Breaking News

Πέθανε ο θρύλος του ποδοσφαίρου Λουίς Σουάρεθ (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
O θρύλος του ποδοσφαίρου Λουίς Σουάρεθ, o πρώην μέσος της Μπαρτσελόνα και της Ίντερ και ο πρώτος Ισπανός που κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα, πέθανε την Κυριακή 9 Ιουλίου στο Μιλάνο, σε ηλικία 88 ετών. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, τη δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσαν και οι δύο σύλλογοι.

Ο Λουίς Σουάρεθ Μιραμόντες γεννήθηκε στις 2 Μαΐου 1935. Αγωνίστηκε διαδοχικά σε Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, Μπαρτσελόνα, Ίντερ και ΟΚ Σαμπντόρια. 

Από το 1955 ως το 1961, ο  Λουίς Σουάρεθ αποτέλεσε βασικό στέλεχος στην ομάδα της Μπαρτσελόνα. Ο σύλλογος έκανε το νταμπλ το 1959, κατακτώντας πρωτάθλημα και Κύπελλο Ισπανίας. Το 1960 κατέκτησε ξανά το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων. Το ίδιο έτος, απονεμήθηκε στον Σουάρεθ η Χρυσή Μπάλα του καλύτερου ευρωπαίου ποδοσφαιριστή, ο μόνος εκ γενετής Ισπανός που κατάφερε κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα. Το 1961 αγωνίστηκε με τη Μπαρτσελόνα στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, τον οποίο έχασε με 2-3 από την Μπενφίκα.

Το 1961, ο Σουάρεθ  μεταγράφηκε στην ιταλική Ίντερ του Μιλάνου. Αγωνίστηκε εκεί για εννιά χρόνια, σε μια μεγάλη Ίντερ που σάρωνε τα εθνικά και διεθνή τρόπαια, με συμπαίκτες θρύλους του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όπως το Σάντρο Ματσόλα και τον Τζιατσίντο Φακέτι. Κατέκτησε μαζί της τρεις φορές το πρωτάθλημα Ιταλίας, δύο φορές το Κύπελλο Πρωταθλητριών και δύο φορές το Διηπειρωτικό Κύπελλο. Ήταν η πιο επιτυχημένη περίοδος της καριέρας του Σουάρεθ, ο οποίος δύο φορές έλαβε υψηλή βαθμολογία στην ψηφοφορία για τη Χρυσή Μπάλα. Ήταν δεύτερος (ασημένια) το 1961 και το 1964 και τρίτος (χάλκινη) το 1965. Με την Ίντερ έπαιξε συνολικά σε 328 αγώνες όλων των διοργανώσεων και πέτυχε 55 γκολ.


Συνολικά αγωνίστηκε 32 φορές με την Εθνική Ισπανίας σκοράροντας 14 γκολ. Έκανε το ντεμπούτο του στις 6 Δεκεμβρίου 1957 σε ένα νικηφόρο αγώνα με 6-1 απέναντι στην Ολλανδία και συμμετείχε στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1962 και του 1966. Όμως, η μεγαλύτερη διάκριση που πέτυχε με την εθνική ομάδα ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Εθνών το 1964, όπου ψηφίστηκε στην καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης. Με την εθνική αγωνίστηκε ως το 1972.

Ο Λουίς Σουάρεθ αγωνίστηκε έως το 1973 (ΟΚ Σαμπντόρια, 1970-73). Στη συνέχεια εργάστηκε ως προπονητής μέχρι το 1995 σε συλλόγους της Ιταλίας, της Ισπανίας και στις εθνικές ομάδες ελπίδων και ανδρών της Ισπανίας.

Με πληροφορίες από: wikipedia