Η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης (videos)
Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης ορκίστηκαν στις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής (26/5), ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά.
Ακολούθησε υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο προήδρευσε ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς και κατόπιν οι υπουργοί μετέβησαν στα υπουργεία τους για τις τελετές παράδοσης - παραλαβής.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (25/5), ορκίστηκε ο Ιωάννης Σαρμάς, ο οποίος ανέλαβε χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού και στη συνέχεια ανακοινώθηκε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 25 Ιουνίου.
Η εισήγηση του Πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά προς το Υπουργικό Συμβούλιο:
«Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία στο έργο σας. Σας κάλεσα σε ένα σύντομο Υπουργικό Συμβούλιο, γιατί ήθελα τώρα που θα παραλάβετε τα Υπουργεία σας να σας δώσω ορισμένες κατευθύνσεις, ενόψει του αυριανού Υπουργικού Συμβουλίου που θα είναι το κανονικό, ας πούμε, Υπουργικό Συμβούλιο.
Σήμερα θα σας μιλήσω για 5-10 λεπτά. Αν κάποιος έχει απορία θα του απαντήσω, αλλά η συζήτηση θα γίνει αύριο, όπου εκεί θα καθορίσουμε, σύμφωνα με αυτό που προβλέπεται στο Σύνταγμα και στον Νόμο για το Επιτελικό Κράτος, την κυβερνητική πολιτική, η οποία βέβαια, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι κανονική κυβερνητική πολιτική, είναι κυβερνητική πολιτική για μερικές εβδομάδες.
Παρόλα αυτά, όμως, έτσι απαιτεί το Σύνταγμα και ο Νόμος. Πρέπει να έχουμε μία κατεύθυνση και ο Πρωθυπουργός εποπτεύει την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.
Λοιπόν, το πρώτο που ήθελα να πω είναι ότι η Κυβέρνησή μας – το είπα και χθες – είναι μια υπηρεσιακή Κυβέρνηση, η οποία προεδρεύεται από έναν εκ των τριών προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Έτσι θέλησε ο συνταγματικός νομοθέτης. Το ίδιον της δικαστικής λειτουργίας είναι η ανεξαρτησία και η αμεροληψία. Και για να ορίσει το Σύνταγμα έναν Πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου, έναν δικαστικό λειτουργό ως Πρωθυπουργό γι’ αυτή την περίοδο, αυτό σημαίνει ότι το Σύνταγμα θέλησε μία ανεξάρτητη εκλογικά, θα έλεγα, πολιτικά και κομματικά, και αμερόληπτη Κυβέρνηση. Αυτό είναι το πρωταρχικό μας καθήκον και χρέος, θα έλεγα, έναντι του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.
Πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και κυρίως θα πρέπει να σταθμίζουμε τις πράξεις μας, γιατί είναι εύκολο ίσως η πράξη να εκτιμάται καθαυτή ως μη έχουσα πολιτικό χαρακτήρα, αλλά ακόμα και τις συνέπειες των πράξεων μας, ώστε να μη θεωρηθεί ότι στοιχειοθετούν παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιας πολιτικής παράταξης στον εκλογικό αγώνα που ακολουθεί».