Breaking News

John Warnock: Πέθανε ο συνιδρυτής της Adobe και δημιουργός του PDF (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο συνιδρυτής της Adobe, John Warnock, ο οποίος εφηύρε το PDF.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η Adobe ανακοίνωσε ότι ο John Warnock πέθανε την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 19 Αυγούστου.

Ήταν ευρέως γνωστός για τη δημιουργία της πρωτοποριακής τεχνολογίας PDF, της μορφής φορητών εγγράφων, που άλλαξε τον τρόπο κοινής χρήσης και εκτύπωσης των εγγράφων.

«Η λαμπρότητα και οι τεχνολογικές καινοτομίες του John άλλαξαν τον κόσμο. Είναι μια θλιβερή μέρα για την κοινότητα της Adobe και τη βιομηχανία για την οποία υπήρξε έμπνευση για δεκαετίες», σημείωσε η Adobe.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι New York Times ανέφεραν ότι η αιτία του θανάτου του ήταν ο καρκίνος στο πάγκρεας.

Ο John Warnock και ο Charles Geschke - ο οποίος πέθανε το 2021 - ίδρυσαν την Adobe το 1982, αφού συνεργάστηκαν στη Xerox, την οποία εγκατέλειψαν, αφού μεταβίβασαν την ιδέα τους σχετικά με τον τρόπο αποστολής εγγράφων μεταξύ ενός εκτυπωτή και ενός υπολογιστή.

Σχεδόν 10 χρόνια αργότερα, ο Warnock άρχισε να εργάζεται σε μια πρώιμη έκδοση του PDF, βρίσκοντας τελικά έναν τρόπο να μεταφέρει αρχεία ψηφιακά, ενώ το έγγραφο παρέμενε άθικτο.

Εκτός από το PDF, συνέβαλε στη δημιουργία και άλλων προϊόντων λογισμικού της Adobe System, όπως το PostScript και το Adobe Illustrator.

Ο Warnock κέρδισε πολλά βραβεία. Το 2009, ο ίδιος και ο Geschke τιμήθηκαν με το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας και Καινοτομίας, από τον Barack Obama. Το βραβείο είναι η υψηλότερη διάκριση των ΗΠΑ για την τεχνολογική καινοτομία και τα επιτεύγματα.

Ο Warnock ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της Adobe μέχρι το 2000 και συμπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου με το Geschke έως το 2017.


Σε συνεντεύξεις του είχε παραδεχτεί ότι ήταν ένας «μέτριος» μαθητής, που απέτυχε στην άλγεβρα στο πρώτο έτος του γυμνασίου. Το 2013 είχε δηλώσει: «Είχα έναν καταπληκτικό δάσκαλο στο γυμνάσιο που, ουσιαστικά, με "γύρισε" εντελώς. Ήταν πολύ καλός στο να σε κάνει να αγαπήσεις τα μαθηματικά, και τότε ήταν που ασχολήθηκα με αυτά».

Τελικά σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα. Ήταν κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην ηλεκτρολογία, μεταπτυχιακού στα μαθηματικά και πτυχίου στα μαθηματικά και τη φιλοσοφία. Έλαβε, επίσης, τιμητικό πτυχίο από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

Ο John Warnock - που γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1940 στο Holladay της Γιούτα, ένα προάστιο του Salt Lake City - άφησε πίσω του τη σύζυγό του, Marva Mullins, τρία παιδιά και τέσσερα εγγόνια.

Η σύζυγός του Marva, την οποία παντρεύτηκε το 1965, ήταν πρώην συνεργάτης και γραφίστας στο Marsh Design στο Palo Alto της Καλιφόρνια. Η ίδια ήταν γνωστή για τη δημιουργία του εμβληματικού λογότυπου της Adobe. Επίσης, σχεδίαζε και για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.


Πληροφορίες από: The Guardian - wikipedia