Breaking News

Άρχισε η απεργία των ηθοποιών του Χόλιγουντ (video+photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ ενώθηκαν με την απεργία των σεναριογράφων, στο μεγαλύτερο κλείσιμο της βιομηχανίας της υποκριτικής εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια.

Το Screen Actors Guild είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε απεργία, μετά την αποτυχία των συνομιλιών με τα μεγάλα στούντιο και τις υπηρεσίες streaming.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (7 το πρωί της Παρασκευής 14/7, ώρα Ελλάδας),  περίπου 160.000 καλλιτέχνες σταμάτησαν την εργασία τους στο Λος Άντζελες, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι περισσότερες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές των ΗΠΑ.

Το Σωματείο - επίσημα γνωστό ως Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (ή SAG-AFTRA) - ζητά οι κολοσσοί του streaming να συμφωνήσουν σε μια δικαιότερη κατανομή των κερδών και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Θέλει επίσης να προστατεύσει τους ηθοποιούς από τον σφετερισμό από ψηφιακά αντίγραφα.

Ακόμη, το Σωματείο ζητά εγγυήσεις ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τα πρόσωπα και οι φωνές που δημιουργούνται από υπολογιστή δε θα χρησιμοποιηθούν για να αντικαταστήσουν τους ηθοποιούς.


Όσο διαρκεί η απεργία, οι ηθοποιοί δεν μπορούν να εμφανιστούν σε ταινίες ή ακόμη και να προωθήσουν ταινίες που έχουν ήδη γυρίσει.

Ως αποτέλεσμα, ο Cillian Murphy, ο Matt Damon και η Emily Blunt αποχώρησαν από την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας "Oppenheimer" του Christopher Nolan στο Λονδίνο, το βράδυ της Πέμπτης, καθώς κηρύχθηκε η απεργία. Πολλοί γνωστοί ηθοποιοί εξέφρασαν, μέσω Instagram, τη στήριξή τους στην απεργία.

Σύμφωνα με το BBC, οι διαδηλώσεις θα ξεκινήσουν το πρωί της Παρασκευής (αργά το μεσημέρι ώρα Ελλάδας) έξω από τα κεντρικά γραφεία του Netflix στην Καλιφόρνια και στη συνέχεια η πορεία θα κατευθυνθεί σε Paramount, Warner Bros και Disney.

Για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, τα μεγάλα στούντιο έχουν προσφέρει αυτό που αποκαλούν «πρωτοποριακή πρόταση», που θα προστατεύει την ψηφιακή ομοιότητα των ηθοποιών και θα απαιτεί τη συγκατάθεσή τους όταν χρησιμοποιούνται ψηφιακά αντίγραφα σε παραγωγές ή θα γίνονται αλλαγές.

Ωστόσο, το SAG-AFTRA απέρριψε την προσφορά, που έγινε από τη Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (Alliance of Motion Picture and Television Producers - AMPTP).

Το AMPTP ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε: «Μια απεργία δεν είναι σίγουρα το αποτέλεσμα που ελπίζαμε, καθώς τα στούντιο δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους ερμηνευτές που ζωντανεύουν τις τηλεοπτικές εκπομπές και τις ταινίες μας. Το σωματείο επέλεξε δυστυχώς έναν δρόμο που θα οδηγήσει σε οικονομική δυσπραγία για αμέτρητες χιλιάδες ανθρώπους που εξαρτώνται από τον κλάδο».

Ένα άλλο από τα αιτήματα του Σωματείου από τις υπηρεσίες streaming είναι ότι οι ηθοποιοί θα πρέπει να λαμβάνουν μεγαλύτερη βασική αμοιβή, όπως και πληρωμές από επαναλήψεις ταινιών και προγραμμάτων στα οποία έχουν πρωταγωνιστήσει.

Η πρόεδρος της SAG, Fran Drescher, είπε: «Η απεργία ήρθε σε μια πολύ σημαντική στιγμή για τους παράγοντες του κλάδου. Αυτό που μας συμβαίνει, συμβαίνει σε όλους τους τομείς εργασίας. Οι εργοδότες κάνουν τη Wall Street και την απληστία προτεραιότητά τους και ξεχνούν τους βασικούς συντελεστές που κάνουν τη "μηχανή" να λειτουργεί».

Μια ξεχωριστή απεργία από το Συνδικάτο Αμερικανών Σεναριογράφων (Writers Guild of America) - με 11.500 μέλη -  που ζητά καλύτερες συνθήκες αμοιβής και εργασίας, έχει ξεκινήσει από τις 2 Μαΐου 2023. Κάποιοι σεναριογράφοι έχουν στραφεί σε έργα που δεν καλύπτονται από τη σύμβαση μεταξύ του Writers Guild of America και της Συμμαχίας Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης.


Η «διπλή απεργία» και από τα δύο συνδικάτα είναι η πρώτη από το 1960, όταν επικεφαλής του SAG ήταν ο ηθοποιός και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ronald Reagan. Η τελευταία απεργία των ηθοποιών είχε γίνει το 1980.

Ένα τρίτο σωματείο, το Σωματείο Διευθυντών της Αμερικής (Directors Guild of America), διαπραγματεύτηκε με επιτυχία ένα συμβόλαιο τον Ιούνιο και δε συμμετέχει στην απεργία.

Δείτε το σχετικό βίντεο του Euronews.


Πληροφορίες από: BBC