Breaking News

A. Μικρούτσικος: «Θυμάμαι το βράδυ που με έφεραν σηκωτό, με είχαν βασανίσει - Είπα στον Θάνο... με σακάτεψαν στο ξύλο» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Για τον αδελφό του, τον αείμνηστο Θάνο Μικρούτσικο και για τις δύσκολες στιγμές που βίωσαν όταν φυλακίστηκαν την περίοδο της δικτατορίας μίλησε ο Ανδρέας Μικρούτσικος, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο πλατό της εκπομπής «Δύο στη 1». Ο γνωστός παρουσιαστής είπε στη Ζωή Κρονάκη και τον Δημήτρη Γιαγτζόγλου:

«Θυμάμαι το βράδυ που με έφεραν σηκωτό, με είχαν βασανίσει. Επειδή το κελί μου ήταν το 10 και του Θάνου ήταν από αριστερά - το 12 ή το 14 δεν θυμάμαι -, είχαμε μάθει ότι αν περάσεις τη φωνή σου από κάτι καγκελάκια που βρίσκονταν επάνω θα ακουστεί από εκεί. Είχαμε μιλήσει μια - δυο φορές μέχρι να με κατεβάσουν στον τέταρτο. Και... ακούγεται η φωνή του Θάνου "Ανδρέα τι γίνεται;" και του λέω "Με σακάτεψαν στο ξύλο". Ανοίγει ξανά το κελί, τρώω κάτι πρόσθετες και δεν μιλήσαμε.

Την επόμενη μέρα, όμως, ακούγαμε πότε υπάρχει φρουρός απ' έξω ή όχι και είχαμε επικοινωνία. Εκεί του είπα την κουβέντα "Μην ανησυχείς, δεν έχω πει τίποτα", έχοντας αφουγκραστεί ότι δεν υπάρχει φρουρός είτε για να με χτυπήσει είτε για να το ακούσει. Αυτά ο Θάνος μάλλον πρέπει να τα έχει γράψει στο βιβλίο του για να υπάρχουν...

Και τον Θάνο κι εμένα μας προσδιόρισε αυτή η ιδεολογία και ξεκινά από τον μπαμπά, ο οποίος ήταν μαθηματικός, δεν μπόρεσε ποτέ να διδάξει σε σχολείο γιατί του είχαν πάρει την άδεια την εποχή μετά από τον δεύτερο εμφύλιο. Δηλαδή, η μεταπολεμική Ελλάδα και η προσπάθεια να σταθεί στα πόδια της, αλλά ήταν ένα εμφυλιακό κλίμα ακόμα, γιατί υπήρχε ένας αντικομουνισμός έντονος, ο οποίος πέρναγε στο ό,τι έπρεπε να έχεις πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων για να μπορείς να δουλέψεις ή όχι.

Ο πατέρας μου έζησε την οικογένειά του με αξιοπρέπεια μέσα από τα ιδιαίτερα μαθήματα, γιατί δεν μπορούσε να διδάξει στο σχολείο, απαγορευόταν...».