροδοτούνται ευρύτερες αντιδράσεις.
Ένα δεύτερο πράγμα είναι οι διαδηλώσεις που γίνονται και μέσα σε αυτές τις διαδηλώσεις επίσης να μην ξεφεύγουν από το πλαίσιο και ένα τρίτο πράγμα -το πιο επικίνδυνο, πιο ακραίο- είναι να μας συμβούν περιστατικά σαν και αυτά που ο καθένας φοβάται, ή εν πάση περιπτώσει υποθέτει ότι κάποια στιγμή μπορεί να χτυπήσουν και την πόρτα της χώρας μας, όπου έχουν συμβεί αλλού.
Υπήρχε μια άμεση επέμβαση της ΟΠΚΕ στον Άγιο Παντελεήμονα. Αμέσως φτάσαμε και σε σημεία που έμενε ο συγκεκριμένος δράστης. Κυκλοφόρησαν στην αρχή κάποιες πληροφορίες, οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Είμαστε υποχρεωμένοι από την εξέλιξη των πραγμάτων να είμαστε σε πλήρη εγρήγορση, προφανώς ένα και δυο και τρία επίπεδα πιο πάνω από αυτά που θα ήμασταν εάν δεν συνέβαιναν όσα συμβαίνουν στη Γάζα. Αυτό όμως απέχει από το να πούμε ότι είμαστε σε μια φάση πανικού. Έχουμε το νου μας, λαμβάνουμε τα μέτρα μας, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με άλλες υπηρεσίες στο εξωτερικό, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να γίνει, γίνεται. Εγρήγορση, όχι όμως πανικός.
Ο Πρωθυπουργός ταξιδεύει σήμερα στην Αίγυπτο. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ταξίδι αυτό, είναι μία πάρα πολύ σημαντική -εκτός από ουσιαστική και συμβολική- παρουσία. Δεν θα είναι πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες στην Αίγυπτο, σε αυτήν τη διάσκεψη που οργανώνεται σήμερα. Οι θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες, όπως επιβάλλεται, με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την πρώτη στιγμή έχουμε τοποθετηθεί πολύ καθαρά, καταδικάζοντας απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, λέγοντας όμως ταυτόχρονα ότι εδώ υπάρχουν άμαχοι, αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να δημιουργήσει μία επιπλέον ανθρωπιστική καταστροφή, μεγαλύτερη από αυτή που ενδεχομένως παρακολουθούμε και ήδη βλέπουμε να συντελείται στη Γάζα. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει μια πολιτική αρχών σε ό,τι αφορά τα ζητήματα διαχρονικά και σε αυτήν την πολιτική αρχών παραμένει, ο,τιδήποτε μπορεί να προσφέρει και να συμβάλλει και ο Ελληνας Πρωθυπουργός και η Ελλάδα ως χώρα με τις σχέσεις που έχει διαχρονικά και με τα δυο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, με τις σχέσεις που έχει με το Ισραήλ και την αναγνώριση του δικαιώματός του για αυτοάμυνα αλλά και με τις σχέσεις, πώς να το πω ειλικρίνεια,ς που διαχρονικά έχει με τον αραβικό κόσμο. Αλλά και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εκεί για να συμβάλλει, όπως φαντάζομαι θέλει όλος ο κόσμος την ταχύτερη.
Σε διαρκή μάχη με την εγκληματικότητα
Η συγκεκριμένη υπόθεση που αφορά στη διάρρηξη στον κ. Καλλιάνο εξιχνιάστηκε. Για τον κάθε πολίτη γίνεται ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει η Αστυνομία από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το οπτικό υλικό βοήθησε και αυτό δείχνει και τα αντανακλαστικά και τις δυνατότητες που έχει η Ελληνική Αστυνομία οργανωμένα να κάνει δουλειά εξιχνιάσεων. Το γενικότερο πρόβλημα της εγκληματικότητας είναι μία πραγματικότητα με την οποία είμαστε σε διαρκή μάχη. Η πραγματικότητα είναι ότι οι δείκτες της υψηλής εγκληματικότητας στη χώρα μας έχουν πέσει και εκεί σημειώνουμε τεράστιες επιτυχίες. Μόνο τις τελευταίες 10-15 μέρες η ΕΛΑΣ έχει πιάσει ποσότητες περίπου ενός τόνου ναρκωτικών. Πάνω από 600 κιλά κοκαΐνης, 400-500 κιλά χασίς και ούτως καθεξής. Είμαστε εδώ για να εντατικοποιήσουμε την εμφανή αστυνόμευση, για να οργανώσουμε την παρουσία του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., για αυτό και εφαρμόζεται η δέσμευση του Πρωθυπουργού για επιστροφή αστυνομικών στο πεδίο.
Ήδη έχουν δοθεί φύλλα πορείας για 600-700 και εντολές αποδέσμευσης για άλλους 800. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν στην υπόθεση αλλά και τις ισχυρές αντιστάσεις, θα επιμείνουμε. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και τις ισχυρές αντιστάσεις η εντολή του Πρωθυπουργού θα υλοποιηθεί και θα επιστρέψουν αστυνομικοί στο πεδίο, στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Θα πάνε σε κρίσιμες υπηρεσίες. Το νούμερο των 1500 που έχουμε πει τις επόμενες μέρες θα το έχουμε πιάσει. Έχοντας πει όλα αυτά πηγαίνουμε σε ένα άλλο σημείο που αφορά τη χαμηλή παραβατικότητα. Αφορά τη χαμηλή παραβατικότητα των διαρρήξεων, αφορά την έντονη χαμηλή παραβατικότητα συγκεκριμένων ομάδων, λέω για παράδειγμα των Ρομά. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το γεγονός οι αστυνομικοί να τους πιάνουν και μετά από πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να τους ξαναπιάνουν, γιατί υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα στη χώρα. Δεν θα το βάλω στην τάξη της αυστηροποίησης των ποινών. Αυτή είναι άλλης τάξης κουβέντα. Με την εφαρμογή των ποινών. Με την ανασταλτικότητα της εφαρμογής των ποινών. Εδώ έχουμε μια σειρά από εγκλήματα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για αυτόν που υφίσταται τη ζημιά και ψυχολογικά και ουσιαστικά.
Ο κ. Φλωρίδης επεξεργάζεται ένα σχέδιο πολύ σημαντικών αλλαγών στο κομμάτι αυτό. Ο σκοπός είναι όταν κάποιος παίρνει ποινή για ένα πράγμα, με έναν τρόπο η ποινή αυτή να εκτελείται, με έναν τρόπο αυτό το πράγμα να έχει επιπτώσεις και συνέπειες γι’ αυτόν που το διαπράττει. Διαφορετικά δεν κάνουμε τίποτα. Είναι στο απολύτως ορατό μέλλον. Είναι άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που είναι και το αρμόδιο Υπουργείο όπως ξέρετε προς την κατεύθυνση αυτή. Για μας είναι τεράστιο ζήτημα. Είναι ζήτημα αν θέλετε και της κοινωνίας, που λέει δεν γίνεται να μην τιμωρείται κανείς, να μην την πληρώνει. Είναι ζήτημα και ουσίας για την Ελληνική Αστυνομία. Φανταστείτε τα παιδιά της Άμεσης Δράσης, της ΟΠΚΕ, της ΔΙΑΣ που βρίσκονται σε καθημερινή σύγκρουση με αυτού του είδους το έγκλημα, που τους βρίσκουν, που τους πιάνουν και την επόμενη μέρα τους ξαναβρίσκουν να κάνουν παράνομη δραστηριότητα. Ένα θέμα είναι αν θα αυστηροποιήσουμε τις ποινές. Μεγάλη συζήτηση και δεν είναι και απλή. Αλλά ένα δεύτερο θέμα είναι αν οι ποινές που έχουμε, που προβλέπονται με κάποιο τρόπο να είναι ποινές.
Μακριά από εμένα κάθε πρόθεση γενικού χαρακτηρισμού και απαξίωσης οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας. Δεν είναι μυστικό, όμως, ότι στην κοινότητα των Ρομά υπάρχει ισχυρή εγκληματικότητα, την οποία την υφίσταται η κοινωνία σε πολύ μεγάλα πράγματα. Από διαρρήξεις, από κλοπές, από επιθέσεις, από κλοπές σε αγροτικά μηχανήματα στην επαρχία και ούτω καθεξής. Άβατα για την Αστυνομία δεν υπάρχουν, ούτε θα υπάρχουν. Άλλο το ότι πρέπει να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητά μας, άλλο ότι υπάρχουν άβατα. Χθες η Αστυνομία έκανε μια πολύ μεγάλη επιχείρηση, οργανωμένη, στα νεόκτιστα του Ασπροπύργου σε μία κοινότητα Ρομά εκεί, βρίσκοντας μια σειρά από παραβάσεις, και θα συνεχίσει να κάνει και το επόμενο διάστημα.
Οι άξονες για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας
Η αιτία της εγκληματικότητας δεν είναι μόνο μία. Άρα δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αν ισχυροποιήσουμε τις ποινές θα μηδενίσουμε την εγκληματικότητα. Έχει να κάνει με ευρύτερες κοινωνικές συνθήκες που παίζουν ρόλο, έχει να κάνει με την κουλτούρα βίας που έχει αναπτυχθεί και εντατικοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, έχει να κάνει με τις συνθήκες της ανασφάλειας.
Αυτό είναι ένα κατεξοχήν θέμα που η Αστυνομία καλείται να διαχειριστεί στο τελευταίο στάδιο. Καλείται να διαχειριστεί, για να είμαστε ειλικρινείς, τα αποτελέσματα μιας κουλτούρας βίας, που αντανακλούν την αποτυχία της οικογένειας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης συνολικά. Η λύση σε αυτό είναι να παρέμβουμε σε όλους τους τομείς.
Εμείς, σε ό,τι μας αφορά, η αστυνόμευσή μας να είναι ακόμη πιο έντονη, ακόμη πιο εμφανής, να κάνουμε τις περιπολίες που πρέπει να τις κάνουμε εκεί που στατιστικά βλέπουμε ότι υπάρχουν αυτά τα ζητήματα, και έχουμε δει ότι έχουν αποδώσει.
Είχαμε τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου, πολύ μεγάλα περιστατικά σε μεγάλα εμπορικά κέντρα της Αθήνας. Παρεμβήκαμε και τα μειώσαμε. Έχουμε αυτόν τον αριθμό συλλήψεων που είπατε, που είναι τραγικό, άσχημο, σημάδι παρακμής. Μόνο ένα μήνα, στην επικράτεια, και αυτό που είναι εξαιρετικά ανησυχητικό είναι και το πόσο χαμηλώνει και ο μέσος όρος ηλικίας σε αυτά τα περιστατικά.
Εκτός από το δικό μας Υπουργείο, λοιπόν, και σε επίπεδο Κυβέρνησης συνολικά, υπάρχει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας με παρεμβάσεις στα σχολεία, μέσω των δομών, των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών που έχουμε, σε όλους τους πυρήνες, σε όλους τους θύλακες που κινείται η νέα γενιά, είτε αυτό έχει να κάνει με ενημερωτικές ημερίδες, είτε έχει να κάνει με συζητήσεις , είτε έχει να κάνει με ανάλυση των αιτιών που τους οδηγούν εκεί. Και οι ψυχολόγοι της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και συνολικότερα τα εργαλεία και οι δομές που έχει το Κράτος προς την κατεύθυνση αυτή, θα δουλέψουμε πολύ για να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο που δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά που είναι πάντως άκρως ανησυχητικό.
Αντιλαμβάνομαι πλήρως το αίσθημα ανασφάλειας που αισθάνεται ένας γονιός όταν βλέπει αυτά τα περιστατικά να έρχονται στην επιφάνεια. Είμαστε εδώ για να εξιχνιάζουμε.
Περισσότερη Τροχαία στους δρόμους για την οδική ασφάλεια. Η Τροχαία δεν μπορεί να διαπλατύνει τους δρόμους, αλλά να διευθετήσει την κυκλοφορία
Τους τελευταίους δύο μήνες βλέπουμε την Τροχαία πιο έντονα και θα την βλέπουμε πιο έντονα στο δρόμο. Ήδη έχουν ενισχυθεί με πάνω από 60 άτομα οι υπηρεσίες της Τροχαίας στην Αττική και θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.
Υλοποιούνται στοχευμένες δράσεις που έχουν στόχο να κάνουν τη ζωή πιο εύκολη. Λέω κάτι με μεγάλη ειλικρίνεια: η Τροχαία ούτε μπορεί να διαπλατύνει δρόμους, ούτε να φτιάξει νέους δρόμους. Μπορεί, όμως, να διευθετήσει και να διευκολύνει την κίνηση. Για αυτό πρέπει να έχει πιο οργανωμένη και συστηματική παρουσία, όπως έχει ήδη.
Μια από τις μεγάλες «πληγές» που αυξάνουν τον κυκλοφοριακό φόρτο στην Αθήνα είναι το διπλοπαρκάρισμα. Έχουμε δρόμους με τρεις και τέσσερις λωρίδες. Δύο λωρίδες παρκαρίσματος από τη μία πλευρά, δύο από την άλλη και μένει στο τέλος μισή λωρίδα. Έχουμε ξεκινήσει από τα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου μια οργανωμένη προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε δραστικά το διπλοπαρκάρισμα. Έχουμε τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα. Κλήσεις, αφαίρεση πινακίδων, ποινές, ώστε να εμπεδώσουμε άμεσα την αντίληψη ότι αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται ανεκτό. Επιμένουμε όχι γιατί έχουμε μέτωπο με κάποιον, αλλά γιατί αυτό είναι κάτι που ταλαιπωρεί το σύνολο της πόλης και των οδηγών.
Ο Κηφισός είναι ένας εξαιρετικά επιβαρυμένος δρόμος με τις δυσκολίες που διαχρονικά οι συγκοινωνιολόγοι αναγνωρίζουν ότι έχει. Δεν μπορεί να φαρδύνη, σηκώνει έναν όγκο αυτοκινήτων που είναι πολλαπλάσιος αυτού που νόμιζε κάποιος ότι θα σηκώνει όταν είχε δημιουργηθεί και όταν έγιναν οι έξοδοι από την Αττική Οδό κ.λπ.
Μία από τις βασικές αιτίες που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τον Κηφισό είναι οι συγκρούσεις των αυτοκινήτων και οι ακινητοποιήσεις λόγω βλαβών. Βάλαμε σε δύο σημεία του Κηφισού γερανοφόρα οχήματα της Τροχαίας και μοτοσικλετιστές να ανεβοκατεβαίνουν και στα δύο ρεύματα για να περιορίσουμε κάπως το χρόνο απόκρισης όταν γίνεται ένα τέτοιο ατύχημα. Το κάναμε και σε ένα βαθμό αποδίδει.
Εάν δούμε τα στατιστικά στοιχεία των βλαβών και των ατυχημάτων και το χρόνο μέσα στον οποίο -από τότε που εφαρμόζουμε αυτό το μέτρο- υπάρχει απόκριση και απομάκρυνση, θα δούμε ότι αποδίδει.
Βεβαίως είναι τέτοια η φύση του δρόμου εκεί που αν γίνει κάτι στη μεσαία λωρίδα, είναι δύσκολο να μετακινήσεις το όχημα.
Συνάντηση με Πρόεδρο Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: Κάμερες για αντιμετώπιση εγκληματικότητας και βοήθεια Τροχαίας, με πλήρη σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων
Είχα μια συνάντηση, χθες, με τον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, κ. Μενουδάκο, η οποία ήταν διπλής στόχευσης. Πρώτον ήταν ουσιαστική γιατί συζητήσαμε πολύ χρήσιμα πράγματα με την εμπειρία που έχει η Αρχή σε ό,τι αφορά τα προσωπικά δικαιώματα και στην κατεύθυνση του να είμαστε απολύτως ευθυγραμμισμένοι όσον αφορά σε αυτή την πρωτοβουλία που παίρνουμε με τις κάμερες με τον πλήρη σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων.
Ήταν και μια κίνηση συμβολική. Ξεκινάμε τις θεσμικές μας επαφές για την υλοποίηση του σχεδίου με τις κάμερες, θέλοντας να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό που πάμε να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε ένα σύστημα αστυνόμευσης που θα αντιμετωπίζει την εγκληματικότητα και θα συνδράμει την Τροχαία.
Θα μπουν στα σημεία που η Ελληνική Αστυνομία με βάση τα δεδομένα που έχει και την κρίση και τις εισηγήσεις των υπηρεσιών πιστεύει ότι χρειάζονται για να ενισχύσουμε τα αποτελέσματα της εμφανούς αστυνόμευσης.
Μιλάμε για μια μεγάλη προμήθεια που θα χρειάζεται διαγωνισμούς. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση και θα κάνουμε και συγκεκριμένες ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα σε αυτό. Είναι θέμα προδιαγραφών, σύνδεσης με δεδομένα. Έχει ξεκινήσει γιατί η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Η εντολή που έχουμε από τον Πρωθυπουργό είναι να προχωρήσουμε γρήγορα προς την κατεύθυνση αυτή».
Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1.