Breaking News

Mακελειό σε σχολείο στο Βελιγράδι - Σε ψυχιατρική κλινική θα μεταφερθεί ο 13χρονος δράστης (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Αιματηρό περιστατικό με πυροβολισμούς σημειώθηκε σε σχολείο στην πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του BBC, που επικαλείται ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, τουλάχιστον οκτώ μαθητές και ένας φύλακας έχασαν τη ζωή τους. Άλλοι έξι μαθητές και μία δασκάλα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Το περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (3/5), λίγο μετά τις 08:40 (τοπική ώρα) στο Δημοτικό Σχολείο "Vladislav Ribnikar", στο κέντρο του Βελιγραδίου, που βρίσκεται στη συνοικία Vracar.

Η αστυνομία συνέλαβε έναν 13χρονο, μαθητή στο σχολείο, ενώ ανακοίνωσε ότι τα κίνητρα της επίθεσης διερευνώνται ακόμη.

Ο ύποπτος, ο οποίος κατονομάστηκε από την αστυνομία ως Kosta Kecmanovic, φέρεται να χρησιμοποίησε τα δύο όπλα του πατέρα του, τα οποία είχαν νόμιμες άδειες. Μάλιστα, φέρεται να είχε πάει σε πεδίο βολής με τον πατέρα του πριν από τους φόνους. Η μητέρα και ο πατέρας του αγοριού συνελήφθησαν επίσης.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο πρόεδρος Aleksandar Vucic χαρακτήρισε την επίθεση ως «την πιο δύσκολη μέρα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας».

Είπε, επίσης, ότι ο ύποπτος θα σταλεί σε ψυχιατρική κλινική. Σύμφωνα με την ισχύουσα σερβική νομοθεσία, δεν μπορεί να θεωρηθεί ποινικά υπεύθυνος καθώς είναι κάτω των 14 ετών.

Μετά το αιματηρό περιστατικό, ο Aleksandar Vucic πρότεινε η ηλικία ποινικής ευθύνης να μειωθεί στα 12 έτη.

Η αστυνομία ανέφερε ότι ο δράστης σχεδίασε την επίθεση ένα μήνα νωρίτερα και ότι είχε μαζί του μια «λίστα προτεραιότητας», με παιδιά που θα στόχευε και σε ποιες τάξεις θα πήγαινε πρώτα.

Τα περισσότερα από τα θύματα γεννήθηκαν το 2009, που σημαίνει ότι ήταν 13 με 14 ετών. Επτά κoρίτσια κι ένα αγόρι έχουν επιβεβαιωθεί μεταξύ των νεκρών.

Ο υπουργός Παιδείας, Branko Ruzic, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, το οποίο ξεκινά την Παρασκευή (5/5).

«Η αστυνομία έστειλε αμέσως όλα τα διαθέσιμα περιπολικά στο σημείο και συνέλαβε έναν ύποπτο ανήλικο - έναν μαθητή της έβδομης τάξης -, που φέρεται να πυροβόλησε με το όπλο του πατέρα του προς την κατεύθυνση των μαθητών και της ασφάλειας του σχολείου. Όλες οι αστυνομικές δυνάμεις εξακολουθούν να εργάζονται εντατικά για να ρίξουν φως σε όλα τα γεγονότα και τις συνθήκες που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.

Τρεις από τους μαθητές που πυροβολήθηκαν, δύο 13χρονα αγόρια κα ένα κoρίτσι, μεταφέρθηκαν σε τοπικό νοσοκομείο στην Τίρσοβα. Ο διευθυντής της κλινικής, Dr Siniša Ducic, είπε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS ότι τα αγόρια είναι σε σταθερή κατάσταση, τονίζοντας ότι είχαν υποστεί τραύματα από πυροβολισμό στα κάτω άκρα τους. Για το κoρίτσι ενημέρωσε ότι έχει υποστεί σοβαρό τραύμα στο κεφάλι και υποβλήθηκε σε εγχείρηση.

Ο Milan Nedeljkovic, δήμαρχος της κεντρικής συνοικίας Vracar όπου βρίσκεται το σχολείο, είπε ότι οι γιατροί δίνουν μάχη για να σώσουν τη ζωή της δασκάλας.



Πληροφορίες από: BBC